3 przepisy na desery fit

Lato coraz bliżej. Już niedługo zmienimy garderobę na tę lekką i zwiewną. Słońce i wysokie temperatury zachęcą do wypoczynku na plażach nad brzegiem morza czy też w pobliżu jezior. Wdrażamy plany treningowe w życie, stawiamy na wartościowe posiłki, ale czasem jednak przychodzi ochota na coś słodkiego. Po jakie przysmaki sięgać, by zaspokoić pragnienie zjedzenia słodyczy, a jednocześnie nie łamać swoich postanowień na drodze ku zdrowiu? Pokażemy Ci trzy łatwe w przygotowaniu przepisy na niskokaloryczne desery, którymi osłodzisz sobie życie!

 

Lody – idealne na upał!

Są tacy, co nie mogą sobie wyobrazić lata bez lodów! Mimo że istnieje duży wybór lodów naturalnych, rzemieślniczych, warto sprawdzić, w jaki sposób przygotować je w domu. Aby wpisywały się w nasz plan dietetyczny, warto sięgnąć po banan. Wystarczy ten jeden składnik, by przygotować pyszne wegańskie lody. Banan zawiera naturalną słodycz, więc nie musimy korzystać z dodatkowych substancji słodzących. Dodatkowym plusem jest to, że znając podstawowy przepis, możesz go urozmaicić. Dodaj maliny lub nasionka laski wanilii. Łyżka kakao zamieni lody bananowe w czekoladowe. Daj się ponieść wyobraźni! Podpowiadamy – jeśli kupisz za dużo bananów i ich nie zużyjesz lub poleżą nieco dłużej i zaczną się pojawiać ciemne plamki na ich skórce – obierz banany i włóż je do zamrażalnika. W każdej chwili będziesz mógł ich użyć – do lodów, koktajli. Z rozmrożonych możesz również upiec chlebek bananowy!

Składniki:

  • banany – 2 szt.

 

Tego potrzebujesz:

  • malaksera lub blendera kielichowego
  • woreczków strunowych do mrożenia

 

Sposób przygotowania:

Banany obierz ze skórki, każdego przekrój na pół. Banany przełóż do woreczka strunowego i włóż do zamrażalnika, najlepiej na 12 godzin.

Zmrożone banany wyjmij i ostrym nożem pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. Przełóż je do blendera i zmiksuj na gładką, kremową masę. Jeśli chcesz uzyskać inny smak – dodaj wybrane dodatki i zmiksuj masę raz jeszcze. Lody przełóż do miseczek i od razu podawaj.

 

Zapiekane jabłka z musli

Jabłka świetnie smakują zarówno na surowo, jak i na ciepło. Nasze jabłka nie dość, że zapieczemy, to jeszcze nafaszerujemy! Jako farsz posłuży nam miąższ wycięty z jabłek oraz Musli OneDayMore Sylwetkowe. Nie zawierają dodatku cukru, natomiast płatki owsiane, jęczmienne i otręby pszenne z dodatkiem suszonych owoców stanowią świetne wypełnienie. Deser będzie smaczny i sycący. Dodamy odrobinę masła i dosłownie szczyptę cukru, by farsz ładnie się przypiekł.

Składniki:

  • jabłka – 2 szt.
  • Musli OneDayMore Sylwetkowe
  • masło – 2 łyżki
  • cukier – 4 szczypty
  • sok z cytryny
  • mielony cynamon

 

Tego potrzebujesz:

  • piekarnika rozgrzanego do 180°C

 

Sposób przygotowania:

Jabłka przekrój na pół. Wytnij gniazda nasienne. Poszerz otwór za pomocą łyżeczki lub łyżki do wydrążania melona. Skrop jabłka sokiem z cytryny. Wycięty miąższ pokrój w drobną kostkę.

Jabłka umieść w naczyniu żaroodpornym na kawałku papieru do pieczenia. Oprósz je cynamonem. W otworach umieść miąższ razem z musli. Na każde faszerowane jabłko połóż pół łyżeczki masła i posyp szczyptą cukru. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj przez ok. 20-30 minut. Podawaj na ciepło.

 

Mus czekoladowy z malinami

Wszyscy kochamy czekoladę! Jak się obejść bez niej, gdy jesteśmy na diecie? Oczywiście od czasu do czasu możemy sięgnąć po czekoladę z wysoką zawartością kakao. Pamiętaj jednak, że wszelkie kupne batony z dużą ilością karmelu i nadzienia czy też gotowe ciasteczka zaliczają się do żywności wysoko przetworzonej. Zawierają duże ilości cukru, tłuszczu, są kaloryczne i nie dostarczają żadnych wartościowych składników naszemu organizmowi. Dlatego jeśli zamarzysz o czekoladowym deserze – wybierz mus z awokado. Razem z malinami i wiórkami kokosowymi stworzą świetną słodką przekąskę. Taki mus możesz wykorzystać również jako krem czekoladowy na kanapkę!

Składniki:

  • awokado hass – 1 szt.
  • gorzkie kakao – 2 łyżki
  • miód – 1 łyżka
  • maliny – 1 garść
  • wiórki kokosowe

 

Tego potrzebujesz:

  • blendera

 

Sposób przygotowania:

Miąższ awokado, kakao i miód zblenduj na gładką masę. Rozdziel do miseczek, ułóż maliny i obsyp całość wiórkami kokosowymi.