A może inaczej? Wielkanocny mazurek według OneDayMore!

Tradycyjne pieczenie czy słodkie eksperymenty? Scenariusz na Wielkanoc w kuchni powinien wpisywać się w Twój smak i styl. Jeśli bez mazurka nie wyobrażasz sobie świąt i uwielbiasz odkrywać na nowo wielkanocną klasykę, ale do każdego sprawdzonego przepisu wolisz podejść po swojemu (kreatywnie, zdrowo… inaczej!) – znajdź złoty środek. Albo sprawdź, jak my wyobrażamy sobie idealne ciasto na tę okazję. Na początek zdradzimy tylko, że listę składników, które przydadzą Ci się w kuchni otwiera Musli OneDayMore!

 

Czy mazurek jest z Mazur? Tradycja w pigułce

Mazurki to nie minimaliści. Podawane niegdyś jako ukoronowanie wielkiego postu, zachwycały (i robią to także dziś!) bogactwem dodatków, które miały zaspokoić apetyt na słodkości wykluczane z diety aż przez 40 dni! Nagrodą za wstrzemięźliwość w jedzeniu było więc ciasto naszpikowane bakaliami, oblane słodką czekoladową polewą, orzechowym kremem lub lukrem i… pięknie ozdobione. Już sam wygląd mazurka miał podpowiadać: będzie słodko i smacznie. Zazwyczaj przygotowywano ich kilka, by wielkanocne stoły prezentowały się wyjątkowo pięknie.

Choć mazurek uznajemy dziś za rodzime ciasto, jego pochodzenie jest nieco tajemnicze. Całkiem możliwe, że przemierzył długą drogę z Turcji do Polski, by zadomowić się… no właśnie, wcale nie na Mazurach! Wypiekano go na Mazowszu i popularność w tym regionie sprawiła, że do wielkanocnego ciasta przylgnęła jego dzisiejsza nazwa. Mazur to w dawnej polszczyźnie właśnie mieszkaniec tego regionu.

 

Krok w bok od klasyki, czyli mazurkowa alternatywa

Choć tradycyjny mazurek to zazwyczaj spód z kruchego ciasta, bakalie, orzechy, kajmak i ozdoby, ten wielkanocny klasyk doczekał się wielu wariantów. Osoby na dietach eliminacyjnych znajdą dla siebie sporo przepisów na mazurki wegańskie, w których jajka zastępuje się siemieniem lnianym, masę kajmakową przygotowuje na mleku kokosowym a czekoladową – z kaszy jaglanej. Mazurki na spodach z mieszanki mąk, np. gryczanej, ryżowej i migdałowej również zadomowiły się na dobre w świątecznym menu osób z nietolerancją glutenu.

Załogę klasycznych, kajmakowych i czekoladowych mazurków zasilają także te z polewą w i innych, bardzo różnorodnych smakach: z kremem pomarańczowym, cytrynowym, chałwowym, ajerkoniakowym lub malinowym.

A jaki jest nasz mazurek idealny? Po pierwsze: pełen pysznego Musli OneDayMore, po drugie: nieco mniej kaloryczny, niż klasyczna wersja, a po trzecie: zdrowy i bliski Twoim żywieniowym decyzjom!

 

Mazurek Musli OneDayMore – przepis krok po kroku

Składniki:

  • Musli Czekoladowe OneDayMore – 250 g
  • masło – 100 g
  • awokado hass – 2 szt.
  • olej kokosowy – 3 łyżki
  • kakao gorzkie – 6 płaskich łyżek
  • syrop daktylowy – 5 łyżek

Do dekoracji:

  • migdały
  • orzechy laskowe
  • suszone morele
  • suszone żurawiny

To Ci się przyda:

  • Żaroodporna forma do pieczenia tart o średnicy 24 cm
  • Blender kielichowy

Sposób przygotowania:

Musli łączymy z roztopionym masłem. Dokładnie mieszamy rękoma, aby jak najlepiej rozprowadzić tłuszcz. Musli rozkładamy równomiernie na dnie formy i porządnie dociskamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180° C i pieczemy przez 10 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy spód.

Do kielicha blendera wkładamy miąższ awokado, dodajemy roztopiony olej kokosowy, kakao i syrop daktylowy. Całość miksujemy na gładką masę.

Na spód wykładamy czekoladową masę z awokado. Roztopioną czekoladę przekładamy do woreczka, odcinamy końcówkę i dekorujemy powierzchnię mazurka – daj się ponieść fantazji! Morele kroimy w paski. Mazurek dekorujemy bakaliami – dajcie się ponieść fantazji!