5 prostych sposobów na to,
jak zwiększyć ilość błonnika w diecie

Dlaczego warto jeść błonnik? Bo błonnik jest super! To roślinne włókno pokarmowe znajdziesz przede wszystkim w produktach zbożowych, warzywach i owocach. Jest częściowo trawione przez nasz organizm, wspomaga proces trawienia i usprawnia metabolizm.

Rodzaje błonnika. Błonnik występuje w dwóch formach: rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Błonnik rozpuszczalny wiąże się z wodą i wytwarza lepkie substancje, które chronią nasz przewód pokarmowy. Proces ten wydłuża trawienie, dzięki czemu spożywanie błonnika zapewnia dłużej trwające uczucie sytości oraz wolniejsze wchłanianie cukrów. Błonnik rozpuszczalny znajdziesz w owsie, jęczmieniu, jabłkach, cytrusach czy truskawkach.

Błonnik nierozpuszczalny natomiast nie wiąże się z wodą i przez układ pokarmowy przechodzi w prawie niezmienionej formie. Działa jak miotełka – zbiera z naszego organizmu zbędne resztki i przyspiesza ich wydalanie. Najwięcej znajdziesz go w produktach zbożowych z pełnego przemiału, w otrębach, grubych kaszach, brązowym ryżu, roślinach strączkowych, orzechach, nasionach oraz skórkach owoców i warzyw.

 

Co nam daje błonnik?

Dbając o odpowiednią jego ilość w swoich posiłkach, możesz obniżyć ryzyko chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu drugiego i nowotworu jelita grubego. Do tego dodając do posiłków produkty bogate w błonnik, możesz obniżyć poziom cukru i cholesterolu, ale to nie wszystko! Dieta bogata w błonnik może mieć również pozytywny wpływ na mikrobiotę jelitową. Jednym słowem samo zdrowie! Tylko jak jeść go więcej? Mamy dla Was kilka prostych sposobów.

 

Nie obieraj, miła, nie obieraj!

Warzywa i owoce są bogatym źródłem błonnika, nie pozbawiaj się go! Sięgając po nie, nie obieraj ich skórki! Gotuj je al dente, a kiedy przygotowujesz z nich soki i koktajle, to staraj się wybrać takie urządzenia, dzięki którym możesz miksować całe warzywa i owoce – wraz ze znajdującym się w nich drogocennym błonnikiem.

 

Strączki do rączki!

Przynajmniej raz w tygodniu jedz rośliny strączkowe! Mają mnóstwo błonnika i są pyszne, więc możesz je jeść sauté albo komponować z nich posiłki. Humus z ciecierzycy, zupa z soczewicy, a może gotowana fasola? Jest tyle możliwości, że na pewno znajdziesz coś dla siebie!

 

Smaruj po warzywa!

…i zamień masło na swoich kanapkach na pastę warzywną albo humus!

Dzięki temu ograniczysz ilość tłuszczów zwierzęcych w diecie i do tego dostarczysz sobie kolejną porcję błonnika!

 

O! Kulka!

Zabiegany dzień? Sięgnij po nasze kulki zbożowe! To pełne błonnika słodkie i słone przekąski, które możesz jeść same albo dodać do zup lub jogurtów! Warto je mieć zawsze przy sobie jako zdrową i pyszną przekąskę, dzięki czemu w każdej sytuacji dostarczysz sobie smakowitą porcję błonnika!

 

I jeszcze jedno, pamiętaj, by zwiększając ilość błonnika w diecie, nie zapominać o nawadnianiu organizmu. To ważne, ponieważ bez odpowiedniej ilości wody błonnik, zamiast przyspieszyć pasaż jelit, może spowodować zaparcia.

 Powodzenia!