Cebula

Niezawodny wyciskacz łez, nieodłączny składnik kuchni większości krajów świata… Oto znana i lubiana cebula! Choć nie wszyscy kochają jej zapach, to jednak korzyści jedzenia tego popularnego warzywa są przeogromne. Czym jednak jest cebula? Okazuje się, że… czosnkiem! Jest to roślina z rodziny amarylkowatych i niewiele osób zdaje sobie sprawę, że jej systematyczna brzmi czosnek cebula. Pod kątem budowy, jadalna część jest pędem, który gromadzi wodę i substancje odżywcze dla reszty rośliny. W Azji znana jest już od kilku tysięcy lat i równie długo ludzie cenią jej właściwości lecznicze oraz prozdrowotne.

Właściwości cebuli

W cebuli znajdziemy całe mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest ich na tyle dużo, że czasem warto przymknąć oko, a właściwie nos na nieprzyjemny dla niektórych zapach i skorzystać z dobroczynnych właściwości rośliny. Zawiera ona między innymi witaminy z grupy B. Może zawierać witaminę C – silny antyoksydant wzmacniający odporność. Oprócz tego możemy odkryć w niej potas, fosfor i wapń. Cebula zawiera też błonnika, który zadziała stymulująco na nasz układ trawienny. Szczególnie cenne dla naszej odporności są jednak zawarte w niej flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. No a przy okazji, to one odpowiedzialne są za łzy, które wylewamy przy krojeniu cebuli. Są niezwykle lotne i gdy nacinamy roślinę, szybko wypełniają powietrze dookoła. Olejki zawarte w cebuli działają silnie bakteriobójczo, a także moczopędnie, dzięki czemu pomagają organizmowi w pozbyciu się nadmiaru wody. Do flawonoidów występujących w cebuli zaliczyć możemy między innymi kwercetynę. Poprawia ona z kolei pracę układu krążenia wyrównując ciśnienie krwi i obniżając poziom złego cholesterolu. Cebula najzdrowsza jest na surowo, ale jeśli nie przepadamy za jej smakiem, to bez problemu możemy ją lekko zeszklić na oleju roślinnym. Straci wtedy ostrość, a jej walory zdrowotne nadal pozostaną wysokie.

 

Kto powinien unikać cebuli?

Choć bardzo zdrowa, cebula nie jest rekomendowana każdemu. Szczególnie powinni unikać jej cierpiący na choroby związane z układem pokarmowym i wątrobą. W przypadku, gdy doskwiera Ci refluks cebula może zwiększyć częstotliwość i nasilać objawy ataków zgagi. Również choroby nerek powodują, że lepiej wyłączyć cebulę ze swojej codziennej diety.

Syrop z cebuli

Cebula stosowana jest od wieków jako naturalny antybiotyk i doskonały środek na ból gardła i wszelkiego rodzaju przeziębienia. Obecnie chyba najpopularniejszym sposobem wykorzystania cebuli jako lekarstwa jest przygotowanie z niej syropu. Aby go przygotować potrzebujemy jedynie dużej cebuli, cukru lub miodu i małego słoiczka. Cebulę należy pokroić w drobną kostkę i umieścić w słoiczku. Teraz wystarczy już tylko zasypać ją obficie cukrem lub zalać miodem, a słoiczek szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na dwa dni. Gdy to cudowne lekarstwo wyda Ci się zbyt nieprzyjemne w smaku, dodaj do niego więcej miodu lub soku z cytryny.

 

Kuchenne zastosowanie cebuli

Cebula jest w kuchni tak zakorzeniona, że wiele, wiele tradycyjnych potraw trudno w ogóle wyobrazić sobie bez niej. Już od kilku tysięcy lat nieustannie towarzyszy ona wielu kuchniom wszystkich kontynentów. Cebula doskonale smakuje zarówno na surowo jako nadający ostrości chrupiący dodatek, jak i zeszklona lub uduszona. Do kuchennej klasyki należy sławna francuska zupa cebulowa, której delikatny smak doceniają smakosze na całym świecie. Oprócz tego znaleźć możemy ją we wszelkiego rodzaju potrawkach, bulionach, a nawet w fast foodach.

Cebula w kosmetyce

Cebula wykazuje cudowne właściwości nie tylko kiedy ją jemy. Równie cenne są przygotowane z niej naturalne kosmetyki. Pomogą one uporać się z trądzikiem i zadziałają na skórę przeciwzapalnie. Sprawdzą się też doskonale, gdy zastosujemy je na włosy – wzmocnią je, zapobiegną wypadaniu, zlikwidują problem z łupieżem i poprawią kondycję skóry głowy. Jeśli masz ochotę na trochę naturalnej pielęgnacji, to doskonale nada się do tego sok wyciśnięty z cebuli. Aby go przygotować wystarczy użyć blendera lub sokowirówki. Jeśli nimi nie dysponujesz, sporządź po prostu cebulowy syrop, taki sam jak na przeziębienie.

Komentarze:

Brak komentarzy