• 25% rabatu w Klubie
  • Darmowa dostawa od 75zł dla Klubowiczów
  • Wysyłka nawet w 24h
  • Unia Europejska

CURRY

Wywodzące się z Indii słowo, oznacza w języku tamilskim po prostu sos. Curry, bo o nim mowa to również popularna na całym świecie mieszanka przypraw, na bazie której powstają liczne sosy, pasty, a nawet całe dania. Jej skład nie jest stały i w zależności od regionu pochodzenia może się różnić, jednak podstawowe składniki pozostają niezmienne. Każdy z nich posiada liczne właściwości prozdrowotne, z których dobrze jest korzystać jak najczęściej!

Curry – jedno słowo, kilka znaczeń

Mieszanka przypraw nazywana curry pochodzi z Indii, gdzie znana jest już od kilku tysięcy lat. Do Europy dotarła wraz z Brytyjczykami szybko zyskując niezwykłą popularność. Obecnie używana jest niemal na całym świecie i występuje w niezliczonych odmianach. Do najpopularniejszych składników curry należą przede wszystkim kurkuma, która nadaje całości charakterystycznego koloru, imbir, papryczka chilli, kolendra, czosnek, cynamon oraz kmin rzymski. W ojczyźnie curry, słowo to oznacza jednak nieco więcej niż przyprawy. Mieszkańcy Indii nazywają tak formę gęstego sosu, którego szczegółowy skład różni się znacząco w zależności od regionu. Różne odmiany potrawy spotkać można również w innych krajach Azji, takich jak Tajlandia czy Indonezja. Curry to również zwyczajowa nazwa rośliny gatunku Begera Koenigi, której liście nadają potrawom korzennego aromatu i bardzo często znajdują swoje miejsce w orientalnych mieszankach przypraw.

Właściwości curry

Mieszanka curry to nie tylko pyszne połączenie naturalnych, aromatycznych ziół i przypraw. Wykazują one przy okazji niezwykle silne działanie prozdrowotne, a każdy ze składników posiada swoje unikalne właściwości, z których warto korzystać jak najczęściej. Liście rośliny Begera Koenigi obecne w mieszankach curry mogą zawierać między innymi witaminy z grupy B, witaminę A, C i D. Możemy znaleźć w nich również magnezu, miedzi, potasu oraz wapnia, a także olejki eteryczne o działaniu antybakteryjnym. Kurkuma to z kolei cenne źródło substancji przeciwzapalnych. Podobnie jak imbir, który oprócz tego wykazuje pozytywny wpływ na pracę mózgu i może wspierać naturalną odporność. Papryczka chilli zawiera natomiast substancje, które mogą pomóc w pozbyciu się nadmiaru złego cholesterolu LDL i usprawniają pracę układu krążenia. Kmin rzymski to doskonała, naturalna pomoc dla układu trawiennego – wzmacnia apetyt i wzmaga wydzielanie soków trawiennych.

Pomimo, że każdy ze składników curry posiada swoje unikalne właściwości, to jego prozdrowotna moc opiera się na ich połączeniu. Kiedy szczególnie warto sięgnąć po mieszankę i włączyć ją do swojej codziennej diety?

Przy problemach z anemią

Mieszanka curry może zawierać żelazo, które odpowiada za transport tlenu we krwi. Jego niedobory są głównym powodem występowania anemii, więc regularne spożywanie curry może skutecznie pomóc w jej zapobieganiu.

W celu obniżenia poziomu cukru

Włączając curry do swojej codziennej diety i dbając o odpowiednią ilość aktywności możemy skutecznie obniżyć ilość cukru we krwi. Dodatkowo, potrawy wzbogacone mieszanką przypraw nie powinny powodować nagłych zmian jego poziomu.

By wzmocnić układ kostny

Dzięki obecności wapnia, magnezu i innych cennych składników odżywczych, curry może wzmacniać układ kostny oraz przyspieszać jego regenerację.

W trakcie infekcji

Zawarte w curry przyprawy, takie jak kurkuma lub kolendra wykazują właściwości bakteriobójcze. Regularne spożywanie mieszanki pomoże więc zapobiegać występowaniu infekcji lub zahamować jej rozwój.

W przypadku stanów zapalnych

Wspomniana kurkuma, oprócz antybakteryjnych, posiada też właściwości przeciwzapalne. Polecana jest szczególnie osobom cierpiącym na stany zapalne stawów – również na te spowodowane zmianami reumatoidalnymi.

By poprawić funkcje poznawcze mózgu

Coraz częściej prowadzone w tym kierunku badania naukowe ujawniają możliwy związek spożywania curry z większą odpornością na chorobę Alzheimera. Osoby starsze, w których diecie mieszanka występowała regularnie, wykazywały lepsze funkcje poznawcze mózgu. Łączy się to z obecnością w curry przede wszystkim kurkumy oraz imbiru, które działają na mózg stymulująco, a dodatkowo regulują poziom serotoniny i dopaminy w organizmie.

Curry w kuchni

Mieszanka przypraw nazywana popularnie curry to niewątpliwie jeden z najważniejszych elementów światowej kuchni. Jej obecność można zauważyć obecnie w daniach pochodzących z całego świata – od Azji, przez Europę, aż po Amerykę Północną. Najczęściej stanowi ona podstawę gęstego sosu o tej samej nazwie, którego poszczególne składniki zależą w największej mierze od pomysłu kucharza. Tradycyjnie curry łączono z kurczakiem, soczewicą, ciecierzycą i niektórymi rybami.

Komentarze:

Brak komentarzy