• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź aktualną promocję!
  • Wysyłka nawet w 24h
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 24.06.2019

Liofilizowane owoce – 100% zdrowia z owoców

Liofilizacja to sposób przetwarzania żywności, który zmniejsza straty składników odżywczych produktu. Liofilizowana truskawka zachowuje te same witaminy i minerały co świeża truskawka. Jak to możliwe? Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej – czytaj dalej!

Odrobina historii

Historia liofilizacji sięga lat 50. XX wieku, kiedy amerykański rząd zlecił zastosowanie takiej metody konserwacji żywności, która polegałaby na zmniejszeniu objętości i wagi produktów przy maksymalnym zachowaniu ich wartości odżywczych. Początkowo w taki sposób konserwowaną żywność spożywali wojskowi i astronauci NASA. Obecnie metodę tę stosuje się powszechnie w przemyśle spożywczym. Na czym polega?

Liofilizacja – co to takiego?

Liofilizacja to proces usuwania wody z produktu spożywczego w stanie zamrożenia przy udziale niskiej temperatury (do -50°C) i obniżonego ciśnienia. Następnie przeprowadzana jest sublimacja kryształków lodu, która polega na tym, że lód natychmiast przechodzi w parę wodną, z pominięciem fazy stanu ciekłego. Kolejny etap to dosuszanie w temperaturze 40-50°C. Produkt poddany procesowi liofilizacji nazywany jest liofilizatem.

Czytaj także: 5 powodów dla których owoce liofilizowane są lepsze od suszonych

Zalety liofilizacji

Dlaczego ta metoda jest tak unikalna? Przede wszystkim dzięki wykorzystaniu liofilizacji zachowujemy naturalnie występujące w produktach składniki odżywcze. Liofilizowane warzywa i owoce zachowują makroskładniki, czyli białka, tłuszcze, węglowodany, a także składniki mineralne. Odznaczają się również wyjątkowo niewielkim ubytkiem witamin w porównaniu z produktami suszonymi czy konwencjonalnie mrożonymi. Dodatkowo – dzięki zredukowaniu w produktach ilości wody (wilgotność pozostaje na poziomie 1-2%) – zapobiega się rozwojowi niepożądanych drobnoustrojów, w związku z czym liofilizowane produkty są bezpieczne mikrobiologicznie, czyli nie są narażone na rozwój bakterii czy grzybów. Jeśli produkty liofilizowane chroni się przed wilgocią – można je magazynować nawet do 25 lat!

W procesie liofilizacji nie stosuje się konserwantów. Warto nadmienić, że technologia ta pozwala zachować w pełni smak i aromat produktu, kształt zaś warzyw i owoców – nawet w 90%. Dzięki temu nie tracą one walorów estetycznych, a jak wiemy – jemy również oczami! Liofilizacja jest uznawana za jedną z najdoskonalszych i najnowocześniejszych metod konserwacji.

Dla kogo polecane są liofilizaty?

Procesowi liofilizacji można poddać owoce, warzywa, mięso, a nawet całe gotowe dania. Liofilizaty utrzymują ok. 6-10% swojej pierwotnej masy. Dlatego są wygodne w transporcie. Obecnie wielu sportowców, zwłaszcza tych ekstremalnych, zabiera ze sobą żywność liofilizowaną. Nie obciąża bagażu, jest wygodna w użyciu. Dostarcza wartości odżywczych i energii. Mimo zmienionej formy produktu składniki są doskonale przyswajane przez organizm i stanowią element dobrze zbilansowanej diety.

Żywność liofilizowana należy do kategorii droższych produktów ze względu na koszty procesu produkcji. Jeśli szukamy gotowych, zdrowych posiłków, warto zwrócić uwagę, czy nie dodano do nich wzmacniaczy smaku czy konserwantów.

Komentarze:

Brak komentarzy