Lukrecja – jakie są jej właściwości?

Jedni ją uwielbiają, a inni wprost przeciwnie… Jedno jest pewne – smak lukrecji nikogo nie pozostawia obojętnym! Okazuje się jednak, że korzeń o charakterystycznym smaku to nie tylko składnik słodkich przekąsek i zdrowsza alternatywa dla cukru, ale również roślina pełna prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto ją spożywać i jak wpływa na nasz organizm!

Lukrecja – co to właściwie jest?

Lukrecja to roślina, a właściwie grupa ponad 30 roślin należących do rodziny bobowatych. Jej różne odmiany występują na niemal każdym kontynencie, jednak najwięcej z nich spotkać można w Europie oraz Azji. Jadalną część rośliny stanowi gruby korzeń, który tworzy liczne rozgałęzienia. Historia leczniczego zastosowania lukrecji sięga już czasów starożytnych. Szczególnie ceniła ją tradycyjna chińska medycyna. W Państwie Środka od kilku tysięcy lat, obok imbiru i żeń-szenia, lukrecja stanowiła jeden z najważniejszych składników. Cenne właściwości korzenia odkryli także starożytni Grecy, a następnie Rzymianie. Gdy wielkie cywilizacje upadły zapomniano również o lukrecji, a mieszkańcy Europy odkryli ją na nowo dopiero pod koniec średniowiecza. Początkowo uzyskiwano z korzenia lukrecjową masę wykorzystywaną w cukiernictwie, jednak ówcześni lekarze szybko zorientowali się, że to nie jedyna możliwość. Od tamtej pory roślinę chętnie wykorzystuje się zarówno jako składnik kulinarny, jak i leczniczy.

Właściwości lukrecji

Lukrecja posiada wiele cennych właściwości, z których zdecydowanie warto czerpać jak najwięcej! Nawet jeśli nie do końca przepadamy za jej smakiem, dla niektórych z nich czasem warto się przełamać. Korzeń rośliny od wielu lat sprawdza się w profilaktyce i wspiera leczenie różnego rodzaju schorzeń. Niektóre z pozytywnych skutków jedzenia lukrecji są jednak dopiero badane przez naukowców i możliwe, że nadal nie znamy wszystkich jej zalet. Kiedy zatem sprawdzi się lukrecja?

Na problemy z żołądkiem

Właściwościami lukrecji powinny się zainteresować szczególnie osoby cierpiące z powodu wrzodów żołądka, czyli uszkodzeń jego śluzówki. Okazuje się, że substancje znajdujące się w korzeniu rośliny mogą pomóc w jej regeneracji, a tym samym przyczynić się do szybszego pozbycia się dokuczliwego problemu. Pomogą w tym również bakteriobójcze właściwości lukrecji, które pomogą walczyć z odpowiedzialną za wrzody bakterią Helicobacter pyroli.

Słodycze na próchnicę!

Korzeń lukrecji, choć bardzo słodki, świetnie radzi sobie z dbaniem o nasze zęby. Dzieje się tak za sprawą jego bakteriobójczych właściwości. To właśnie bakterie powodują powstawanie zmian próchnicowych, więc regularne spożywanie lukrecji może przyczynić się do zahamowania jej rozwoju. Jeśli chcemy zadbać o zdrowe i piękne zęby, warto zamiast tradycyjnych słodkości wybrać te zrobione na bazie korzenia rośliny.

Na kaszel i gardło

Lukrecja od stuleci wykorzystywana była w tradycyjnej medycynie jako środek łagodzący dolegliwości układu oddechowego i ułatwiający odksztuszanie. Dzięki substancjom wykazującym działanie przeciwzapalne korzystano z niej również w przypadku infekcji dróg oddechowych. Z tych właściwości korzysta się zresztą do dziś i lukrecję możemy spotkać w wielu ziołowych preparatach przeznaczonych na kaszel lub ból gardła.

W celu ochrony wątroby

Substancje zawarte w korzeniu lukrecji mogą okazać się cennym wsparciem dla naszej wątroby. Regularne spożywanie rośliny może pomóc ochronić ją przed odkładaniem się nadmiernych ilości tłuszczu prowadzących do choroby stłuszczeniowej.

Na osteoporozę

Osteoporoza, czyli choroba powodująca zmniejszenie wytrzymałości kości powodowana jest w dużej mierze przez zmiany hormonalne zachodzące w kobiecym organizmie w okresie menopauzy. Obecne w korzeniu lukrecji związki chemiczne, fitostrogeny, mogą pomóc w naturalnym wspieraniu gospodarki hormonalnej organizmu, a tym samym zapobiegać osteoporozie.

Lukrecja a nowotwory

Naukowcy pracujący na jednym z amerykańskich uniwersytetów prowadzący badania na temat nowotworów skóry odkryli, że substancje znajdujące się w korzeniu lukrecji mogą hamować ich rozwój. Co ciekawe, najnowsze publikacje medyczne sugerują, że podobne działanie lukrecja wykazuje także w stosunku do wirusów.

Kto powinien unikać lukrecji?

Tak jak wiele roślin wykazujących pozytywny wpływ na organizm, również lukrecja może u niektórych spowodować skutki odwrotne do oczekiwanych. Jej nadmiernych ilości powinni unikać przede wszystkim cierpiący na nadciśnienie, marskość wątroby oraz choroby nerek. Lukrecji nie powinny również spożywać dzieci, które nie ukończyły jeszcze 4. roku życia.

Lukrecja w kosmetyce

Uzyskany z korzenia lukrecji ekstrakt świetnie nawilża i regeneruje skórę. Działa również łagodząco, a niektóre zawarte w nim substancje wykazują działanie bakteriobójcze. Z tego powodu lukrecja stosowana jest w preparatach zwalczających między innymi objawy łuszczycy, trądziku, czy zapalenia skóry. Kojące działanie na skórę wykorzystuje się także w produktach przeznaczonych do stosowania po opalaniu.

Kulinarne zastosowanie lukrecji

Lukrecja jest naturalną substancją słodzącą, dzięki obecności glicyryzyny, a właściwie kwasu glicyryzynowego. Substancja ta jest około 50 razy słodsza niż zwykły cukier! Wysuszony korzeń lukrecji jest więc szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym, a szczególnie cukiernictwie. Znaleźć go możemy między innymi w cukierkach, ciastkach, żelkach i wielu, wielu innych popularnych słodkościach. Uznaniem cieszy się również słodki napar z lukrecji, który oprócz walorów smakowych wykazuje również prozdrowotne działanie.

Komentarze:

Brak komentarzy