Mandarynki – ciekawostki i właściwości

Mandarynki w Polsce kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, jednak warto jeść je cały rok, ponieważ cechują się wieloma właściwościami prozdrowotnymi! Owoc ten jest zarówno nieodłącznym elementem zarówno świątecznych wieczorów – gdy znajdziemy go na stole obok orzechów, większej siostry mandarynki – pomarańczy – czy suszonych śliwek, jak i składnikiem letnich deserów, galaretek i soków! Ten niewielki, słodki owoc w intensywnie pomarańczowym kolorze przede wszystkim powinien być słodki i soczysty. Czasem można w nim też znaleźć mniej przyjemną niespodziankę w postaci pestek. Czego jeszcze nie wiesz o mandarynkach?

 

Skąd pochodzą mandarynki i do czego są wykorzystywane?

Mandarynka uważana jest za jedno z najstarszych drzew owocowych na świecie. Pochodzi z ciepłych rejonów Azji Południowej. W Europie jej owoce pojawiły się na początku XIX wieku. Obecnie mandarynka jest uprawiana w wielu rejonach świata o klimacie tropikalnym i subtropikalnym, głównie w Japonii, Brazylii, rejonie basenu Morza Śródziemnego oraz na południu Stanów Zjednoczonych.

W zależności od odmiany mandarynka może przybrać kształt dużego krzewu lub małego drzewka o wysokości do 8 m. Ze skórki owocu otrzymuje się olejek eteryczny wykorzystywany przez przemysł spożywczy i kosmetyczny.

Owoce charakteryzują się słodkim lub słodko-kwaskowym smakiem, w zależności od odmiany. Są chętnie wykorzystywane na przetwory – dżemy i kompoty.

 

Odmiany mandarynki

Mandarynka występuje w bardzo wielu odmianach. Łatwo się ją krzyżuje z innymi cytrusami, stąd powstaje niezliczona ilość różnych krzyżówek.

Do najpopularniejszych odmian mandarynek należą:

  • klementynki – powstają w wyniku skrzyżowania mandarynki z gorzką pomarańczą. Bardzo łatwo ściąga się z nich skórkę. Zawierają również mało pestek;
  • tangelo – skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem. Są bardzo soczyste i mają słodki smak, jednak z gorzkim posmakiem;
  • satsuma – praktycznie pozbawione pestek, natomiast skórka jest bardzo cienka, więc łatwo się je obiera.

 

Wartości odżywcze mandarynki

Mandarynki, podobnie jak inne cytrusy, są witaminową bombą. Przede wszystkim zawierają witaminę C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem, a więc hamuje działanie wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia. Ponadto mają w sobie nobiletynę, czyli flawonoid, który obniża ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, w tym cukrzycy typu 2 oraz miażdżycy.

Mimo że mandarynki są bardzo słodkie, w ponad 85% składają się z wody. Jeden średni owoc dostarcza zaledwie około 30 kcal, więc bez obaw mogą one stanowić codzienną przekąskę!

Komentarze:

Brak komentarzy