Olej rycynowy

Jak możemy zauważyć, w ostatnim czasie, swój renesans przechodzi olej rycynowy. Ze względu na swoje właściwości, głównie kojarzony jest jako środek na zaparcia. Jednak możliwości jego działania jest znacznie więcej – przede wszystkim olej idealnie sprawdza się w przemyśle kosmetycznym. Nie tylko pielęgnuje, ale i odżywia. Dzięki regularnemu stosowaniu nasza skóra stanie się bardziej promienna, a włosy zdrowe i naturalnie lśniące. Jakie jeszcze właściwości posiada olej rycynowy?

Czym jest olej rycynowy?

Specyfik ten jest substancją otrzymywaną z nasion rącznika pospolitego. Dla celów leczniczych tłoczony jest na zimno. Posiada gęstą konsystencję i delikatne zabarwienie.

Jakie są główne właściwości lecznicze olejku rycynowego?

Przede wszystkim silnie przeczyszczające. Działa drażniąco na błonę śluzową jelita i z powodzeniem stosowany jest przy ostrych zaparciach wystarczy zażyć 1-2 łyżki stołowe. Właściwości oleju rycynowego wykorzystywane są również w kosmetologii. Używa się go do pielęgnacji skóry (szczególnie twarde okolice łokci, pięt czy kolan), paznokci oraz włosów. Działa:

  • łagodząco
  • natłuszczająco
  • regenerująco
  • wzmacniająco
  • zmiękczająco

Naturalna pielęgnacja włosów

Stosowanie oleju rycynowego może spowodować, że włosy staną się mocniejsze, bardziej puszyste oraz nastąpi znaczna redukcja ilości podwojonych końcówek. Ponieważ olej rycynowy ma gęstą konsystencję łatwo sporządzić z niego naturalną odżywkę domowym sposobem – łącząc go np. z żółtkiem jajka lub naftą kosmetyczną.

Grubsze i mocniejsze włoski rzęs oraz brwi

Olej rycynowy wspomóc regenerację i wzmocnić włoski rzęs oraz brwi. Na rzęsy wystarczy nałożyć olej za pomocą szczoteczki do rzęs uważając, aby olejek  nie dostała się do oka. Na brwi olej aplikuje się podobnie, za pomocą szczoteczki do zębów lub po prostu wcierać go delikatnie palcami. Jeśli zabiegi przeprowadzane będą regularnie (przez kilka tygodni) włoski na brwiach i rzęsach staną się grubsze, dłuższe i znacznie ciemniejsze.

Oczyszczona i zregenerowana skóra

Dzięki właściwościom oczyszczającym oraz regenerującym można również stosować olej rycynowy na twarz – doskonale sprawdzi się w jej oczyszczaniu. Taką mieszankę można sporządzić samemu. Należy do oleju rycynowego dodać w proporcji 1:9 i w zależności od rodzaju cery:

  • olejku jojoba do skóry tłustej
  • olejku migdałowego do skóry normalnej
  • olejku z pestek winogron do skóra suchej

Powstałą miksturą pokrywamy całą twarz i lekko wmasowujemy, pozostawiając na 2-3 minuty. Preparatu można używać rano i wieczorem. Mimo, że olej sam w sobie jest tłusty, łatwo go usunąć po zabiegu za pomocą ręcznika zwilżonego ciepłą wodą. Rycyna pomaga również w leczeniu świeżych blizn po trądziku, dlatego osoby z tendencją do problemów skórnych mogą w pełni wykorzystać zbawienne właściwości tego specyfiku.

Gdzie kupić olej rycynowy?

Tak naprawdę w każdej aptece. Również wiele sklepów internetowych posiada go w swojej ofercie. Obecnie cena artykułów zawierających ten środek z reguły nie przekracza 10 złotych.

Przeciwwskazania przy stosowaniu olejku rycynowego

Nie jest wskazane używane oleju rycynowego przez dzieci do 7 roku życia, kobiety karmiące piersią do i kobiety ciężarne. Niektóre osoby są uczulone na rycynę, dlatego przed jej zastosowaniem należy wykonać próbę uczuleniową. Możliwe działania niepożądane podczas stosowania oleju rycynowego to bóle brzucha, nudności, ostre biegunki i wymioty.

Komentarze:

Brak komentarzy