Pitaja

Pitaja, pitahaya, smoczy owoc… Pod tymi egzotycznymi nazwami kryją się owoce kaktusów pochodzących z Ameryki Środkowej. Zamieszkujące tamte tereny ludy od tysiącleci korzystały z ich prozdrowotnych właściwości. I nic dziwnego! Niezwykle słodkie smocze owoce są doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych.

Legenda głosi, że umierający smok tchnął ogień w swoje serce, a w miejscu, gdzie je pochowano, wyrósł krzew z kolorowymi owocami, które zyskały nazwę smoczych. Owoce o charakterystycznym kształcie występują w trzech odmianach i różnią się od siebie kolorami. Skórka może być więc różowa, czerwona lub żółta, natomiast słodki miąższ może mieć barwę białą lub czerwoną.

Pitaja zawiera witaminy i składniki mineralne, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu. Stanowi dobre źródło potasu, który jest pomocny w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego, a także bierze udział w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. W smoczym owocu znajdują się dobre dla kości i zębów wapń i fosfor oraz magnez, wspomagający utrzymanie równowagi elektrolitowej. Niacyna (witamina B3) natomiast pomaga zachować zdrową skórę i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Trochę tego jest, prawda? A to jeszcze nie wszystko!

Owoc pitai jest bogatym źródłem związków betalainowych, czyli naturalnie występujących barwników, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że zmniejszają ilość wolnych rodników, chroniąc nasze komórki przed stresem oksydacyjnym. Pitaja jest też źródłem błonnika pokarmowego, który wzmacnia uczucie sytości i poprawia pracę układu pokarmowego. Ponadto jest owocem niskokalorycznym, więc bez obaw może być spożywana przez osoby dbające o sylwetkę.

Pitaja świetnie smakuje sama, ale nie warto się ograniczać! Smoczy owoc jest doskonałym dodatkiem i składnikiem różnego rodzaju deserów, lodów oraz soków. Nada im naturalną słodycz, a Twój organizm z pewnością doceni zawartość składników odżywczych obecnych w tym egzotycznym owocu.