Starasz się dobrze odżywiać? Zjadłaś / zjadłeś zęby na dietetycznych nowinkach? Sprawdź, czy aby na pewno wiesz już wszystko; może Twój talerz da się jeszcze udoskonalić. Dobrej zabawy!
1. To wspaniale, że uwielbiasz kurkumę! Ale czy wiesz, z czym najlepiej ją połączyć, żeby uwolniła swoje magiczne właściwości?
- z miodem i cynamonem
- z olejem i cynamonem
- z olejem i czarnym pieprzem
2. Masz w kuchni olej lniany? Doskonale. Na pewno wiesz, że najlepiej przechowywać go w lodówce. Ale czy wiesz, w ciągu jakiego czasu od wytłoczenia oleju lnianego należy go zużyć, zanim się utlenią zawarte w nim kwasy omega-3?
- w ciągu 48 godzin od wytłoczenia
- w ciągu 3 miesięcy
- w ciągu 6 miesięcy
- w ciągu 3 lat
3. Czy wiesz, jakie warunki musi spełnić olej lniany, aby zostać określony mianem budwigowego?
- musi mieć specjalny certyfikat z instytutu Dr Budwig
- musi być tłoczony na zimno i nie może być poddany rafinowaniu
- musi zawierać specjalne dodatki
4. Chciałabyś / chciałbyś zrobić samodzielnie ocet jabłkowy? Kibicujemy! Pamiętaj, że ten proces wymaga troszkę czasu. Jeśli zaczniesz dziś, Twój ocet powinien być gotowy za…
- tydzień
- ponad miesiąc
- ponad 2 lata
5. Potrzebujesz zastrzyku kofeiny? Najkorzystniej będzie sięgnąć po:
- filiżankę kawy instant
- tabliczkę ciemnej czekolady
- seler naciowy
6. Odkryto, że produkty zasadotwórcze w diecie mają niesłychaną właściwość, zgadnij jaką:
- pomagają rzucić palenie
- chronią przed poparzeniem słonecznym
- mogą powodować łysienie
7. Jeśli kupujesz mleko krowie, wybierasz takie o zawartości:
- 0% tłuszczu
- 1,5% tłuszczu
- 2% tłuszczu
- 3,2% tłuszczu
8. Jeśli chcesz poprawić sobie nastrój dzięki właściwościom produktów, wybierzesz:
- lampkę wytrawnego wina
- truskawkę
- papryczkę chili
9. Kiedy kupujesz jaja, wybierasz zawsze:
- te najmniejsze
- największe
- te z numerem 3
- te z numerem 0
10. Szukasz alternatywy do białego cukru? Czym posłodzisz swój deser?
- cukrem
- erytrytolem
- acesulfamem
11. Starasz się unikać cukru? W którym produkcie będzie go najmniej:
- w granacie
- w grejpfrucie
- w truskawce
12. Jeśli jesteś na diecie roślinnej, szczególnie musisz zadbać o odpowiednią ilość żelaza. Występuje ono w takich produktach roślinnych, jak: płatki owsiane, fasole, orzechy, nasiona; jednak żelazo z roślin jest gorzej wchłaniane do organizmu. Ułatwisz mu to, jeśli połączysz je z:
- witaminą C
- błonnikiem
- witaminą B12
13. Kiedy przygotowujesz ziemniaki, marchew lub bakłażana, na co szczególnie musisz zwrócić uwagę, żeby ochronić się przed szkodliwym działaniem solaniny?
- czy nie są przerośnięte
- czy nie mają zbyt dużo zielonych przebarwień
- czy nie są zbyt czyste
Odpowiedzi:
- Odpowiedź c: Kurkuma uwalnia najwięcej swoich właściwości w połączeniu z tłuszczem (najlepiej olejem kokosowym) i czarnym pieprzem.
- Odpowiedź b: Po 3 miesiącach od wytłoczenia kwasy omega-3 niestety ulegają utlenieniu.
- Odpowiedź b: Każdy nierafinowany olej lniany tłoczony na zimno można określić mianem budwigowego.
- Odpowiedź c: 2 lata to optymalny czas fermentacji, po którym ocet jabłkowy nabiera swoich niezwykłych właściwości.
- Odpowiedź b: Tabliczka ciemnej czekolady (125 g) zawiera więcej kofeiny niż filiżanka kawy instant.
- Odpowiedź a: Produkty zasadotwórcze (np. mleko, warzywa) obniżają eliminację nikotyny z organizmu, co opóźnia powstawanie głodu nikotynowego.
- Odpowiedź b: Zawartość tłuszczu większa niż 1,5% w mleku to zbędne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Z kolei przy 0% tłuszczu nie przyswoją się witaminy A, D, E, K.
- Odpowiedź c: Ostry smak chili wywołuje wydzielanie endorfin.
- Odpowiedź d: Najzdrowsze są jaja, które na skorupce oznaczone są cyfrą 0.
- Odpowiedź b: Erytrytol nie kumuluje się w organizmie, jest prawie bezkaloryczny, ma właściwości antyoksydacyjne i nie uzależnia. UWAGA: nie powinno się go jednak podawać dzieciom poniżej 3 roku życia.
- Odpowiedź c: Wbrew pozorom w truskawce jest mniej cukru niż w grejpfrucie!
- Odpowiedź a: Witamina C ułatwia wchłanianie żelaza.
- Odpowiedź b: Zielone przebarwienia na ziemniakach lub marchewce świadczą o skumulowanej tam solaninie, która wykazuje bardzo szkodliwy wpływ na organizm, dlatego zawsze odkrawaj zielone części marchewki (głównie przy natce) i ziemniaków.
Komentarze:
Brak komentarzy