Roszponka – kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

Roszponka – bardzo podobna do sałaty zielona roślina o wielu właściwościach prozdrowotnych – nie gości na naszych stołach tak często, jak powinna! Z czym można ją łączyć, jak wykorzystać ją w kuchni, i co najważniejsze: czemu właściwie warto ją jeść?

 

Pochodzenie roszponki

Roszponka bywa również czasem nazywana kozłkiem, rapotynką, rapunkułem, raszpanką lub roszpunką. Jej najpopularniejszą odmianą, którą znamy ze sklepowych półek, jest ta o ciemnozielonej barwie i drobnych listkach. Roszponka należy do rodziny roślin kozłkowatych, choć z wyglądu najbardziej przypomina sałatę. W Polsce długo traktowana była jak… chwast! Aż trudno w to uwierzyć, wiedząc, jakie bogactwo właściwości prozdrowotnych kryją w sobie te małe, zielone listki! Na świecie znana była już od XVI wieku, natomiast w polskiej kuchni zaczęła być wykorzystywana dopiero w XX wieku.

 

Wartości odżywcze i właściwości roszponki

Roszponka zawiera m.in. witaminę A, witaminę C, niacynę, witaminę B6 oraz kwas foliowy. Ma także wiele składników mineralnych, jak potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź czy mangan.

Warto podkreślić przede wszystkim zawartość witaminy C i witaminy A – w roszponce znajdziemy ich więcej niż w sałacie! Dzięki temu ma ona pozytywny wpływ na stan skóry, prawidłowe widzenie czy funkcjonowanie układu odpornościowego. Duża zawartość potasu sprawia natomiast, że jest to roślina mająca pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, a także na regulację pracy serca i innych mięśni oraz utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie.

Roszponka ma również niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest idealna dla osób chorych na cukrzycę.

 

Ile kalorii ma roszponka

W 100 g roszponki znajdziemy 21 kcal, tak więc jest to roślina niskokaloryczna. Osoby będące na diecie mogą ją więc spożywać bez obaw.

 

Zastosowanie w kuchni

Roszponka z powodzeniem zastąpić może sałatę w sałatkach warzywnych. Może być ciekawą alternatywą dla sałat np. w sałatce greckiej (w połączeniu z pomidorami, serem feta, oliwkami, cebulą i oliwą) czy też w innych sałatkach z serami i z mięsem. Bywa również wykorzystywana do kanapek, a w restauracjach znajdziemy ją w roli ozdoby talerza, np. w daniach mięsnych, makaronach, kaszach itp. Można również dorzucać liście roszponki do zdrowych zielonych koktajli. Ważne jest jedynie, by na stałe wpisać ją w nasze codzienne menu, ponieważ walory prozdrowotne roszponki powinny być wykorzystywane jak najczęściej! Należy pamiętać, by liście przechowywać w lodówce, by dłużej zachowały świeżość.

Komentarze:

Brak komentarzy