Trendy żywieniowe 2020.
Co będziemy jeść w przyszłym roku?

Lokalność i sezonowość, odpowiedzialna konsumpcja i zero waste, ograniczanie produktów pochodzenia zwierzęcego i odkrywanie autentycznych smaków kuchni świata – pod znakiem takich konsumpcyjnych trendów mija nam rok 2019. Czy któreś z nich będą kształtować nasze kulinarne zwyczaje przez kolejne miesiące? Jakie produkty trafią na nasze talerze?

Poszukiwanie odpowiedzi na te pytania jest domeną firm badawczych, które pod koniec roku publikują efekty swojej pracy w postaci szczegółowych raportów. To właśnie z nich czerpiemy wiedzę o tym, w jakim kierunku mogą rozwinąć się nasze kulinarne preferencje.

Dlaczego warto przyglądać się trendom żywieniowym? To nie tylko kwestia mody, z którą nie wszyscy muszą się utożsamiać – to także ważny komunikat mówiący wiele o stanie planety. Coraz więcej osób wiąże swoje decyzje konsumpcyjne z troską o zrównoważony rozwój. Kryzys klimatyczny i kurczące się zasoby zachęcają do podejmowania małych działań, które z czasem mogą stać się źródłem wielkich zmian.

Ale poza kwestią ekologicznej odpowiedzialności – to po prostu bardzo ciekawy temat dla każdego, kto lubi poznawać nowe smaki i produkty, by zmienić przyzwyczajenia na zdrowsze lub wyjść poza swoje kulinarne przyzwyczajenia!

Wybraliśmy dla Was 5 najważniejszych trendów, które mają szansę zdominować 2020 rok. Spodziewajcie się… niespodziewanie smacznych inspiracji!

 

1. Dieta roślinna – nowe alternatywy

Roślinne zamiast zwierzęcego – to trend, który na dobre zadomowił się w naszych zwyczajach żywieniowych i nic nie wskazuje na to, by miał stracić na sile. Przeciwnie! W 2020 roku weganie będą wybierać spośród nowych roślinnych źródeł białka, różnicując swoją dietę i wprowadzając do niej cenne aminokwasy.

Obok królowej bezmięsnej kuchni – soi, która stanowi podstawę roślinnego jadłospisu, znajdzie się miejsce dla takich składników, jak konopie, fasola mung, dynia, awokado i… nasiona arbuza.

Jackfruit, czyli owoc drzewa chlebowego, często (i nie bez powodu!) określany mianem idealnego zamiennika mięsa, również ma szansę zdobyć nasze podniebienia w 2020 roku. Tekstura jego miąższu pozwala na przygotowanie wegańskiego odpowiednika pulled pork, a wysoka zawartość białka, żelaza i witamin świetnie uzupełnia dietę osób, które rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego. Stale będzie rosła również popularność napojów roślinnych wyprodukowanych na bazie owsa, ryżu, migdałów i orzechów. Niektóre z nich znajdziecie w ofercie OneDayMore – sprawdźcie, jak smakują z Waszym ulubionym musli!

 

2. Zdrowe i smaczne wegańskie przekąski

W 2020 roku będziemy podjadać zdrowiej, wybierając spośród nowych, pożywnych przekąsek, które mają kusić smakiem, dostarczając nam jednocześnie cennych wartości odżywczych. To, co zdrowe, ma równać się temu, co pyszne. I budzić apetyt na więcej!

Podstawą nowych przekąsek będą ziarna niewykorzystywane dotąd w produkcji słodkich batonów i słonych snacków, np. nasiona lotosu, bób czy brązowy ryż. Coraz częściej, szukając czegoś na ząb, będziemy kierować swoje kroki ku sklepowym lodówkom. Trafią do nich przekąski mające w składzie świeże warzywa i owoce.

Popularne będą również preparowane i ekstrudowane nasiona, takie jak ryż, pszenica, soja, oraz warzywne przekąski, np. chipsy z zielonego groszku i z jarmużu

Uwielbiacie smaki OneDayMore i chcecie podążać za trendami żywieniowymi? Wśród naszych produktów znajdziecie wegańskie musli, granole i owsianki, z którymi każdy dzień na diecie roślinnej będziecie mogli zacząć od porcji zdrowej energii pochodzącej z najlepszych składników. Z myślą o weganach skomponowaliśmy na przykład Musli Bio Owocowe, Granolę Orzechową i Owsiankę Jabłkową z Cynamonem Bez Cukru.

 

3. Mniej cukru – alternatywy

Syrop klonowy, miód i słodziki (stewia, ksylitol, erytrytol), uznawane do tej pory za najpowszechniej stosowane alternatywy dla białego cukru, będą musiały zrobić trochę miejsca nowym zamiennikom, mogącym zyskać na popularności w 2020 roku. Jak będziemy sobie słodzić? Oczywiście, że zdrowo! A nawet zdrowiej niż dotychczas.

Na rynku pojawią się bowiem produkty, które znacznie poszerzą gamę słodzików o roślinne źródła słodyczy. Wśród nich warto wymienić na przykład syropy z owoców: z granatu, kokosa czy z owoców mnicha. Ten ostatni, wciąż jeszcze umiarkowanie znany poza Chinami, gdzie owoce są uprawiane, wykazuje wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Bardzo prawdopodobne, że w przyszłym roku dołączy on do grona zdrowych zamienników białego cukru.

Proszek uzyskiwany z owoców mnicha świetnie sprawdza się jako składnik wypieków i deserów. Nadaje się również do słodzenia kawy i herbaty, pozostawiając jednak niewielki osad na powierzchni napojów

Słodko, ale zdrowo – tej zasady, zgodnej z trendami żywieniowymi na 2020 rok, trzymaliśmy się, tworząc nasze Owsianki Bez Cukru! Na Wasze śniadaniowe testy czekają dwa smaki – jabłkowy z cynamonem i bananowy.

 

4. Dla dzieci – znaczy: zdrowo i różnorodnie

Dzieci są wystarczająco słodkie – ich jadłospis nie musi, a wręcz nie powinien taki być! Na szczęście mamy coraz większą świadomość zależności między dietą stosowaną w dzieciństwie a stanem zdrowia, wynikającym w dużej mierze z utrwalonych nawyków żywieniowych. Dobre praktyki mają swoje odzwierciedlenie w trendach żywieniowych na 2020 rok. Produkty powstające z myślą o dzieciach będą miały w składzie mniej soli, cukru, oleju palmowego i syropów cukrowych.

Co równie ważne – dzieci to coraz bardziej świadomi konsumenci! Częściej niż dotychczas próbują nowych rzeczy i poznają „dorosłe” smaki. Pokolenie dorastające w 2020 roku będzie więc być może generacją prawdziwych smakoszy, a produkty powstające z myślą o najmłodszych staną się bardziej różnorodne, by nie znudzić ani nie rozczarować wyrobionych kulinarnie maluchów!

W OneDayMore mamy coś specjalnego dla małych wielbicieli wyjątkowych śniadań oraz dla ich rodziców, którzy cenią sobie produkty z czystym składem. Granola Czeko-Squad, Granola Banda Cynamonków i Musli Owocowe Smyki zdecydowanie wpisują się w trend redefiniowania dziecięcego menu. Testy przeprowadzone przez małych i dużych potwierdzają ponadto, że są wyjątkowo smaczne!

 

5. Zero waste i jedzenie z drukarki

Poszukiwanie sposobów na to, by konsumować i jak najmniej marnować, to popularny trend, który w przyszłym roku wciąż będzie kształtował nasze myślenie o jedzeniu. W jaki sposób? Przewiduje się, że z nawyku, który taktyką małych, ale coraz śmielszych kroczków staramy się wprowadzać w swoich gospodarstwach domowych, zero waste przekształci się w metodę działania na znacznie szerszą skalę.

Producenci żywności i szefowie kuchni już dziś szukają coraz to nowszych sposobów na niemarnowanie jedzenia, ale kolejny rok przyniesie kilka nowatorskich rozwiązań w tej materii. Jednym z nich będzie drukowanie jedzenia za pomocą drukarek 3D. Technika, która straciła już status ciekawostki i fanaberii ekscentryków, rewolucjonizując przy okazji wiele dziedzin ludzkiej działalności, coraz śmielej wkracza do kuchni! Choć za pomocą drukarek 3D nie wyprodukujemy każdego rodzaju żywności, możemy użyć ich do kreatywnego przekształcenia i ponownego wykorzystania dobrej jakości resztek. „Brzydki” pomidor, kawałki ryb lub okruszki mogą dzięki temu trafić do pasty pomidorowej, musu lub espumy podawanych w eleganckich restauracjach czy do ciastek i krakersów. Wystarczy je… wydrukować! Być może kolejne lata rozwoju tej techniki pozwolą nam całkowicie pozbyć się problemu wyrzucanego jedzenia?

 

6. Bez glutenu – nowe rodzaje mąki

Choć w katalogu naturalnie bezglutenowych mąk znajdziemy już dziś naprawdę wiele ciekawych produktów (takich jak mąka ryżowa, gryczana czy kukurydziana), 2020 rok przyniesie nam nową porcję mącznych urozmaiceń. To dobra wiadomość zarówno dla wielbicieli eksperymentowania w kuchni, jak i dla osób na diecie eliminacyjnej, stosowanej ze względu na celiakię lub nadwrażliwość na gluten. Jakie nowości według prognozowanych trendów zagoszczą w naszej diecie?
Możemy spodziewać się wzrostu popularności mąk, które do tej pory nieco rzadziej pojawiały się w naszych kuchniach, takich jak mąka kokosowa czy mąka teff. Wśród nowych bezglutenowych alternatyw najciekawsze wydają się mąka bananowa i mąka kalafiorowa, które będziemy testować w słodkich i wytrawnych wypiekach.

Pieczenie w domu to również ważny trend nadchodzącego roku! Lubimy wiedzieć, co jemy, a najprostszym sposobem na kontrolowanie składu produktów jest przygotowywanie ich od podstaw. Gotowi na ciasteczka z mąki bananowej i kalafiorowy chlebek? Zróbcie skok w nowy rok pełen inspirujących trendów i poznawajcie nowe smaki – wciąż mamy wiele do odkrycia!

A dla tych, którzy przecieranie nowych kulinarnych szlaków chcieliby zacząć od zaplanowania pysznych bezglutenowych śniadań, mamy Musli Sportowców i Musli Superfoods. Wybierz swoje ulubione i… żyj zgodnie z trendami z OneDayMore!