CHIA NA 3 SPOSOBY!
Przepisy na słodkie i wytrawne przysmaki z nasionami szałwii hiszpańskiej

Aztekowie wiedzieli, co dobre! Chia, nazywana też szałwią hiszpańską, była dla nich podstawą codziennej diety, źródłem cennych wartości odżywczych, jedną z trzech najczęściej uprawianych roślin, a nawet… oficjalnym środkiem płatniczym! Chociaż dziś garść tych małych nasionek nie zapewni nam sukcesu w interesach, ich mniej wymierna wartość nie spada. Przeciwnie! Chia wprowadzona do codziennej diety to krok w stronę smukłej sylwetki, dobrego samopoczucia i lepszej kondycji organizmu.

O właściwościach szałwii hiszpańskiej opowiedzieliśmy Wam obszernie w tym artykule. Tym razem chcemy zainspirować Was do odkrycia nowych smaków i receptur z nasionami chia w roli głównej.

Nasze 3 sposoby na chia to próba wyjścia poza smaczne, ale dobrze znane i wielokrotnie wypróbowane przepisy na desery, ciasta czy owsianki z dodatkiem nasion szałwii hiszpańskiej. Dla superskładnika chcieliśmy znaleźć niebanalne i inspirujące zastosowania! Jak nam poszło? Sami oceńcie!

 

LODY Z CHIA I OWOCAMI NA MLECZKU KOKOSOWYM

Po pierwsze – wyglądają obłędnie! Mrożona mozaika z chia, mleka roślinnego i sezonowych owoców to smaczna i estetyczna wariacja na temat smaków i kolorów lata, które całkiem niedługo zawita do nas. Po drugie: lody z chia to lody pełne wartości odżywczych. Są zdrowszym antidotum na upały – przygotuj je, gdy któregoś letniego popołudnia najdzie Cię ochota na chłodzący, słodki deser.  Ten przepis nadąży za Waszą kulinarną inwencją: możecie wykorzystać w nim ulubione owoce (koniecznie sięgnijcie po sezonowe!) i modyfikować skład masy zgodnie z własnym smakiem. Spróbujecie?

Składniki:

  • mleczko kokosowe – 300 ml
  • nasiona chia – ¼ szklanki
  • dojrzały banan – 1 szt.
  • syrop klonowy lub syrop z agawy (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
  • kiwi, ananas lub truskawki – kilka plasterków
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny

 

Tego potrzebujesz:

  • foremki do lodów z patyczkami

 

Sposób przygotowania:

Banana dokładnie rozdrobnij w misce za pomocą widelca. Dodaj mleczko kokosowe, syrop klonowy lub syrop z agawy (opcjonalnie) i sok z cytryny. Wymieszaj. Dodaj nasiona chia, ponownie wymieszaj i odstaw masę do lodówki na ok. 15 minut.

Wybrane owoce – kiwi, truskawki lub ananas – pokrój na cienkie plasterki i ułóż po obydwóch bokach foremek. Foremki wypełnij masą z chia i umieść w nich patyczki.

Lody włóż do zamrażarki na ok. 3 godziny (najlepiej na całą noc). Gdy będą gotowe, ostrożnie wyjmij je z foremek. Jeśli lody są mocno zmrożone, polej foremki z zewnątrz ciepłą wodą.

 

OMLET Z CHIA

Przepisów na bazę omletu jest tyle, ile fanów tego śniadaniowego dania. Możemy przebierać w recepturach z różnych stron świata, by spróbować omletu hiszpańskiego (tortilli) z ziemniakami czy francuskiego z dodatkiem masła. Smakuje nam w wersji wytrawnej i na słodko. Sami również lubimy eksperymentować z klasycznymi przepisami na omlet i dodać do nich coś od siebie: garść ziół, ulubionych przypraw lub… nasion chia! Zdecydowanie tutaj pasują. Zaserwuj sobie i bliskim piegowaty omlet z dodatkiem składnika o supermocach!

Składniki:

  • jajka – 2 szt.
  • nasiona chia – 1 łyżka
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – 1 szczypta
  • oliwa z oliwek – do skropienia patelni
  • szpinak baby – 1 garść
  • pomidor – 1 szt.
  • ser feta – 100 g

 

Sposób przygotowania:

Jajka ubij w misce. Dodaj nasiona chia, dopraw solą i pieprzem. Patelnię rozgrzej i skrop oliwą z oliwek. Masę jajeczną przelej na patelnię i równomiernie rozprowadź. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, w którym omlet na brzegach zacznie się ścinać. Zmniejsz ogień do minimum.

Wierzch omletu posyp świeżym szpinakiem, pomidorem pokrojonym w kostkę i pokruszonym serem feta. Podgrzewaj jeszcze ok. 1-1,5 minuty, aż wierzchnia warstwa jajka się zetnie. W razie potrzeby pod koniec smażenia nakryj patelnię pokrywką.

Gotowy omlet ostrożnie podważ i złóż na pół tak, by zamknąć nadzienie w środku.

 

CHIA FRESCA – ENERGETYCZNY NAPÓJ Z NASIONAMI CHIA

W naturze siła! I to właśnie wśród jej darów najlepiej szukać wsparcia dla organizmu, który potrzebuje zdrowej energii i solidnego orzeźwienia. Aztecki wojownik przegryzał garść nasion chia i ruszał na całodniową wyprawę, ale my mamy coś znacznie smaczniejszego dla współczesnych tytanów pracy nad ciałem i umysłem oraz mistrzów codziennych obowiązków: przepis na chia fresca – meksykańską lemoniadę z dodatkiem nasion szałwii hiszpańskiej. Dzięki swoim właściwościom zyskała już miano naturalnego energetyka – warto sprawdzić, czy zasłużenie! Zwłaszcza że jest prosta w przygotowaniu, pyszna i mocno orzeźwiająca. Na zdrowie – bo wspieranie odporności to jedna z zalet tej lemoniady!

Składniki:

  • woda mineralna lub woda kokosowa – 500 ml
  • nasiona chia – 2-3 łyżki
  • syrop z agawy lub miód (opcjonalnie) – 1 łyżka
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • świeża mięta – 1 garść
  • kostki lodu (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Nasiona chia wsyp do wysokiego pojemnika i zalej wodą. Dodaj sok z limonki i syrop z agawy lub miód. Dokładnie wymieszaj całość i odstaw na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ponownie wymieszaj lemoniadę. Dodaj listki świeżej mięty, a następnie przelej do butelek treningowych lub podawaj w szklankach z kostkami lodu.

 

A CO POZA TYM?

Nasiona chia to uniwersalny składnik, a ich właściwości zachęcają do kulinarnych eksperymentów! Wykorzystując nasze przepisy, włączycie je z łatwością do lekkiego, letniego menu, ale możliwości tego superskładnika na pewno nie skończą się wraz z latem. Właściwości nasion chia przypadną do gustu weganom: zastąpią żelatynę w przepisach na galaretki owocowe oraz jajka w recepturach na śniadaniowe placuszki. Sięgajcie po szałwię hiszpańską przez cały rok, przemycając jej cenne nasiona do wiosennych sałatek, jesiennych konfitur i zimowych naparów. Smacznego!