Czy wiesz, które składniki są źródłem magnezu?

Nasza dieta powinna być zbilansowana pod względem dostarczanych składników odżywczych. Jednym z nich jest magnez – bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Za co odpowiada? W jakich produktach go szukać? Odpowiemy na te pytania!

 

Magnez – za co odpowiada?

Magnez jest istotnym składnikiem wpływającym na pracę układu mięśniowego, kostnego, nerwowego i krwionośnego. Odpowiada za prawidłowe przekazywanie sygnałów w układzie nerwowym. Odgrywa ważną rolę w działaniu naszego mózgu i procesach zapamiętywania. Jest budulcem mineralnej części kości. Pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie i krzepnięcie krwi oraz wpływa na pracę serca. Bierze również udział w poprawnym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Magnez pełni istotną rolę również na poziomie komórkowym. Bierze udział w syntezie DNA, syntezie białka, przewodnictwie nerwowym, reakcjach enzymatycznych i hormonalnych, w metabolizmie energetycznym. Jak widać, jest to bardzo ważny pierwiastek, dlatego powinniśmy dbać o jego właściwy poziom w organizmie.

 

Niedobory magnezu

Dzienne zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi między 255 a 350 mg na dobę (w zależności od płci i wieku). Jest to pierwiastek powszechnie występujący w żywności. Przyswajalność magnezu z pożywienia wynosi około 50%. Tak jak w przypadku każdego składnika możliwy jest jego niedobór w organizmie. Na skutek czego powstaje i jakie są jego objawy?

Niektóre substancje wpływają na ograniczenie przyswajania magnezu przez organizm, co w konsekwencji może prowadzić do jego niedoboru. Wchłanianiu magnezu nie sprzyja picie dużej ilości kawy, herbaty, napojów alkoholowych i gazowanych. Nadmierne ilości tłuszczów zwierzęcych i sodu w codziennej diecie również nie działają korzystnie. Do zmniejszonego stężenia magnezu przyczyniają się niektóre leki, w tym antybiotyki.

Jakie są objawy niedoboru? Mimowolne drżenie powiek, bóle i zawroty głowy, nocne skurcze mięśni, pogorszenie zdolności koncentracji i zapamiętywania. Objawami mogą być również nawracające infekcje, bezsenność, nadciśnienie, a także zaburzenia rytmu serca.

 

Magnez w diecie

Skoro magnez dobrze przyswaja się z pożywienia, dobrze wiedzieć, po które produkty warto sięgać. Jest wiele pokarmów bogatych w magnez, które można włączyć do swojej diety. Wystarczy zamienić codziennie spożywane produkty na te bogatsze w magnez! Chleb pszenny zastąp żytnim lub razowym. Biały ryż i makaron wymień na brązowy ryż i kaszę gryczaną. Zupy zaś posypuj posiekaną natką pietruszki. Zwracaj uwagę również na to, z jakimi produktami łączysz żywność bogatą w magnez. Wchłanianiu magnezu sprzyjają białka (szczególnie pochodzenia zwierzęcego) i nienasycone kwasy tłuszczowe. Hamują je natomiast błonnik i kwas fitynowy, jednak produkty dostarczające tych substancji często są również bogate w magnez, co równoważy to negatywne działanie.

 

Magnez kryje się również w małych przyjemnościach! Od czasu do czasu warto sięgnąć po małe przekąski pod postacią orzechów laskowych, migdałów, gorzkiej czekolady lub gorzkiego kakao. Możesz również używać tych składników jako dodatku do potraw. Gorzkie kakao świetnie sprawdzi się w koktajlach i shake’ach. Wzbogacaj swoje płatki owsiane i sałatki o pestki z dyni czy nasiona słonecznika. Możesz również sięgnąć po mieszanki musli OneDayMore. Dzięki specjalnie wyselekcjonowanym składnikom, takim jak pestki dyni, nasiona słonecznika, pełnoziarniste płatki owsiane, gorzka czekolada, orzechy laskowe i otręby pszenne znajdziesz szeroki wybór musli bogatych w magnez. Wypróbuj Musli Proteinowe OneDayMore (126 mg magnezu na porcję), Musli Bio Balans OneDayMore (100,8 mg magnezu na porcję), Musli Skoncentrowanych OneDayMore (107 mg magnezu na porcję).