• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Ostatnia wysyłka przed Wielkanocą 28.03. kolejna 02.04.
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 28.05.2018

Figa: zastosowanie, właściwości i wartości odżywcze

Figa należy do rodziny morwowatych (Moraceae), a jej najbardziej znaną odmianą jest figowiec pospolity. Drzewo figowca może osiągać wysokość 10 metrów. Co ciekawe, spożywane przez nas tzw. owoce pozorne (rzekome) powstają na drzewach zawierających tylko i wyłącznie kwiaty żeńskie, natomiast na drzewach, na których są kwiaty męskie i żeńskie powstają owoce zwane figami kozimi – nie nadające się do spożycia. Figi spożywane się w stanie świeżym bądź suszonym. Wykorzystywane są do produkcji wina, octu, dżemów i galaretek [1].

Figa i jej właściwości zdrowotne

Spożycie fig wspomaga układ trawienny oraz sercowo-naczyniowy. Ponadto wywar z tych owoców może być stosowany jako środek przeciwgorączkowy, moczopędny oraz napotny [1]. Wykazano, że codzienne picie wywaru z 13 gramów liści figi jadalnej lub 1,6 g soku zagęszczonego korzystnie wpływa na mikroflorę jelit [3]. Substancje, które znajdują się między innymi w owocach, mogą wpływać na stan organizmu oraz hamować rozwój chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, cukrzyca czy otyłość. Substancjami tymi są polifenole, które w 100 gramach suchej masy figi stanowią 465,7 mg [4]. Badania dowodzą, że owoce suszonych fig wykazują także silne właściwości przeciwrodnikowe [4]. 

Figa suszona jest źródłem witaminy K oraz składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu i żelaza [2].

Wartości odżywcze figi świeżej i suszonej

Wartości odżywcze figi różnią się od tego, czy spożywamy je w wersji świeżej, czy suszonej. Dla przykładu w 100 g figi suszonej znajduje się około 250 kalorii, a w 100 g świeżej figi jedynie 74 kcal! Szczegółowe informacje i wartości wskazane zostały w poniższych tabelach.

Tabela 1. Wartości odżywcze figi suszonej (2)

Składnik odżywczy Wartość odżywcza % RWS
Wartość energetyczna 249 kcal 12
Tłuszcze 0,9 g 1
Węglowodany 63,9 g 25
Cukry 47,9 g 53
Błonnik 9,8 g 20–40 g
Białko 3,3 g 7
Witamina K 15,6 μg 21
Potas 680 mg 34
Wapń 162 mg 20
Magnez 68 mg 18
Żelazo 2,0 mg 15

 

Tabela 2. Wartości odżywcze figi świeżej [2]

Składnik odżywczy Wartość odżywcza % RWS
Wartość energetyczna 74 kcal 4
Tłuszcze 0,3 g 0
Węglowodany 19,2 g 7
Cukry 16,3 g 18
Błonnik 2,9 g 20–40 g
Białko 0,8 g 2
  1. Kaczmarczuk R., Figowce użyteczne i dekoracyjne, „Wszechświat” 2013, tom 114, nr 1–3, str. 34–37.
  2. Dane za: USDA – United States Department of Agriculture Branded Food Products Database.
  3. Dane za: EFSA. Lista Pending, ID 3761.
  4. Drużyńska B., Sieradzka B., Majewska E., Kowalska J., Wołosiak R., Derewiaka D., Ciecierska M. Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fig suszonych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2016, t. XLIX, nr 3, str. 272–275.
Komentarze:

Brak komentarzy