• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź naszą aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep

Kasza jaglana: wartości odżywcze i właściwości. Czy płatki jaglane zawierają gluten?

Czym jest kasza? Kasza to rozdrobnione albo całe ziarna zbóż, które są oczyszczone i częściowo pozbawione okrywy owocowo-nasiennej [1]. Jednym z surowców służących do wytwarzania kasz są ziarna prosa (najstarsze zboże uprawiane przez człowieka [2]), z których produkuje się kaszę jaglaną. Kasza jaglana – inaczej zwana też jagłami – zaliczana jest do kasz gruboziarnistych [2]. Charakteryzuje ją żółte zabarwienie.

Kasza jaglana: wartości odżywcze

Podstawowym składnikiem kaszy jaglanej są węglowodany, które stanowią 71,6 g na 100 g produktu. Ma ona niewiele błonnika – jedynie 3,2 g na 100 g – zatem uważana jest za produkt lekkostrawny. Zawiera niedużo tłuszczu, a mimo to ma wysoką wartość odżywczą. Białko prosa jest bogate także w cenne aminokwasy: metioninę, leucynę i izoleucynę [2]. Kasza jaglana zawiera takie składniki mineralne jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź oraz mangan, a także witaminę B1. Stanowi źródło białka, węglowodanów, magnezu i witaminy B2 [3]. Zawiera także krzem, wpływający pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci [2].

Tabela 1. Wartość odżywcza kaszy jaglanej [3]

Składnik odżywczy Zawartość w 100 g % RWS
Energia 342 kcal 17
Tłuszcz 2,5 g 4
Węglowodany 71,6 g 28
Błonnik 3,2 g 20–40 g
Białko 10,5 g 21
Składniki mineralne
Fosfor 240 mg 34
Magnez 100 mg 27
Żelazo 4,8 mg 34
Cynk 3,4 mg 34
Miedź 0,78 mg 78
Mangan 1,61 mg 81
Witaminy
Witamina B1 0,73 mg 66
Witamina B2 0,38 mg 27

 

Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz walorom smakowym jagły są poddawane różnym procesom w celu wytworzenia z nich jak najwięcej wartościowych produktów. Jednym z takich procesów jest ekspandowanie – i jagły poddane właśnie takiej obróbce są używane w naszych mieszankach. Ekspandowanie pozwala na to, że są one od razu gotowe do spożycia [4]. Idealnie pasują jako dodatek do musli! W tej formie zachowują bogactwo fosforu, miedzi i witaminy B1. Stanowią także źródło magnezu, żelaza, cynku oraz witaminy B2 [5]. Zatem zarówno w formie kaszy, jak i w postaci ekspandowanej stanowią wartościowy dodatek do potraw.

Tabela 2. Wartość odżywcza jagieł ekspandowanych [5]

Składnik odżywczy Zawartość w 100 g % RWS
Energia 354 kcal 18
Tłuszcz 3,4 g 5
Węglowodany 80 g 31
W tym cukry 0,5 g 1
Błonnik 2,7 g 20–40 g
Białko 13 g 26
Składniki mineralne
Fosfor 266 mg 38
Magnez 106 mg 28
Żelazo 2,6 mg 19
Cynk 1,6 mg 16
Miedź 0,7 mg 70
Witaminy
Witamina B1 0,4 mg 36
Witamina B2 0,3 mg 21

 

Kasza jaglana: właściwości zdrowotne

Kasza jaglana uważana jest za jeden z najzdrowszych produktów zbożowych. Zaleca się ją osobom z dolegliwościami przewodu pokarmowego. Idealnie sprawdzi się również jako składnik diety lekkostrawnej. Lecytyna zawarta w kaszy jaglanej może powodować obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a także wpływać na pamięć i koncentrację. Co więcej, badania wykazały, że spożycie kaszy jaglanej powoduje obniżenie poziomu insuliny i glukozy we krwi [2]. To jednak nie koniec jej cennych właściwości! Proso ma działanie moczopędne i wspiera funkcjonowanie żołądka. Hamuje rozwój bakterii w jamie ustnej, co powoduje odświeżenie oddechu. Produkty wytwarzane z ziarna prosa powinny być spożywane przez osoby chore na cukrzycę, a także przy niestrawnościach, biegunkach i wymiotach [6].

Kasza jaglana a odchudzanie

W codziennym jadłospisie ważne jest spożywanie węglowodanów złożonych. Są one trawione wolniej, co powoduje utrzymanie stabilnego poziomu glukozy we krwi. Ponadto ich spożycie – w odróżnieniu od węglowodanów prostych – nie będzie powodować nagłego „skoku” energii, a po tym gwałtownego spadku poziomu glukozy we krwi. Produkty zbożowe stanowią podstawowe źródło węglowodanów złożonych, dlatego kasza jaglana może być spożywana bez obaw o zyskanie dodatkowych kilogramów. Ponadto zawiera błonnik, którego spożycie hamuje odczucie głodu i pobudza ruchy perystaltyczne jelit.

Kasza jaglana a gluten

Czy osoby chore na celiakię mogą bez obaw spożywać proso i jego produkty, takie jak jagły ekspandowane, płatki czy kasze? Odpowiedź brzmi: TAK. Wartościową cechą kaszy jaglanej jest to, że nie posiada białek glutenowych [6]. Białko prosa składa się bowiem w głównej mierze z gluteiny, a nie – jak pozostałe zboża – z prolaminy, która jako frakcja glutenu powoduje reakcje alergiczne u osób zmagających się z celiakią. Dlatego zarówno kasza jaglana, jak i inne produkty wytworzone z prosa mogą być bez obaw spożywane przez osoby nietolerujące glutenu [2].

 

 

 Bibliografia:

1. Czerwińska D., Charakterystyka żywieniowa kasz, I: Wartość odżywcza i zdrowotna kaszy gryczanej, „Przegląd Zbożowo-Młynarski” 2009, nr 10, str. 11–12.

2. Czerwińska D., Charakterystyka żywieniowa kasz, cz. II: Wartość odżywcza i zdrowotna kaszy jaglanej, „Przegląd Zbożowo-Młynarski” 2009, nr 11, str. 12–13.

3. Jurga R., Prawie wszystko o kaszach. „Przegląd Zbożowo-Młynarski” 2014, nr 3, str. 25–27.

4. Saleh A.S.M., Zhang Q., Chen J., Shen Q., Millet grains: nutritional quality, processing and potential health benefits, „Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety” 2013, t. 12, nr 3, str. 282–295.

5. Dane za: USDA Branded Food Products Database.

6. Przetaczek-Rożnowska I., Bubis E., Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię, „Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych” 2016, t. 65, nr 1, str. 127–140.

 

Komentarze:

Brak komentarzy