• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Ostatnia wysyłka przed Wielkanocą 28.03. kolejna 02.04.
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 16.08.2019

Wegańskie śniadanie: 3 propozycje idealne na lato!

Wegańskie śniadanie? Dla niektórych brzmi jak nudna, pszenna bułka z masłem. Ale nie! Przecież masło nie jest wegańskie! Zatem, tylko bułka? Nic bardziej mylnego! Wegańskie śniadania mogą być wyjątkowo smaczne i znakomicie wyglądać. Wystarczy tylko połączyć ze sobą odpowiednie składniki i zachwycić się niesamowitym rezultatem. Przekonajcie się sami – oto nasze 3 pomysły na letnie, wegańskie śniadania.

Koleżanka jajecznicy, czyli… tofucznica

Tofucznica to wegański odpowiednik klasycznej jajecznicy, który zyskuje coraz więcej zwolenników. To doskonały zamiennik dla osób, które w swoim menu nie uwzględniają jajek. Jak ją przyrządzić? Poznaj nasz szybki i prosty przepis.

Składniki:

  • tofu naturalne – 1 kostka (180 g)
  • dymka – 1 szt.
  • kurki – 2 garści
  • sól czarna, czyli kala namak (drobno zmielona) – 1/3 łyżeczki
  • płatki drożdżowe – 2 łyżeczki
  • szczypiorek – ½ pęczku
  • czarny pieprz (świeżo zmielony) – szczypta
  • olej (do smażenia)

Sposób przygotowania:

  1. Tofu odsącz i osusz. Następnie pokrusz na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Posiekaj dymkę.
  3. Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną dymkę i chwilę podsmażaj. Dorzuć kurki i smaż ok. 8-10 minut.
  4. Po tym czasie dodaj pokruszone tofu i smaż kilka minut aż do zezłocenia.
  5. Dopraw czarną solą i posyp płatkami drożdżowymi.
  6. Na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem i posyp posiekanym szczypiorkiem.
  7. Podawaj z pieczywem.

Wegańskie smoothie bowl

Inny pomysł na zdrowe, wegańskie śniadanie to smoothie bowl, czyli miska pełna zdrowia. Co się w niej znajduje? Czego tylko zapragniesz! Do musli i napoju roślinnego dodaj ulubione owoce i dodatki, np. płatki migdałowe, rodzynki, żurawiny czy wiórki kokosowe, i ciesz się smakiem prawdziwie letniego śniadania. Nasza propozycja to smoothie bowl z malinami i borówkami. Sprawdź, jak niewiele potrzeba, aby przyrządzić nieziemsko owocowe śniadanie.

Składniki:

  • Musli Owocowe OneDayMore – 1 porcja
  • napój roślinny, np. ryżowy lub migdałowy – 200 ml
  • banan – 1 szt.
  • nasiona chia – 1 łyżka
  • maliny – 1 garść
  • borówki – 1 garść
  • płatki migdałowe – 1 garść

Sposób przygotowania:

  1. Napój roślinny, musli, banana i nasiona chia zblenduj na gładką masę i przełóż do miseczki.
  2. Udekoruj owocami i płatkami migdałowymi lub innymi, ulubionymi dodatkami.

Pasty kanapkowe w wersji wegańskiej

Domowe pasty kanapkowe cieszą się coraz większą popularnością. Do ich przygotowania można wykorzystać ulubione warzywa lub np. jajka. Ta druga opcja jest zapewne bardzo dobrze znana wielu osobom. Co zrobić jednak, kiedy jajek nie jemy? Czy można przyrządzić pastę „jajeczną” bez jajek? Mamy na to sposób – wystarczy wykorzystać naturalne tofu i kilka dodatków lub po prostu przygotować pastę z czerwonej soczewicy. Właśnie takie przepisy znajdziecie poniżej. Wypróbujcie je koniecznie!

#1 Bezjajeczna pasta z tofu

Składniki:

  • tofu naturalne – 1 kostka (180 g)
  • czarna sól, czyli kala namak – 1 łyżeczka
  • musztarda – 2 łyżeczki
  • wegański majonez lub olej – 3 łyżki
  • czarny pieprz – 2 szczypty
  • kurkuma – szczypta
  • szczypiorek – 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Tofu pokrój na mniejsze kawałki lub pokrusz i włóż do kielicha blendera.
  2. Dodaj pozostałe składniki (z wyjątkiem szczypiorku) i zblenduj.
  3. Szczypiorek drobno posiekaj, dodaj do gotowej pasty i całość wymieszaj.

#2 Wegańska pasta z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • czerwona soczewica (nieugotowana) – ½ szklanki
  • suszone pomidory w oleju – 4-5 szt.
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
  • ostra czerwona papryka – 0,5 łyżeczki
  • sól – szczypta
  • czarny pieprz – 2 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę wypłucz, a następnie gotuj w świeżej, lekko osolonej wodzie (w proporcji 1:2) przez ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu odstaw do wystygnięcia.
  2. Następnie dodaj do niej pozostałe składniki (dolej także odrobinę oleju z pomidorów) i całość zblenduj. Gotowe!

 

Mamy nadzieję, że udowodniliśmy Ci, że wegańskie śniadanie nie oznacza suchej bułki z plasterkiem pomidora i ogórka. Choć w diecie tej wyklucza się produkty odzwierzęce, dzięki ogromnemu wyborowi i dostępności produktów roślinnych z powodzeniem możesz przygotować pyszną, śniadaniową ucztę, która dobrze nastroi Cię na cały dzień. Wegańskie śniadania są bowiem nie tylko pyszne, ale także bogate w cenne składniki, które wspierają Twoje zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze propozycje to zaledwie ułamek tego, co znajdziesz w książkach i na stronach internetowych, dlatego testuj, smakuj i eksperymentuj z ulubionymi produktami. Niech Twoje poranki będą zatem wyjątkowo smaczne!

Komentarze:

Brak komentarzy