Kokos:
właściwości i wartości odżywcze

 

 

Coraz częściej jesteśmy żywo zainteresowani właściwym, bardziej świadomym komponowaniem swojej diety, ponieważ wiemy, że ma ona ogromny wpływ nie tylko na zdrowie, lecz także na nasz wygląd. Poszukujemy nowych rozwiązań, otwieramy się na produkty pochodzące z różnych zakątków globu i kuchnie świata, wzbogacając tym samym swój jadłospis. Orzech kokosowy – chociaż w Polsce znany już od dawna – teraz święci prawdziwe triumfy! Mleko kokosowe, woda kokosowa, wiórki, olej – to tylko niektóre z dostępnych produktów. Dlaczego warto na nie zwrócić uwagę? Co kryje się we wnętrzu kokosa?

 

 

Wartości odżywcze i właściwości kokosa

 

 

Kokos nie bez powodu cieszy się tak dużą popularnością! Jest polecany między innymi osobom, które walczą z dodatkowymi kilogramami ze względu na MCT – kwasy tłuszczowe średniej długości, które nie odkładają się w tkance tłuszczowej [1]. Jednocześnie jego miąższ stanowi bardzo dobre źródło błonnika – niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszych jelit – oraz manganu, miedzi, potasu i aminokwasów. Znane są również lecznicze właściwości kokosa: olej kokosowy wykazuje właściwości przeciwdziałające osteoporozie i jest prawdziwym pogromcą drobnoustrojów [2]. Poza tym skutecznie wspomaga terapię trądziku, przyspiesza gojenie ran, a w Australii wykorzystuje się go do terapeutycznych masaży dzieci przedwcześnie urodzonych [3]. Woda kokosowa z kolei ma właściwości izotoniczne; w czasie II wojny światowej wykorzystywana była w transfuzjach. Może być stosowana u dzieci z łagodnymi biegunkami i u dorosłych po wysiłku fizycznym [4].

 

Wartości odżywcze orzecha kokosowego są powszechnie znane – i z tego wynika tak duże nim zainteresowanie. Kokosy można dzisiaj znaleźć w polskich sklepach w postaci całych orzechów lub produktów pozyskiwanych z poszczególnych ich części.

 

 

Tab. 1. Wartości odżywcze produktów kokosowych [2]

 

Składnik odżywczy Wartość odżywcza ORZECHA KOKOSOWEGO % RWS Wartość odżywcza CHIPSÓW KOKOSOWYCH % RWS Wartość odżywcza MLECZKA KOKOSOWEGO % RWS Wartość odżywcza OLEJU KOKOSOWEGO % RWS Wartość odżywcza WODY KOKOSOWEJ % RWS
Energia kcal 335 17 606 30 197 10 862 43 19 1
Białko g 3,4 7 5,6 11 2,02 4 0 0 0,72 1
Tłuszcze g 33,5 48 33,5 48 21,33 30 100 143 0,2 0
Nasycone kwasy tłuszczowe g 29,23 146 57,22 286 18,91 95 86,5 433 0,18 1
– laurynowy g 14,86 28,62 9,46 44,5 0,09
– mirystynowy g 5,86 11,3 3,76 16,8 0,03
Kwasy jednonienasycone g 1,42 2,74 0,9 5,8 0,01
Kwasy wielonienasycone g 0,37 0,7 0,23 1,8 0
Węglowodany g 15,2 6 27 10 2,81 1 0 0 3,71 1
Błonnik g 9 16,3 b.d. 0 1,1
Sód g 0,02 1 0,028 1 0,013 1 0 0 0,105 4
Kwas foliowy ug 26 13 24 12 14 7 3 2
Potas mg 355 18 650 33 2230 112 250 13
Fosfor mg 94 13 160 23 96 14 20 3
Magnez mg 43 11 90 24 46 12 25 7
Żelazo mg 1,8 13 3,6 26 3,3 24 0,04 0 0,29 2
Miedź mg 0,44 44 0,55 55 0,223 22 0,04 4
Mangan mg 1 50 1,8 90 0,768 38 0,14 7

 

 

Mamy coś w sam raz dla Ciebie!

Musli Błonnikowe

Musli Błonnikowe

morele suszone, śliwki suszone, tuba 500 g
19,99 zł
Musli Sportowców

Musli Sportowców

quinoa (komosa ryżowa), wiśnie suszone, tuba 450 g
19,99 zł
Musli Sylwetkowe

Musli Sylwetkowe

cynamon, miechunki suszone, tuba 450 g
19,99 zł

 

 

Zastosowania kokosa

 

 

Kokos to orzech wielofunkcyjny. Mleko kokosowe znakomicie sprawdzi się jako zamiennik mleka krowiego i jest bardzo popularne w kuchni tajskiej. Można je dodawać do domowych wypieków, zup lub kawy – nadając im dzięki temu specyficzny, bardzo dobry smak. Wiórki kokosowe są powszechnie stosowane w polskich kuchniach jako składnik lub dekoracja słodkości. To właśnie między innymi z nich przygotowuje się słynne kokosanki. Zarówno wiórki, jak i chipsy kokosowe stanowią świetny dodatek do musli. Nasze musli: Bio Balans, Bio Aktywnych, Błonnikowe, Sylwetkowe i Sportowe z dodatkiem chipsów kokosowych to idealny pomysł na sycące, zdrowe i – co najważniejsze – szybkie śniadanie. Z kolei wodę kokosową śmiało można dodawać do koktajli lub shake’ów owocowych, dzięki czemu nie tylko będą jeszcze zdrowsze, lecz także nabiorą szczególnego charakteru. Niemniej jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów z kokosowej „rodziny” jest oczywiście olej kokosowy! Z powodzeniem stosuje się go w kuchni, chociażby do przygotowywania kremów kanapkowych, ale słynie również ze swych właściwości pielęgnacyjnych – wykorzystywany jest między innymi do olejowania włosów czy pielęgnacji skóry ciała. W sklepach znajdziemy również inne kokosowe produkty, między innymi specjalne syropy czy śmietanki kokosowe, co pozwoli nam wzbogacić codzienną kuchnię o zupełnie nowe doznania smakowe.

 

Świat w ostatnim czasie wręcz oszalał na punkcie kokosa! Nic dziwnego – jego wartości odżywcze oraz pozytywne działanie zdrowotne to powody wystarczające do tego, by wykorzystać ten orzech podczas planowania własnej diety – tym bardziej ze względu na mnogość artykułów kokosowych oraz ich łatwą dostępność. Naturalnie nie można także zapominać o wyśmienitym smaku tego orzecha!

 

 

Bibliografia:

1. Assunção M.L., Ferreira H.S., dos Santos A.F., Cabral C.R. Jr., Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity, „Lipids” 2009, nr 44 (7), str. 593–601.

2. Hozyasz K.K., Jessa J., Wartość zdrowotna produktów kokosowych, „Pediatria Polska” 2015, t. 90, nr 5, str. 415–420.

3. Field T., Diego M., Hernandez-Reif M., Preterm infant massage therapy research: a review, „Infant Behavior and Development” 2010, nr 33, str. 115–124.

4. Saat M., Singh R., Sirisinghe R.G., Nawawi M., Rehydration after exercise with fresh young coconut water, carbohydrate-electrolyte beverage and plain water, „Journal of Physiological Antrhopology and Applied Human Science” 2002, nr 21 (2), str. 93–104.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarze podlegają moderacji - nie są publikowane automatycznie.