Magnez: produkty i źródła w pożywieniu

 

 

Komponując naszą codzienną dietę, należy mieć na uwadze nie tylko preferencje smakowe, lecz także indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Dotyczy to oczywiście również magnezu. Gdzie znajdziemy magnez w jedzeniu? W jakich produktach go szukać? Dlaczego jest on tak ważny?

 

Znaczenie magnezu dla naszego organizmu

 

Spróbujmy najpierw zrozumieć, dlaczego właściwie magnez ma dla nas tak duże znaczenie. Okazuje się, że pierwiastek ten ma wiele interesujących funkcji. Magnez jest niezwykle istotny między innymi dla naszego układu mięśniowo-szkieletowego. Stanowi budulec naszych kości, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Co więcej, wspiera on również proces krzepnięcia krwi. Odgrywa ważną rolę w procesie skurczu mięśni, także serca. Ponadto bierze udział w procesach zapamiętywania.

Czym zatem mogą zaowocować niedobory tego pierwiastka? Istnieje możliwość, że pojawią się na przykład skurcze mięśni, a nawet zaburzenia rytmu serca. Objawami mogą też być poczucie osłabienia, obniżenie nastroju. Rzecz jasna, należy pamiętać o tym, że zagrożeniem są nie tylko niedobory, lecz także nadmiar magnezu. Dlatego właśnie należy zadbać o odpowiednią ilość tego pierwiastka w diecie.

 

W jakich produktach spożywczych znajduje się magnez?

 

Wiemy już, że pierwiastek ten jest dla nas bardzo istotny, teraz więc spróbujmy sobie odpowiedzieć na pytanie, w czym zawarty jest magnez. Znajdziemy go w wielu produktach spożywczych. W wysokim stężeniu zawarty jest w nasionach oraz pestkach. Szczególnie zasobne w ten makroskładnik są pestki dyni oraz nasiona słonecznika. W sklepie można je kupić zarówno w formie wyłuskanej, jak i w łupinkach. Świetnie sprawdzają się jako drobna przekąska, mogą też pełnić funkcję dodatków do różnego rodzaju sałatek czy składnika past kanapkowych. Wyłuskanymi nasionami można posypać zupę krem, żeby ją dodatkowo wzbogacić i nadać odrobinę „chrupkości”.

Jakie jeszcze produkty zawierają magnez? Cennym jego źródłem są produkty zbożowe, szczególnie kasza gryczana. Ma ona szerokie zastosowanie kulinarne. Może stanowić dodatek do mięs lub podstawę sałatek. Poza tym kasza gryczana może nam posłużyć do przygotowania kotlecików warzywnych czy potraw typu „kaszotto”. Ciekawym pomysłem są też pierogi z kaszą gryczaną. Magnezu dostarczają także kasza jaglana oraz ryż brązowy.

Poszukując źródeł magnezu, nie możemy również zapominać o płatkach owsianych. Stanowią one podstawowy składnik produktów śniadaniowych, w tym musli. Bogatymi w magnez dodatkami do musli są nie tylko płatki owsiane, lecz także orzechy, nasiona oraz suszone owoce – takie jak suszone morele, śliwki i rodzynki.

Źródło magnezu w pożywieniu to też kakao – a zatem gorzka czekolada, która bardzo dobrze posłuży nam do wykonania różnego rodzaju deserów. Może ona w ciekawy sposób przełamać słodycz przyrządzanych potraw. Gorzką czekoladę (słodzoną cukrem trzcinowym), a także płatki owsiane, orzechy włoskie i ziemne oraz suszone daktyle i rodzynki – czyli składniki bogate w magnez – zawiera Musli Skoncentrowanych od OneDayMore. Pierwiastek ten można też znaleźć w Musli Sportowców, Superfoods, Męskim, Bio Balans oraz Bio Aktywnych. Regularne spożywanie tych mieszanek pomoże obniżyć uczucie zmęczenia oraz znużenia, a także wspomoże funkcje poznawcze i prawidłowe funkcjonowanie układów nerwowego i mięśniowego.

Magnez w żywności można znaleźć w licznych produktach spożywczych. Odpowiednia ilość tego pierwiastka w codziennej diecie, pozwalająca na realizację zapotrzebowania organizmu, jest kluczowa dla jego prawidłowego funkcjonowania i zachowania zdrowia.

 

Mamy coś w sam raz dla Ciebie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarze podlegają moderacji - nie są publikowane automatycznie.