Migdały: wartości odżywcze i właściwości

 

 

Migdały należą do rodziny różowatych – Rosaceae i rosną na drzewach o wysokości 4–10 metrów [1]. Błędnie określane są orzechami, a nawet „królem” spośród orzechów, podczas gdy są to nasiona. Owoce są o kształcie podłużnym, spłaszczone, pokryte włóknistą, szarozieloną okrywą, która po osiągnięciu dojrzałości pęka i daje pestkę z nasieniem. Jest to jedyna część migdałowca nadająca się do konsumpcji [2]. W starożytności migdały uważane były za symbol płodności [2]. W obecnych czasach służą jako źródło żywności oraz surowiec ceniony w medycynie i kosmetyce [1].

 

Obecność migdałów w diecie wspomaga prawidłowy rozwój organizmu [3]. Porównując je do orzechów, migdały zawierają większą ilość białka, wapnia, tokoferolu oraz błonnika. Polecane są osobom uprawiającym sport – ze względu na ich wysoką kaloryczność [4]. Migdały obfitują w wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, witaminę B2 oraz witaminę E. Są też źródłem żelaza, witaminy B1, niacyny oraz kwasu foliowego [5]. Ponadto cechuje je wysoka zawartość kwasu oleinowego (67,1 % tłuszczu) oraz steroli roślinnych [6].

 

 

Tabela 1. Wartość odżywcza migdałów [5]

 

Składnik odżywczy Zawartość w 100 g %RWS
Energia 579 kcal 28,9
Białka 21,2 g 42,4
Tłuszcze 49,9 g 71,3
Węglowodany 21,6 g 8,3
W tym cukry 4,4 g 4,9
Błonnik 12,5 g 20–40 g
Wapń 269 mg 33,6
Żelazo 3,7 mg 26,4
Magnez 270 mg 72
Fosfor 481 mg 68,7
Potas 733 mg 36,7
Cynk 3,1 mg 31
Witamina B1 0,2 mg 18,2
Witamina B2 1,1 mg 78,6
Niacyna 3,6 mg 22,5
Kwas foliowy 44 µg 22
Witamina E 25,6 mg 213,3

 

 

  Tabela 2. Profil tłuszczowy migdałów [6]

 

Profil tłuszczowy Zawartość w 100 g
Nasycone kwasy tłuszczowe 3,8 g
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe 31,55 g
   Kwas oleinowy C 18:1 (omega-9) 31,3 g
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe 12,3 g
   Kwas linolowy C 18:2 (omega-6) 12,3
   Kwas α-linolenowy C 18:3 (omega-3) 0,003 g

 

 

Dzięki swoim walorom migdały są przetwarzane na wiele sposobów – m.in. do produkcji mleczka migdałowego, zalecanego dla osób uczulonych na białko mleka krowiego.
Zmielone migdały to z kolei marcepan, który wykorzystywany jest przy produkcji wyrobów cukierniczych. Następnym produktem jest olej z nasion migdałowca, który może być zarówno spożywany, jak i dodawany do kosmetyków: mydeł, kremów, balsamów. Olej ten zalecany jest również dla osób starszych – ze względu na swoje natłuszczające i oczyszczające właściwości. Co więcej, z migdałów wytwarza się olejki eteryczne, które nadają się do perfum oraz jako aromaty spożywcze [2].

 

W dawnych rosyjskich księgach opisano, że produkty z migdałów posiadają również działanie lecznicze w przypadku chorób kobiecych. Wykazano, że obecna w nich amigdalina podnosi odporność na działanie promieniowania [2]. W diecie sportowców migdały są źródłem związków fenolowych – kwercetyny oraz aminokwasu L-argininy. Regulują one zużycie glikogenu oraz wykorzystanie tlenu, dzięki czemu powodują zwiększenie wydajności organizmu podczas ćwiczeń [4].

 

Płatki migdałów wzbogacają smak naszych mieszanek: Musli Błonnikowego oraz Musli Dzieci.

 

 

Bibliografia:

1. Hari Jagannadha Rao, G., Lakshmi, Therapeutic applications of Almond (Prunus amygdalus L): a review, „Journal of Clinical and Diagnostic Research” 2012, t. 6, nr 1, str. 130–135.

2. Karczmarczuk R., Migdałowiec zwyczajny oraz trójklapowy, „Wszechświat” 2013, t. 114, nr 4–6, str. 97–101.

3. Mikołajczak N., Składniki mineralne w orzechach występujących w składzie „mieszanek studenckich”, „Journal of Education, Health and Sport” 2016, t. 6, nr 9, str. 832–840.

4. Stróżyk A., Pachocka L., Orzechy jako istotny składnik diety sportowców, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2016, nr 97 (4), str. 328–334.

5. Dane za: USDA United States Department of Agriculture Branded Food Products Database.

6. Pachocka L., Stróżyk A., Orzechy w codziennej diecie: wartości żywieniowe i prozdrowotne, „Przemysł Spożywczy” 2017, t. 71, nr 3, str. 38–40.

 

 

Brzmi pysznie? Sprawdź, jak smakuje!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarze podlegają moderacji - nie są publikowane automatycznie.