Morwa biała:
właściwości i wartości odżywcze

 

 

Morwa biała należy do rodziny Moraceae (morwowate), pochodzącej z południowo-wschodniej Azji. Charakterystyczne dla niej są słodkie owoce przypominające jeżynę, o długości około 2 cm [1]. Nazwa morwy białej związana jest jednak nie z kolorem owoców, lecz z białym zabarwieniem kory drzewa. Owoce morwy mogą mieć różną barwę, w zależności od jej odmiany: białą, czarną, różową lub fioletową [2].

 

Morwa biała od dawna wykorzystywana była w medycynie, a suszone owoce morwy białej – będące źródłem przyswajalnych cukrów – służyły jako odżywki dodające energii podczas męczących wypraw. Działanie owoców morwy białej jest godne uwagi. Były one spożywane w przypadku zaburzeń widzenia, obrzęków oraz przy nadciśnieniu [1]. Natomiast ludność zamieszkująca Azję – Tadżykowie – wykorzystywała proszek z morwy białej jako naturalny środek do barwienia i słodzenia dań [3]. Morwę można jeść w formie zarówno świeżej, jak i suszonej; dodatkowo przetwarza się ją na soki, dżemy, marmolady oraz galaretki [4]. Świeża morwa biała jest bogata w witaminę C oraz wapń i żelazo [5]. Suszona morwa biała natomiast zawiera witaminę B2, żelazo, chrom i miedź [4].

 

 

Tabela 1. Wartość odżywcza świeżej morwy białej [5]

 

Składnik odżywczy

Zawartość w 100 g % RWS
Energia 321 kcal 16,1
Białka 10,7 g 21,4
Tłuszcze 1,8 g 2,6
Węglowodany 78,6 g 30,2
Błonnik 14,3 g 20–40 g
Witamina A 153,3 µg 19,2
Witamina C 398 mg 498
Wapń 286 mg 35,8
Żelazo 18,4 mg 131,4

 

 

 

Tabela 2. Wartość odżywcza suszonej morwy białej [4]

 

Składnik odżywczy Zawartość w 100 g % RWS
Energia 428,6 kcal 21,4
Białka 17,5 g 35
Tłuszcze 11,8 g 16,9
Węglowodany 61,7 g 61,7
Błonnik 14 g 20–40 g
Witamina B2 1,6 mg 114,3
Witamina C 16 mg 20
Żelazo 28,2 mg 201,4
Miedź 0,31 mg 31
Chrom 572 µg 1430

 

 

Poszczególne części morwy białej zawierają takie składniki jak [2]:

  • liście – kwas askorbinowy, beta-karoteny, kwas taninowy, fityniany, żelazo, wapń, cynk, magnez, fosfor, polifenole: kwercetyna, kemferol, astragalina, rutyna, kwas chlorogenowy, związki o działaniu przeciwbakteryjnym: morusyna, albanol, kuwanony C, E i G;
  • owoce – ryboflawina, kwas askorbinowy, niacyna, antocyjany, alkaloidy, aminokwasy: treonina, leucyna, arginina, metionina, prolina, histydyna, kwas asparaginowy, tryptofan, fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, cynk, mangan;
  • nasiona – NNKT omega-3, kwas linolowy, oleinowy, kwas erukowy, stearynowy i linolenowy;
  • kora – alkaloidy, flawonoidy, leachianon G (przeciwwirusowy) oraz Moran 20K (przeciwcukrzycowy).

 

Napar z liści morwy znalazł swoje zastosowanie jako panaceum przy stanach zapalnych gardła oraz jako środek napotny. Dzięki zawartości substancji przeciwutleniających – takich jak antocyjany, witamina C oraz flawonoidy – zmniejsza ryzyko występowania nowotworów oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu [2]. Morwa w swym składzie zawiera alkaloid 1,5- didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol (DNJ), który ma właściwości przeciwcukrzycowe [6]. W związku ze swoim działaniem hipoglikemicznym morwę rekomenduje się diabetykom. W jej owocach obecna jest także cyjanidyna, która powoduje mniejsze ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera [2]. Kwercetyna i antocyjany obecne w jej składzie obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, tym samym zmniejszając ryzyko występowania chorób układu wieńcowego i miażdżycy [2].

 

Naszym mieszankom: SUPERFOODS oraz BIO BALANS suszona morwa biała nadaje słodkiego smaku oraz dostarcza żelaza, które wspiera utrzymywanie prawidłowych funkcji poznawczych, a także pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia [7].

 

 

Bibliografia:

1. Przeor M., Flaczyk E., Morwa biała – nieocenione znaczenie zdrowotne, „Przemysł Spożywczy”, t. 70, nr 5, str. 33–35.

2. Grześkowiak J., Łochyńska M., Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze, „Postępy Fitoterapii” 2017, nr 1, str. 31–35.

3. Kozakiewicz P., Morwa biała (Morus alba L.), Ksyloteka Wydziału Technologii Drewna SGGW w Warszawie, 1–6.

4. Khan I., Saeed M., Akhtar J., Imran M., Nutritional assessment of Morus alba and Phoenix dactylifera, „Journal of the Chemical Society of Pakistan” 2009, t. 31, nr 1, str. 103–108.

5. Dane za: USDA Branded Food Products Database.

6. Greń A., Aktywność antyoksydacyjna preparatów z morwy białej, fasoli zwykłej oraz miłorzębu japońskiego w cukrzycy generowanej podaniem streptozotocyny, „Postępy fitoterapii” 2012, nr 4, str. 220–225.

7. Dane za: EFSA.

 

Brzmi pysznie? Sprawdź, jak smakuje!

Musli Superfoods

Musli Superfoods

morwy białe suszone, jagody goji suszone, orzechy pekan, tuba 400 g
19,99 zł
Musli Bio Balans

Musli Bio Balans

jagody goji suszone, morwy białe suszone, tuba 400 g
24,99 zł
Musli Delikatne

Musli Delikatne

maliny liofilizowane, jeżyny liofilizowane, tuba 300 g
19,99 zł