• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep

Pierniczki

Strona główna » Przepisy » Pierniczki

Składniki:

500 g mąki

150 g masła

250 g miodu

Pól szklanki jogurtu

2 żółtka i 1 jajko

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 opakowanie przyprawy do pierników

50 g Granoli Spice

Sposób przygotowania:

Temperatura pieczenia: 180 stopni

Czas pieczenia 20-25 minut w zależności od grubości i wielkości pierniczków

 

W garnuszku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Dodajemy miód oraz cynamon, kakao i przyprawę do pierników. Całość podgrzewamy aż do momentu roztopienia się masła i połączenia wszystkich składników.

Odstawiamy garnek do wystudzenia.

Jogurt mieszamy z sodą oczyszczoną.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka i jajko oraz przygotowany jogurt, na koniec dodajemy ostudzoną masę z masła, miodu i przypraw oraz granolę. Całość mieszamy dokładnie łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki.

Po wyciągnięciu z lodówki ciasto przekładamy na stolnicę i możemy podzielić je na mniejsze porcje, rozwałkować je na grubość około 1 cm i wycinać dowolne kształty. Można też utoczyć z niego dwa wałki o średnicy około 5 cm, przełożyć je do zamrażarki na 2-3 godziny, a następnie pociąć je w krążki i grubości 1 cm.

Przygotowane ciastka umieszczamy na blaszce, zachowując między nimi odstępy. Tak przygotowane ciastka pieczemy 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, dekorujemy pierniczki lukrem, owocami i granolą. Tutaj dajcie się ponieść wyobraźni.