Siemię lniane:
właściwości i zastosowanie

 

 

Len zwyczajny to najstarsza roślina, która była uprawiana od początków cywilizacji w Azji Zachodniej oraz rejonach Morza Śródziemnego [1]. Jednym z drogocennych składników lnu są jego nasiona, które służą jako dodatek do produktów spożywczych – jogurtów naturalnych, sałatek, musli – oraz do spożywania na surowo [2]. Ponadto dodanie go do pieczywa zwiększa walory dietetyczne i smakowe [3]. Siemię lniane to płaskie, drobne nasiona o barwie brązowoszarej, które pod wpływem wody pęcznieją [1]. Nasiona lnu mogą być koloru żółtego albo brązowego – ich kolor związany jest z ilością barwnika. Natomiast jeżeli chodzi o ilość składników odżywczych, to w obu odmianach znajduje się ona na podobnym poziomie [4].

 

 

Siemię lniane – wartości odżywcze

 

 

Siemię lniane zawiera składniki prozdrowotne, takie jak lignany, kwasy tłuszczowe omega-3 i błonnik pokarmowy [1]. Dodatkowo ma wysokowartościowe, łatwo przyswajalne białko (20–30%) o strawności na poziomie 95,5%, a także substancje śluzowe (3–9%), które uważane są za cenny składnik dietetyczny [5]. Stanowią najbogatsze źródło kwasu α-linolenowego – i z tego względu głównym kierunkiem ich przetwarzania jest produkcja oleju lnianego [3]. Nasiona lnu są bogatym źródłem witaminy B1, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu oraz cynku [6]. Często porównuje się je do nasion chia, jednak te mają niższą wartość energetyczną i mniejszą zawartość magnezu, potasu, witaminy B1 oraz kwasu foliowego. Oba produkty mają zbliżony do siebie stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 [6].

 

 

Tabela 1. Wartość odżywcza nasion lnu [6]

 

Składnik odżywczy Zawartość w 100 g % RWS
Energia 534 kcal 26,7
Węglowodany 28,8 g 11
Białka 18,3 g 36,6
Tłuszcze 42,2 g 60,3
Błonnik 27,3 g 20–40 g
Witamina B1 1,6 mg 145,5
Witamina B2 0,2 mg 14,3
Witamina C 0,6 mg 0,75
Niacyna 3,0 mg 18,8
Witamina E 0,3 mg 2,5
Kwas foliowy 49 µg 24,5
Potas 813 mg 40,6
Wapń 255 mg 31,9
Fosfor 642 mg 91,7
Żelazo 5,7 mg 40,7
Magnez 392 mg 104,5
Cynk 4,3 mg 43

 

 

Tabela 2. Profil tłuszczowy siemienia lnianego [7]

 

Kwas tłuszczowy Zawartość w 100 g
Kwas α-linolenowy 22,8 g
Kwas linolowy 5,9 g
Kwas oleinowy 7,3 g
Kwas stearynowy 1,3 g
Kwas palmitynowy 2,1 g

 

 

Właściwości siemienia lnianego

 

 

Lignany zawarte w siemieniu lnianym wykazują działanie przeciwnowotworowe (nowotwór piersi, prostaty i jelita grubego [3]), wpływają również na zdolność do utrzymania gospodarki hormonalnej u kobiet na odpowiednim poziomie. Kwasy omega-3 ograniczają ryzyko występowania stanów zapalnych, hamują agregację płytek krwi, regulują przemianę materii, a także uczestniczą w budowie błon komórkowych.

Na co pomaga siemię lniane? Jest ono źródłem błonnika pokarmowego nierozpuszczalnego (celuloza, ligniny) – który zapobiega zaparciom i wykazuje działanie przeczyszczające – oraz rozpuszczalnego (pektyny, gumy, śluzy), wpływającego na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi [1]. Jakie jeszcze właściwości lecznicze siemienia lnianego zasługują na uwagę? Spożywanie siemienia lnianego może wpływać na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu [8]. Śluzy roślinne obecne w jego składzie wykazują działanie osłaniające, chronią ściany żołądka oraz zmniejszają podrażnienia przewodu pokarmowego – co może być wykorzystywane podczas chorób układu trawiennego oraz do poprawy przemiany materii [2]. Siemię lniane ma szerokie zastosowanie kulinarne, co umożliwia łatwiejszą adaptację tego składnika do diety.

W naszej mieszance MUSLI SUPERFOODS nasiona siemienia lnianego dostarczają tiaminy, która wspiera utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych [9]. Składniki odżywcze siemienia lnianego sprawiają, że cieszy się ono coraz większym zainteresowaniem.

 

 

Bibliografia:

1. Wawryka J., Teodorczyk A., Zdrojewicz Z., Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego, „Medycyna Rodzinna” 2017, nr 1, str. 41–47.

2. Bartkowski L., Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody, „Chemik” 2013, t. 67, nr 3, str. 186–191.

3. Heller K., Andruszewska A., Wielgusz K., Uprawa lnu oleistego metodami ekologicznymi, „Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering” 2010, nr 55 (3), str. 112–116.

4. Ekiert K., Dochniak M., Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?, „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne” 2015, t. 5, nr 4, str. 401–408.

5. Wójtowicz A., Pasternak E., Juśko S., Kodara K., Kozłowicz K., Wybrane cechy jakościowe chrupek kukurydzianych z dodatkiem odtłuszczonych nasion lnu, „Acta Scientiarum Polonorum, Technica Agraria” 2012, nr 11, (3–4), str. 25–33.

6. Kulczyński B., Grdeń M., Kobus-Cisowska J., Taczanowski M., Kmiecik D., Gramza-Michałowska A., Nasiona chia. Nowa superfood, „Przemysł Spożywczy” 2017, t. 71, nr 4, str. 42–45.

7. Bernacchia R., Preti R., Vinci G., Chemical Composition and Health Benefits of Flaxseed, „Austin Journal of Nutrition and Food Sciences” 2014, t. 2, nr 8, str. 1–9.

8. Rajewska N., Lesiów T., Pieczywo jako żywność funkcjonalna na przykładzie produktu piekarni-cukierni „Adar”, „Nauki Inżynierskie i Technologie” 2015, nr 4 (19), str. 68–83.

9. Dane za: EFSA.

 

Brzmi pysznie? Sprawdź, jak smakuje!

Musli Superfoods

Musli Superfoods

morwy białe suszone, jagody goji suszone, orzechy pekan, tuba 400 g
19,99 zł
Musli Kobiece

Musli Kobiece

jeżyny liofilizowane, pyłek kwiatowy pszczeli, tuba 400 g
19,99 zł
Musli Detox

Musli Detox

śliwki suszone, nasiona babki jajowatej, tuba 450 g
19,99 zł