• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź naszą aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep

Czekolada może być zdrowa! Jak poznać dobrej jakości czekoladę?

Wydaje się, że życie bez czekolady jest niemożliwe. Kostkę czekolady zjadamy na osłodę życia, na pocieszenie, na uczczenie sukcesów – czekolada dobra na wszystko! Statystyki z 2016 roku mówią, że przeciętny Polak zjada 6,3 kg czekolady rocznie. Jak jednak wybrać dobrą czekoladę i która z dostępnych rodzajów jest najlepsza dla naszego organizmu?

Jaka czekolada jest najzdrowsza?

Półki sklepowe uginają się od różnych rodzajów czekolady. Znajdziemy tam białe, mleczne, deserowe, gorzkie, ale i z nadzieniami wszelakiej maści, z suszonymi owocami, płatkami kwiatów, solą… kombinacji jest nieskończenie wiele. Dietetycy jednak mówią jasno i wyraźnie: najlepsza czekolada to gorzka czekolada o jak najwyższej zawartości kakao. Dlaczego i ile gorzkiej czekolady dziennie warto uwzględnić w swojej diecie?

Gorzka czekolada: właściwości

Dobra i zdrowa czekolada to taka, która w swoim składzie zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej (do stworzenia której wykorzystuje się ziarno kakaowca). Dietetycy wskazują, że dobroczynne właściwości gorzkiej czekolady, zawdzięczamy obecnym w kakao antyoksydantom. Im czekolada jest mniej przetworzona, tym jest bardziej bogata w przeciwutleniacze.

Warto także mieć na uwadze, że przeciwutleniacze zawarte w wysokiej jakości gorzkiej czekoladzie chronią nasze komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Dużą grupą związków określanych mianem przeciwulteniaczy są polifenole, a wśród nich flawonoidy. Czekolada jest ich bogatym źródłem.

Czekolada jest dobrym źródłem składników mineralnych, w tym magnezu. Gorzkie czekolady zawierają średnio 165 mg magnezu w 100 g. Magnez z kolei pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Wpływa na regulowanie funkcji neuroprzekaźników w układzie nerwowym. Jest również niezbędny do prawidłowej mineralizacji kości.

Innym cennym składnikiem, który znajdziemy w czekoladzie jest tryptofan. Jest to jeden z aminokwasów, który musimy dostarczać do organizmu wraz z dietą. Tryptofan jest prekursorem serotoniny, czyli tak zwanego hormonu szczęścia.

Mimo wielu korzyści wynikających ze spożywania czekolady należy zwrócić uwagę na to, że wartość energetyczna czekolady (nawet gorzkiej!) to ok. 550 kcal w 100 g produktu. Zatem jedzona w zbyt dużych ilościach może powodować zwiększenie masy ciała. Dlatego i w tym wypadku, jak ze wszystkim, najważniejszy jest umiar. 🙂

Tłuszcze obecne w czekoladzie to głównie nasycone kwasy tłuszczowe. Aby spożywanie gorzkiej czekolady rzeczywiście przynosiło korzystny wpływ, ważny jest umiar. 1-2 kostki ciemnej czekolady dziennie (ok 20 g) to odpowiednia porcja w diecie, pod warunkiem, że nasza dieta jest prawidłowo zbilansowana i znajdują się w niej inne wartościowe produkty.

Jakie cechy powinna mieć prawdziwa gorzka czekolada?

Przede wszystkim zwracajmy uwagę na skład. Gorzka czekolada powinna mieć w składzie co najmniej 70% zawartości masy kakaowej. Dobrej jakości czekolada ma błyszczącą powierzchnię – jest twarda, nie wygina się. Gdy ją łamiemy wydaje charakterystyczny trzask, a w miejscu przełamania jest błyszcząca i gładka.

Dobra czekolada to taka, która chrupie, gdy ją gryziemy.

W gorzkiej czekoladzie powinien się znajdować tłuszcz kakaowy, jednak dopuszcza się niewielką zawartość tłuszczów roślinnych. Zazwyczaj stosuje się tłuszcz palmowy lub masło shea. Producent ma obowiązek zaznaczyć ich obecność w składzie. Jeśli zależy nam na dobrym jakościowo produkcie – unikajmy czekolad z dodatkiem innych tłuszczów roślinnych, poza kakaowym.

Czytaj także: Dlaczego powinniśmy unikać tłuszczu palmowego?

Ilość cukru zależy od rodzaju czekolady oraz ilości masy kakaowej. Czekolady gorzkie zazwyczaj mniej cukru niż mleczne. Ilość cukru maleje wraz ze wzrostem ilości masy kakaowej, użytej w czekoladzie.

Unikaj także czekolad, które są wzbogacone polirycynooleinianem poliglicerolu. Brzmi jak magia? Chodzi o emulgator E476, który bardzo często dodawany jest do czekolady mlecznej (ale nie tylko!) jako tańszy zamiennik wysokiej jakości składników. Szukaj zatem produktów o jak najprostszym i jak najkrótszym składzie.

Komentarze:

Brak komentarzy