Suszone daktyle:
właściwości odżywcze i lecznicze

 

 

Tematyka zdrowego odżywiania jest obecnie ogromnie popularna, jesteśmy ciekawi nowych produktów i coraz częściej zwracamy uwagę na to, w jaki sposób komponujemy swój jadłospis. Otwarcie się światowych rynków sprawiło, że dzisiaj możemy się cieszyć wieloma ciekawymi owocami i warzywami pochodzącymi z różnych zakątków świata, które poza świetnym smakiem, często są w stanie zaoferować nam bogactwo składników odżywczych. Przykład? Suszone daktyle! Jakie są ich właściwości? Co w nich znajdziemy? Jak możemy wykorzystać daktyle w kuchni?

 

 

Suszone daktyle: właściwości odżywcze i lecznicze

 

 

Daktyle stają się w Polsce coraz bardziej popularne i coraz częściej podbijają nasze serca. Duży udział mają w tym oczywiście rewelacyjne właściwości daktyli suszonych. Suszone daktyle mają brązową skórkę i chociaż na pierwszy rzut oka mogą przypominać rodzynki, są od nich dużo większe.

 

 

Tab. 1. Wartość odżywcza suszonych daktyli
(dane za niemiecką bazą wartości odżywczych – BLS, z 03.01.2018 r.)

 

Składnik odżywczy Wartość odżywcza % RWS
Wartość energetyczna 278 kcal 14%
Tłuszcz 0,5 g 1%
w tym:
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 1%
Węglowodany 65,1 g 25%
w tym:
Cukry 63,7 g 71%
Błonnik 8,7 g
Białko 1,9 g 4%
Sól 0 g 0%
Witaminy
Niacyna 2,72 mg 17%
Składniki mineralne
Potas 650 mg 33%
Miedź 0,28 mg 28%

 

 

Właściwości daktyli naprawdę zasługują na naszą uwagę. W postaci suszonej stanowią źródło błonnika, który ma ogromne znaczenie dla zdrowia jelit oraz ich funkcjonowania. Co więcej, okazuje się, że pod względem ilości błonnika daktyle suszone przewyższają świeże. Ponadto stanowią prawdziwą skarbnicę potasu, który ma ogromne znaczenie dla właściwego funkcjonowania naszego serca. Potas wspomaga również funkcjonowanie mięśni, zapobiegając uczuciu zmęczenia – dlatego właśnie daktyle znalazły się w Musli Sportowców. Suszone daktyle zawierają też inny cenny dla nas pierwiastek, czyli miedź, który jest niezwykle ważny dla układu immunologicznego. Wartości odżywcze daktyli suszonych są więc naprawdę imponujące.

 

Suszone daktyle – kuchenny sprzymierzeniec

 

 

Suszone daktyle można traktować jako przekąskę. Kupimy je w wielu sklepach spożywczych, są bowiem powszechnie dostępne. Stanowią więc świetną przekąskę, którą można zabrać do pracy lub szkoły. Posiekane suszone daktyle można dodać do owsianki lub jaglanki, jeśli lubimy te potrawy w słodkiej wersji. Znakomicie sprawdzą się w roli dodatku do słodkich wypieków, ciast, różnego rodzaju kremów itp. Daktyle często dodaje się do batonów domowej produkcji – idealnych, kiedy nie mamy czasu i chcemy przekąsić „coś na szybko”. Samodzielnie robione batoniki nie tylko są pyszne, lecz także pozwalają na przemycenie dużej dawki zdrowych produktów. Co więcej, z daktyli i kilku innych zdrowych dodatków można przyrządzić krem czekoladowy, który smakiem nie ustępuje Nutelli, a dostarcza ogromu wartości odżywczych.

Co warto zapamiętać? Przede wszystkim to, że suszone daktyle dostarczają wielu wartościowych składników, a przy okazji są również bardzo smaczne i naprawdę słodkie. Suszone daktyle a dieta odchudzająca? Owszem, są one kaloryczne, ale można je z powodzeniem jadać również w czasie odchudzania – wystarczy dbać o umiar i dopasowywać porcje do własnego zapotrzebowania kalorycznego podczas diety. Bardzo dużą zaletą suszonych daktyli jest również ich słodki smak, dzięki czemu doskonale nadają się do przyrządzania pysznych domowych słodkości. Ponadto mimo słodkiego smaku mają niski indeks glikemiczny!

 

Brzmi pysznie? Sprawdź, jak smakuje!

Musli Sportowców

Musli Sportowców

quinoa (komosa ryżowa), wiśnie suszone, tuba 450 g
19,99 zł
Musli Codzienne

Musli Codzienne

figi suszone, orzeszki ziemne prażone, tuba 500 g
19,99 zł
Musli Skoncentrowanych

Musli Skoncentrowanych

orzechy włoskie, orzeszki ziemne prażone, tuba 470 g
19,99 zł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarze podlegają moderacji - nie są publikowane automatycznie.