Węglowodany:
czym są? Występowanie w produktach

 

 

To, jak na co dzień się odżywiamy, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Warto więc systematycznie poszerzać swoją wiedzę w tym temacie i rozsądnie bilansować dietę, która powinna dostarczyć wszystkich niezbędnych nam składników. Jednym z jej podstawowych elementów są węglowodany.

 

Co to są węglowodany?

 

Węglowodany – co to właściwie jest? Węglowodany – określane również mianem cukrów – to nic innego jak związki, które są tworzone przez tlen, węgiel i wodór. Stanowią one jeden z głównych elementów diety obok białek i tłuszczy. Warto wiedzieć, że jednym z podstawowych podziałów, jakie stosuje się w odniesieniu do nich, jest rozróżnienie na węglowodany proste i złożone. Trzeba wziąć to pod uwagę przy planowaniu swego codziennego jadłospisu.

Starannie dobrane węglowodany powinny znaleźć miejsce w naszej diecie, ponieważ to właśnie one dają nam niezbędną do normalnego funkcjonowania energię. Brak odpowiedniej ilości węglowodanów może mieć poważne konsekwencje dla ludzkiego zdrowia. Zdecydowana większość naszych tkanek funkcjonuje dzięki energii z cząsteczek glukozy. Stanowi to główne źródło energii dla mózgu (mózg może też się odżywiać ketonami, co dzieje się w skrajnych sytuacjach, jak długotrwałe poszczenie). Dlatego gdy jesteśmy głodni, trudniej się skupiamy (warto zjeść np. kawałek czekolady przed egzaminem!).

 

W czym są węglowodany?

 

Zadajmy sobie więc pytanie: w czym występują węglowodany? Specjaliści wskazują, że pokaźną ich ilość zawiera na przykład żywność wytwarzana ze zbóż, a więc wszelkiego rodzaju chleby, kasze itp. Kluczową rolę gra również podział, o którym wspomnieliśmy wyżej. Źródłem węglowodanów prostych są między innymi takie produkty jak miód czy biała mąka, węglowodany złożone natomiast znajdziemy w wyrobach z pełnego ziarna.

Co to oznacza dla nas w praktyce? Węglowodanów prostych dostarczymy sobie, jedząc chleb upieczony z białej, dobrze oczyszczonej mąki, natomiast węglowodany złożone znajdują się chociażby w chlebie razowym.

 

Mamy coś w sam raz dla Ciebie!

Musli Codzienne

Musli Codzienne

figi suszone, orzeszki ziemne prażone, tuba 500 g
19,99 zł
Musli Sportowców

Musli Sportowców

quinoa (komosa ryżowa), wiśnie suszone, tuba 450 g
19,99 zł
Musli Błonnikowe

Musli Błonnikowe

morele suszone, śliwki suszone, tuba 500 g
19,99 zł

 

 

Węglowodany a zdrowa dieta

 

Wiemy już, jakie produkty zawierają węglowodany, czas więc zastanowić się nad tym, z których grup należy komponować zdrową dietę. Dietetycy podkreślają, że w jadłospisie człowieka warto wybierać węglowodany złożone. Jednym z powodów tego stanu rzeczy jest fakt, że po ich spożyciu dłużej czujemy się nasyceni. Zjedzenie posiłku składającego się w odpowiedniej proporcji z węglowodanów złożonych zmniejsza ryzyko tego, że za jakiś czas pojawi się chęć na podjadanie. Dzieje się tak po pierwsze dlatego, że węglowodany złożone dostarczają również błonnika, który wypełnia żołądek i utrzymuje uczucie sytości. Po drugie złożone cząstki węglowodanów, składające się z dwucukrów i wielocukrów, wymagają większego nakładu pracy ze strony naszego układu pokarmowego w rozłożeniu ich do cząsteczek glukozy – trwa to zatem dłużej niż w przypadku cukrów prostych. Spożywanie węglowodanów złożonych powoduje więc, iż we krwi utrzymujemy stały poziom glukozy przez dłuższy czas, a tym samym stały poziom insuliny. Dzięki temu rzadziej sięgamy po przekąski. Należy o tym pamiętać, jeśli akurat jesteśmy na diecie i dbamy o linię.

Cenne węglowodany – przykłady:

  • płatki owsiane – zawierają dużo błonnika, magnezu i nienasyconych kwasów tłuszczowych; warto je wykorzystać w postaci musli czy jako składnik zdrowych słodyczy;
  • strączki – są w stanie dostarczyć nam również całkiem pokaźnej dawki białka, dlatego grają dużą rolę w diecie wegetariańskiej i wegańskiej;
  • kasze – stanowią bogate źródło minerałów i witamin, a jednocześnie są wspaniałym dodatkiem do warzyw, mięs itp. Dostępnych jest wiele rodzajów kasz, dzięki czemu możemy je dopasować do swoich preferencji smakowych. Ze względu na szeroko pojęte walory zdrowotne na szczególną uwagę zasługują kasza jaglana oraz – popularna w Polsce – kasza gryczana.

Kluczem w układaniu zbilansowanej diety jest spożywanie żywności możliwie najmniej przetworzonej. Na uwadze należy mieć również własne zapotrzebowanie na węglowodany, które zależy od szeregu czynników, m.in. od stanu zdrowia. Wpływ na nie mają m.in. insulinooporność, cukrzyca czy PCOS (zespół policystycznych jajników). W przypadku wątpliwości wskazana jest konsultacja z dietetykiem.

Zdrowa dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych smakołyków. Wystarczy je odpowiednio zaaranżować. Jeśli kochamy naleśniki, możemy je przygotować z mąki pełnoziarnistej, natomiast jeżeli jesteśmy wielkimi fanami makaronu, sięgnijmy po makaron wyprodukowany z pełnego ziarna. Wybierając odpowiedni chleb, koniecznie należy dokładnie przestudiować jego skład. Warto także sięgnąć po nasze musli, stworzone z wartościowych składników – m.in. pełnoziarnistych płatków zbożowych.

Produkty pełnoziarniste warto jadać z jeszcze jednego powodu – są one nośnikiem błonnika , który pomaga w prawidłowej pracy jelit. Wystarczająca zawartość błonnika w naszych posiłkach jest bardzo ważna – szczególnie w sytuacji, gdy walczymy z uciążliwymi zaparciami.

Pigułka wiedzy: węglowodany są w naszej diecie absolutnie niezbędne, ponieważ dostarczają nam energii. Korzystniejsze dla zdrowia są węglowodany złożone, m.in. ze względu na to, że ich spożycie owocuje dłuższą sytością.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarze podlegają moderacji - nie są publikowane automatycznie.