Figa należy do rodziny morwowatych (Moraceae), a jej najbardziej znaną odmianą jest figowiec pospolity. Drzewo figowca może osiągać wysokość 10 metrów. Co ciekawe, spożywane przez nas tzw. owoce pozorne (rzekome) powstają na drzewach zawierających tylko i wyłącznie kwiaty żeńskie, natomiast na drzewach, na których są kwiaty męskie i żeńskie powstają owoce zwane figami kozimi – nie nadające się do spożycia. Figi spożywane się w stanie świeżym bądź suszonym. Wykorzystywane są do produkcji wina, octu, dżemów i galaretek [1].
Figa i jej właściwości zdrowotne
Spożycie fig wspomaga układ trawienny oraz sercowo-naczyniowy. Ponadto wywar z tych owoców może być stosowany jako środek przeciwgorączkowy, moczopędny oraz napotny [1]. Wykazano, że codzienne picie wywaru z 13 gramów liści figi jadalnej lub 1,6 g soku zagęszczonego korzystnie wpływa na mikroflorę jelit [3]. Substancje, które znajdują się między innymi w owocach, mogą wpływać na stan organizmu oraz hamować rozwój chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, cukrzyca czy otyłość. Substancjami tymi są polifenole, które w 100 gramach suchej masy figi stanowią 465,7 mg [4]. Badania dowodzą, że owoce suszonych fig wykazują także silne właściwości przeciwrodnikowe [4].
Figa suszona jest źródłem witaminy K oraz składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu i żelaza [2].
Wartości odżywcze figi świeżej i suszonej
Wartości odżywcze figi różnią się od tego, czy spożywamy je w wersji świeżej, czy suszonej. Dla przykładu w 100 g figi suszonej znajduje się około 250 kalorii, a w 100 g świeżej figi jedynie 74 kcal! Szczegółowe informacje i wartości wskazane zostały w poniższych tabelach.
Tabela 1. Wartości odżywcze figi suszonej (2)
Składnik odżywczy | Wartość odżywcza | % RWS |
Wartość energetyczna | 249 kcal | 12 |
Tłuszcze | 0,9 g | 1 |
Węglowodany | 63,9 g | 25 |
Cukry | 47,9 g | 53 |
Błonnik | 9,8 g | 20–40 g |
Białko | 3,3 g | 7 |
Witamina K | 15,6 μg | 21 |
Potas | 680 mg | 34 |
Wapń | 162 mg | 20 |
Magnez | 68 mg | 18 |
Żelazo | 2,0 mg | 15 |
Tabela 2. Wartości odżywcze figi świeżej [2]
Składnik odżywczy | Wartość odżywcza | % RWS |
Wartość energetyczna | 74 kcal | 4 |
Tłuszcze | 0,3 g | 0 |
Węglowodany | 19,2 g | 7 |
Cukry | 16,3 g | 18 |
Błonnik | 2,9 g | 20–40 g |
Białko | 0,8 g | 2 |
- Kaczmarczuk R., Figowce użyteczne i dekoracyjne, „Wszechświat” 2013, tom 114, nr 1–3, str. 34–37.
- Dane za: USDA – United States Department of Agriculture Branded Food Products Database.
- Dane za: EFSA. Lista Pending, ID 3761.
- Drużyńska B., Sieradzka B., Majewska E., Kowalska J., Wołosiak R., Derewiaka D., Ciecierska M. Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fig suszonych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2016, t. XLIX, nr 3, str. 272–275.
Komentarze:
Brak komentarzy