• 25% rabatu w Klubie
  • Darmowa dostawa od 75zł dla Klubowiczów
  • Wysyłka nawet w 24h
  • Unia Europejska

Makaron ryżowy: właściwości i wartości odżywcze. Ile ma kalorii i jak gotować?

Jeden z podstawowych składników wielu azjatyckich kuchni, również w Polsce od wielu lat cieszący się niesłabnącą popularnością. Makaron ryżowy to doskonała alternatywa dla tradycyjnego makaronu pszennego, a także produkt pełen składników cennych dla naszego organizmu. Sprawdź jakimi prozdrowotnymi właściwościami się charakteryzuje i dlaczego warto włączyć go do swojej diety!

Makaron ryżowy: zdrowa alternatywa dla pszenicy

Tradycja wytwarzania makaronu z brązowego ryżu sięga już starożytnej cywilizacji chińskiej. Według lokalnych historii wynaleziono go, gdy ludność przyzwyczajona do spożywania tradycyjnego makaronu osiedliła się w rejonach, w których uprawa pszenicy okazała się niemożliwa. Znaleziono więc alternatywę w postaci makaronu ryżowego i od tamtej pory cieszy się on popularnością w wielu krajach Azji i nie tylko.

Okazuje się jednak, że składający się z mąki ryżowej oraz wody makaron może być wytwarzany na wiele różnych sposobów. W Azji, a szczególnie w ojczyźnie makaronu ryżowego, Chinach, znaleźć można wiele różnych rodzajów tego produktu. Poszczególne odmiany różnią się od siebie przede wszystkim rodzajem użytej mąki i obecnością dodatkowych składników.

Możemy znaleźć więc makarony zarówno z ryżu brązowego, jak i białego, a nawet czarnego. Niektóre mogą zawierać również tapiokę (wykorzystywaną do zrobienia bubble tea), mąkę kukurydzianą lub bardziej egzotyczne dodatki. Najpopularniejsze kształty makaronu ryżowego dostępne w sklepach to cienkie nitki nazywane vermicelli oraz grubsze, w kształcie wstążki.

Makaron ryżowy: wartości odżywcze

Makaron ryżowy w swoim składzie zawiera węglowodany złożone i charakteryzuje się średnim lub wysokim indeksem glikemicznym (przy zachowaniu niskiego ładunku glikemicznego). Posiada niższy indeks glikemiczny niż makaron z pszenicy, jednak znacznie wyższy aniżeli makarony z warzyw strączkowych, czy też pełnoziarniste. Przez osoby chorujące na insulinooporność powinien być stosowany z umiarem lub skreślony z diety, aby uniknąć nagłego wzrostu glukozy we krwi.

A jaka jest jego kaloryczność?

100 g makaronu ryżowego to około 350-370 kcal – mowa tutaj o surowym makaronie. W 100 g ugotowanego makaronu znajduje się około 100 kcal (i jest to znacznie mniej niż w przypadku makaronu pszennego, gdzie w 100 g jest około 140 kalorii).

Wysoka wartość odżywcza to jednak nie wszystko. Warto zaznaczyć, że w makaronie ryżowym nie znajdziemy sztucznych barwników, a w zamian za to odnajdziemy cały szereg cennych dla organizmu składników odżywczych! Jednym z nich jest potas – pierwiastek odpowiedzialny za przewodnictwo nerwowe i niezbędny do utrzymania prawidłowej gospodarki elektrolitycznej.

Pyszne makaronowe nitki mogą dostarczyć nam również magnezu. Niweluje on uczucie zmęczenia i znużenia mięśni oraz zapobiega ich skurczom. W makaronie ryżowym może być obecne również żelazo odpowiadające za transport tlenu we krwi, a także cynk.

Właściwości makaronu ryżowego

Makaron ryżowy nie obciąża nadmiernie układu trawiennego, a dzięki zawartości błonnika pokarmowego zapewnimy uczucie sytości na dłużej, a także wspomożemy organizm w usunięciu zbędnych produktów przemiany materii. Z tego powodu stanowi doskonały wybór dla wszystkich tych, którzy chcą odżywiać się smacznie, a przy tym lekko.

Czy makaron ryżowy zawiera gluten? Nie, jest to produkt bezglutenowy – będzie więc idealny dla osób chorujących na celiakię lub pozostające na diecie bezglutenowej.

To jednak nie wszystko! Wśród wielu właściwości jakimi charakteryzują się wymienione składniki odżywcze warto wspomnieć, że wpływają one pozytywnie na nasz układ odpornościowy zwiększając jego naturalną moc.

W dbaniu o zdrowie może pomóc również jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, czyli witamina E nazywana witaminą młodości. Wspomaga ona hamowanie procesów oksydacyjnych, a dzięki temu może redukować ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych. Badania naukowe wykazały, że może sprawdzić się także w profilaktyce związanej z zapobieganiem wystąpieniu choroby wieńcowej oraz miażdżycy.

Kulinarne zastosowanie makaronu ryżowego

Makaron wytwarzany z mąki ryżowej stanowi podstawę wielu tradycyjnych dań pochodzących z Azji. Obecnie przestał on być jednak składnikiem egzotycznym i od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością w wielu krajach na całym świecie.

Jeśli nie wiesz, jak gotować makaron ryżowy to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość! W przeciwieństwie do makaronów pszennych, nie wymaga gotowania. Według instrukcji na opakowaniu wystarczy zalać go wrzątkiem na kilka minut i od razu można łączyć go z pozostałymi składnikami przygotowywanej potrawy.

Dlatego dania na bazie makaronu ryżowego robi się tak szybko – wystarczy przygotować pozostałe składniki, makaron zalać wrzątkiem, następnie odcedzić, dodać do reszty i gotowe! Czy może być coś przyjemniejszego po całym dniu pracy niż perspektywa szybkiego, lekkiego i pysznego obiadu? Prawda jest taka, że nawet sam makaron ryżowy z odrobiną sosu sojowego smakuje idealnie! Gotowanie jest super, dlatego zachęcamy do poszerzania swojej wiedzy kulinarnej i zaskakiwaniu się samego siebie w odkrywaniu smaków, aromatów i połączeń!

A do czego można wykorzystać makaron ryżowy? Tradycyjnie używano go przede wszystkim jako dodatku do zup. Co ciekawe, makaronu ryżowego nie łamano, często podawano go w formie bardzo długich nitek mierzących nieraz nawet kilkadziesiąt centymetrów.

Klasyczne potrawy z makaronem ryżowym

Obecnie, makaron ryżowy można stosować nie tylko jako wypełniacz zup, ale również jako główny składnik dań opartych o mięso. Makaron ryżowy z kurczakiem jest niezwykle popularny w restauracjach azjatyckich – nie tylko jest łatwy do przyrządzenia, ale smakuje naprawdę znakomicie. Jeśli ktoś bardziej preferuje ryby, makaron ryżowy świetnie smakuje w połączeniu z łososiem, rybą maślaną albo tuńczykiem.

Jeśli są tutaj wielbiciele owoców morza, nie pozostaje nic innego niż tylko podpowiedzieć przepis na makaron ryżowy z krewetkami, czosnkiem i pietruszką albo makaron ryżowy z ośmiorniczkami, presto z pietruszki z dodatkiem cytryny. Dla osób, które lubią treściwe zupy, makaron ryżowy idealnie nadaje się do tajskiej zupy, do której prócz makaronu dodaje się mleczko kokosowe, cebulę, czosnek, imbir, marchew, czerwoną paprykę, sos sojowy, czerwoną pastę curry, świeżą pietruszkę albo kolendrę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

Doprawienie takiej zupy sosem sojowym nie tylko nada jej charakterystycznego smaku, ale również ją dosoli. Zupa jest idealna na zimowe wieczory, imbir i czosnek rozgrzeją, a reszta składników z makaronem ryżowym z kurczakiem na czele zagwarantują nam prawdziwą ucztę smaków. Dla tych, którzy lubią ekstremalnie ostre potrawy, do zupy można dodać świeże chilli.

Do najbardziej znanych potraw zawierających makaron ryżowy należy niewątpliwie wywodzący się z Tajlandii Pad Thai, a także wietnamska zupa Pho. Znajdziemy go również w niezliczonej ilości innych dań kuchni azjatyckiej – od Filipin, przez Laos, aż po Chiny. Nie ważne w jaki sposób wykorzystasz makaron ryżowy – ważne, że zagości on w Twojej kuchni na stałe.

Komentarze:

Brak komentarzy