Przepis na najlepsze gofry

Niewątpliwie jednym z najlepszych smaków polskich wakacji są gofry. Chrupiące, świeże, pachnące. Z owocami albo z bitą śmietaną, z kremem czekoladowym albo po prostu z cukrem pudrem. Mogą być kwadratowe albo w kształcie serca – jak kto woli. Ważne, żeby ich smak zachwycał i na długo jeszcze pozostawał w naszej pamięci. Lato trwa 3 miesiące, jak więc zatrzymać ten smak gofrów przez cały rok?

Śniadanie mistrzów

Śniadanie nie musi być nudne! Może być wręcz fantastycznie niecodzienne! Co powiecie na poranne gofry na wytrawnie? Leniwą sobotę albo niedzielę można rozpocząć od porcji wspaniałych gofrów, podając je z kremowym serkiem, łososiem i świeżym koperkiem. Albo z serem gorgonzola, burakiem gotowanym, gruszką, opływającym miodem i pokuszonymi orzechami. Opcji na wytrawnie jest mnóstwo tak samo jak na słodko – gofry ze świeżymi owocami, posypane cukrem pudrem albo z masłem orzechowym i pokrojonym bananem. Od razu chce się łapać za gofrownicę, prawda? I robić gofr za gofrem, naprzemiennie – na słodko i na wytrawnie. Nic prostszego – wystarczy dobry przepis i rozgrzana gofrownica.

Idealne ciasto

Skoro będziemy robić gofry, zróbmy je w najlepszej wersji. Cała tajemnica tkwi w przepisie na ciasto. Dzisiaj pokażemy Wam 3 przepisy: na gofry tradycyjne, bezglutenowe i gofry FIT – dla każdego coś gofrowego. Trzeba jednak pamiętać, że aby gofry były idealnie upieczone – czyli chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku – trzeba mieć sprzęt o większej mocy. Dobra gofrownica to gofrownica z dużą mocą, która nie spowoduje, że gofr będzie się rozpadał pod ciężarem położonych na nim owoców albo będzie wyglądał i smakował jak rozmoczona bułka. Także, niech moc będzie z Wami i Waszymi gofrownicami!

Przepis na ciasto tradycyjne

Wasze gofrownice robią gofry jedynie w kształcie serduszek albo kwadratów? Tutaj nie ma to znaczenia – ten przepis nadaje się na wszystkie kształty świata. Nie liczy się wygląd, ale wnętrze – czyta rozkosz i poezja! Z tego przepisu wyjdzie około 20 gofrów. Jeśli wiesz, że taka porcja jest za duża, upieczone gofry można zamrozić i odmrozić w dowolnym momencie w piekarniku lub tosterze – po upieczeniu nadal będą pysznie chrupiące.

Składniki:

  • 2 jaja
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g rozpuszczonego ostudzonego masła (1/2 tradycyjnej kostki)
  • 350 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • jeśli ktoś lubi można dodać ekstrakt waniliowy – około 1 łyżeczki

Wykonanie:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko do miski.
  1. W osobnej misce ubić na puszystą masę jajka z cukrem.
  2. Do masy dodać mleko oraz rozpuszczone masło, miksować dalej.
  3. Do masy z mlekiem i masłem dodać powoli suche składniki, miksując całość na gładką masę.
  4. Gotowe ciasto powinno być gęste – jeśli jest za rzadkie, należy dodać odrobinę mąki.
  5. Wylewać na rozgrzaną gofrownicę, wysmarowaną olejem i piec na złotobrązowy kolor.
  6. Gotowe gofry najlepiej wykładać na kratkę do ostudzenia.

Przepis na gofry bezglutenowe

Szybki i sprawdzony przepis – gofry wychodzą lekkie i chrupiące. Przygotowane z mieszanki mąk bezglutenowych idealne dla osób uczulonych na gluten albo tych, którzy chcą spróbować czegoś innego. Ważne, żeby składniki na ciasto gofrowe były w temperaturze pokojowej, a mleko raczej chude niż tłuste. Jeśli ktoś nie chce korzystać z mleka, można użyć wody gazowanej. Z tego przepisu również wyjdzie około 20 gofrów.

Składniki:

  • 130 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki jaglanej lub kukurydzianej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cukry waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 40 g oleju kokosowego lub masła
  • 250 ml mleka lub wody
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • odrobina masła lub oleju kokosowego do posmarowania gofrownicy

Wykonanie:

  1. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę.
  2. Żółtka zmiksować z olejem, mąkami, proszkiem do pieczenia, mlekiem i cukrem waniliowym.
  3. Delikatnie wymieszać masę z żółtkami z ubitymi białkami. Ciasto powinno być gęste.
  4. Gofrownicę delikatnie wysmarować olejem lub masłem i rozgrzać. Wylać ciasto do formy tak, aby przykryło całą powierzchnię.
  5. Gofry smażyć na złoty kolor.

Przepis na gofry FIT

Nasze gofry FIT nie zawierają cukru, ale słodycz możemy dostarczyć sobie w postaci świeżych owoców, miodu albo sosu z daktyli.

Składniki na 2 gofry:

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich (3 łyżki)
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 2 jajka
  • porcja odżywki białkowej
  • odrobina oleju do posmarowania gofrownicy

Wykonanie:

  • Do blendera włożyć wszystkie składniki i miksować do uzyskania gładkiej masy.
  • Gofry piec na rozgrzanej gofrownicy, wcześniej delikatnie posmarowanej olejem.
  • Serwować z ulubionymi dodatkami.

Co na górę gofra?

Na gofrze można położyć w zasadzie wszystkie owoce, jeśli oczywiście będą pokrojone w małe kawałki, co znacznie ułatwi jedzenie. Obecnie dostępne są pyszne: poziomki, borówki, jagody, maliny, jeżyny. Powili kończą się truskawki, ale jeszcze można je kupić, więc korzystajmy. Ładnie wyglądają brzoskwinie pokrojone w kostkę i polane miodem albo moreli podsmażone na patelni grillowanej.

Co podać do gofra na wytrawnie? Tutaj niech Was nic nie ogranicza, bo tak naprawdę dobrze smakować będzie nawet gofr z chutneyem z czerwonej cebuli, szarpana wołowina i grillowanymi warzywami. Niech gofry zawładną Waszym szczęściem!

Smacznego!

Komentarze:

Brak komentarzy