• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 19.03.2021

Ciecierzyca: wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie cieciorki

Należąca do rodziny bobowatych ciecierzyca uprawiana jest obecnie głównie w Azji, północnej Afryce, Meksyku, a także w rejonie Śródziemnomorskim. Kulinarna palma pierwszeństwa należy się jednak w przypadku tej rośliny strączkowej mieszkańcom Bliskiego Wschodu, bo to oni jako pierwsi odkryli jej walory smakowe i właściwości prozdrowotne. W regionie uprawia się ją już od ponad 10 tysięcy lat, a więc praktycznie od samego początku zorganizowanego osadnictwa. To stamtąd trafiła do Indii, a w późniejszym czasie również do Europy dzięki podróżnikom hiszpańskim i portugalskim. Od tamtej pory na stałe zagościła na stołach w niemal wszystkich regionach świata. Ciecierzyca jest nie tylko smaczna, ale również pełna cennych składników odżywczych, z powodu których zdecydowanie warto włączyć ją do swojej diety.

Właściwości ciecierzycy

Ciecierzyca pełna jest składników odżywczych o prozdrowotnym działaniu. Dzięki zawartości potasu, może ona pomóc w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi. Oprócz tego potas może przyczynić się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu LDL, a co za tym idzie – zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. W cieciorce znajdziemy również żelazo, czyli pierwiastek odpowiedzialny w organizmie za transport tlenu. Jego niedobory mogą prowadzić do anemii, więc zdecydowanie warto uzupełnić go w naturalnie pyszny sposób jakim jest ciecierzyca. Popularna roślina strączkowa obfituje oprócz tego w niezbędny dla sprawnej przemiany materii błonnik. Pobudza on ruchy perystaltyczne jelit i wspomaga pracę całego układu trawiennego.

Przy wszystkich swoich prozdrowotnych zaletach, ciecierzyca charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Jej spożycie nie wpływa więc na nagłe zmiany poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie, stanowi bezpieczny wybór dla osób zmagających się z cukrzycą. Dodatkowo, jak przystało na roślinę strączkową, zawiera dobrze przyswajalnego białka. Z tego powodu cieciorkę poleca się wszystkim tym, którzy znajdują się na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Może ona w dużej mierze zastąpić białko zwierzęce i być równie wartościowym budulcem dla mięśni. Z uwagi na obecność witamin, roślina pełna jest antyoksydantów, które mogą pomóc w zredukowaniu wystąpienia w organizmie zmian nowotworowych. Warto też wspomnieć o tryptofanie. Ta substancja z grupy aminokwasów naturalnie występująca w ciecierzycy bierze udział w wytwarzaniu serotoniny – neuroprzekaźnika, który odpowiada za zasypianie i pomaga regulować nasz nastrój.

Niewątpliwie regularne spożywanie ciecierzycy może przynieść mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia, jednak warto pamiętać, że jej nadmiar może z kolei powodować wzdęcia. Roślina zawiera bowiem oligosacharydy, które w dużej ilości mogą przyczynić się do ich powstawania.

Kulinarne zastosowanie ciecierzycy

Ciecierzyca to składnik, bez którego trudno wyobrazić sobie kuchnię Bliskiego Wschodu, a w szczególności krajów Lewantu. Roślina stanowi podstawę niezwykle popularnego w tamtym regionie hummusu, czyli pasty z dodatkiem sezamu. W Indiach króluje natomiast w formie curry – potrawki podobnej do gulaszu, w której występuje w towarzystwie niezwykle aromatycznych przypraw. Oprócz tego cieciorka doskonale odnajduje się w kuchni wegańskiej, gdzie wykorzystywana jest do przyrządzania różnego rodzaju pasztetów, kremów, czy kotlecików. Osoby będące na diecie bezglutenowej z pewnością docenią również mąkę z ciecierzycy – można z niej z powodzeniem wypiekać pyszne ciasta lub nawet chleb.

Aquafaba, czyli jak wykorzystać wodę po ciecierzycy

Od kiedy odkryto jej właściwości zrobiła prawdziwie błyskawiczną karierę. Ale co to właściwie jest? Aquafaba to nic innego jak woda pozostała po gotowaniu ciecierzycy! Przenika do niej mnóstwo białka oraz skrobi, co sprawia, że tworzy ona niemal idealną imitację białka kurzych jaj. Aquafaba łatwo się ubija tworząc wraz z cukrem sztywną pianę. W tej formie stanowi świetną podstawę wegańskiej bezy i innych pomysłowych deserów, jednak jej zastosowanie nie kończy się wyłącznie na słodkościach. Równie popularny jest przygotowany na bazie aquafaby wegański majonez oraz inne sosy kuchni roślinnej. Warto dodać, że ten nietypowy składnik jest przy okazji całkowicie bezglutenowy, więc bez obaw mogą stosować go osoby będące na takiej właśnie diecie.

Komentarze:

Brak komentarzy