• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

Dodano: 26.03.2018

Potas: norma i rola w organizmie. Jakie produkty są jego źródłem?

Często zastanawiamy się nad tym, jakie składniki powinny się znaleźć w naszej codziennej diecie, na co zwrócić największą uwagę i jak zaplanować jadłospis, aby znalazło się w nim wszystko, co jest nam absolutnie niezbędne. Warto zatroszczyć się między innymi o to, by w zjadanych posiłkach znajdowała się rekomendowana ilość potasu. W czym występuje potas? Jakie produkty spożywcze włączyć do codziennej diety?

Potas: rola w organizmie

Po co nam właściwie potas? Za co odpowiada w naszym organizmie? Okazuje się, że potas ma ogromne znaczenie dla ludzkiego zdrowia. Jest on bardzo ważny między innymi dla prawidłowej pracy serca, funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Norma potasu w krwi to ok. 3,5-5,0 mmol/l. Warto pamiętać, że zarówno niedobór, jak i nadmiar potasu mogą się okazać niebezpieczne. W przypadku niedoboru mogą występować takie sygnały jak na przykład ogólne osłabienie organizmu, skurcze mięśni, zaburzenia rytmu serca. Warto jednak wiedzieć, że podobne są objawy nadmiaru tego pierwiastka – zaburzenia rytmu serca i pracy mięśni, zawroty głowy i zaburzenia równowagi.

Źródła potasu w jedzeniu: w czym jest?

Jak dostarczyć sobie potas wraz z produktami spożywczymi? Jakie produkty zawierają potas? Sporą dawkę tego pierwiastka znajdziemy między innymi w suszonych figach, morelach i śliwkach, które są łatwo dostępne w sklepach spożywczych. Suszone owoce można jadać jako przekąskę (doskonale sprawdzą się między innymi poza domem) lub dodawać do potraw, na przykład do owsianki. Suszone owoce dodaliśmy też do naszych granoli.

Inne produkty bogate w potas to banany, które odnajdują szerokie zastosowanie kulinarne: można je jeść na surowo, piec, grillować lub dodać do ciast i deserów jako zamiennik cukru. Banan ma idealną konsystencję, jest lekko mączysty i słodki, dzięki czemu bardzo dobrze nadaje się do deserowych przepisów.

Pierwiastek ten jest również obecny w zielonej natce pietruszki, która jednocześnie odznacza się bogactwem witaminy C – czyli naturalnego antyoksydantu (przeciwutleniacza) – oraz żelaza. Natkę pietruszki można dodawać do sałatek warzywnych, koktajli owocowych lub zup. Zasobne w ten pierwiastek są otręby oraz zarodki pszenne, kakao naturalne, awokado, a także fasola szparagowa, biała i soja.

Kolejne bogate źródło potasu to ziemniaki. Często goszczą one na polskich stołach. Ugotowane jadamy je jako dodatek do mięsa lub ryby, upieczone mogą być składnikiem treściwych zapiekanek, a dodane do zupy – sprawiają, że jest ona bardziej sycąca. Poza potasem w ziemniakach zawiera się również chociażby witamina C.

Potas zawarty jest także w pistacjach, orzechach włoskich, migdałach i orzechach laskowych, które dodatkowo stanowią doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Koniecznie sprawdź: Musli z Orzechami, które są bogate w potas.

Potas jest obecny w licznych produktach spożywczych będących składnikiem codziennej diety. Szczególnie wiele surowców stanowiących jego źródło znajdziemy w mieszankach OneDayMore. Rozpoczynając każdy dzień miseczką tego musli, dostarczamy do organizmu odpowiednią dawkę potasu. Należy pamiętać, że ten składnik mineralny ma bardzo duże znaczenie dla naszego organizmu, dlatego powinniśmy się zatroszczyć o jego obecność w naszej diecie.

Komentarze:

Brak komentarzy


Jesteśmy już
w 16 krajach!*
Razem zaczynaliśmy dzień
już ponad
140 MLN RAZY!
*Znajdziesz nas w sieci Lidl