Czekolada może być zdrowa!
Jak poznać dobrej jakości czekoladę?

Wydaje się, że życie bez czekolady jest niemożliwe. Na osłodę życia, na pocieszenie, na ból, na uczczenie sukcesów – czekolada dobra na wszystko! Statystyki z 2016 roku mówią, że przeciętny Polak zjada 6,3 kg czekolady rocznie. Jak jednak wybrać dobrą czekoladę? I która z dostępnych rodzajów jest najlepsza dla naszego organizmu? Podpowiadamy!

 

Czekolada – która najlepsza?

Półki sklepowe uginają się od różnych rodzajów czekolady. Znajdziemy tam białe, mleczne, deserowe, gorzkie, ale i z nadzieniami wszelakiej maści, z suszonymi owocami, płatkami kwiatów, solą… kombinacji jest nieskończenie wiele. Dietetycy jednak mówią jasno i wyraźnie: najlepszą ze wszystkich czekolad jest ta o najwyższej zawartości kakao – czyli gorzka. Dlaczego?

 

Gorzka czekolada – właściwości

Gorzka czekolada to taka, która w swoim składzie zawiera od 70 do 99% masy kakaowej. Dietetycy wskazują, że dobroczynne właściwości gorzkiej czekolady, zawdzięczamy obecnym w  kako antyoksydantom, a dokładniej flawonoidom. Regularne spożywanie 1-2 kostek dziennie gorzkiej czekolady zmniejsza wystąpienie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo flawonoidy przeciwdziałają infekcjom, chorobom nowotworowym, zawałowom serca.

Kakao będące głównym składnikiem gorzkiej czekolady zawiera w swym składzie dużą ilość magnezu, co sprawia, że czekolada pozytywnie wpływa na pracę mózgu i mięśnie. Gorzkie czekolady zawierają średnio 165 mg w 100 g tego pierwiastka. Umysł pobudza również obecna pirazyna, wpływająca na zdolność koncentracji.

Ciekawą substancją jest również teobromina. W 2005 roku przeprowadzono badania, które dowiodły, że składnik ten działa łagodząco na kaszel.

Mimo pozytywnego wpływu na organizm należy pamiętać, że wartość energetyczna czekolady (nawet gorzkiej!) to ok. 540 kcal w 100 g produktu. Tłuszcze obecne w czekoladzie to głównie nasycone kwasy tłuszczowe. Aby spożywanie czekolady rzeczywiście przynosiło korzystny wpływ, ważny jest umiar. 1-2 kostki dziennie to odpowiednia porcja w diecie.

 

Jakie cechy powinna mieć prawdziwa gorzka czekolada?

Przede wszystkim zwracajmy uwagę na skład. Gorzka czekolada powinna mieć w składzie od 70 do 99% zawartości kakao. Dobrej jakości czekolada ma błyszczącą powierzchnię – jest twarda, nie wygina się. Gdy ją łamiemy wydaje charakterystyczny trzask, a w miejscu przełamania jest błyszcząca i gładka. Dobra czekolada chrupie, gdy ją gryziemy.

W gorzkiej czekoladzie powinien się znajdować tłuszcz kakaowy, jednak dopuszcza się 5% obecność tłuszczów roślinnych. Zazwyczaj stosuje się tłuszcz palmowy lub masło shea. Producent ma obowiązek zaznaczyć ich obecność w składzie. Jeśli zależy nam na dobrym jakościowo produkcie – unikajmy czekolad z dodatkiem innych tłuszczów roślinnych, poza kakaowym.

Ilość cukru zależy od rodzaju czekolady oraz ilości masy kakaowej. Czekolady gorzkie mają prawie dwa razy mniej cukru niż mleczne. Ilość cukru maleje wraz ze wzrostem ilości masy kakaowej, użytej w czekoladzie.

Gorzką czekoladę bio znajdziesz w naszym Musli Bio Balans OneDayMore!