5 przepisów na słodkości bez dodatku cukru

A gdyby tak słodycze nie tuczyły?! Czy są słodkości, którymi można zajadać się bez wyrzutów sumienia? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość! Istnieją słodycze, które świetnie smakują i które Ty możesz przygotować samodzielnie – dzięki temu będziesz mógł zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. Nie potrzeba do tego wymyślnych składników i wielu godzin siedzenia w kuchni. Wystarczy wykorzystać kilka znanych produktów, a cukier wymienić na jego zdrowsze zamienniki. Jesteś ciekawy, co to takiego? Poniżej znajdziesz 5 przepisów na pyszne domowe słodkości. Przekonaj się, jakie to proste!

 

Domowy krem orzechowy à la nutella

Składniki:

  • daktyle – 6 szt.
  • orzechy laskowe – 200 g
  • kakao gorzkie o obniżonej zawartości tłuszczu – 4 łyżki
  • mleko roślinne – ½ szklanki

 

Sposób przygotowania:

Daktyle namocz w gorącej wodzie (ok. 15-30 minut).

Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni przez kilka minut. Przełóż je na suchą ściereczkę i delikatnie pocieraj, aby odkleiła się od nich skórka. Następnie wrzuć orzechy do blendera i dokładnie zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj całość na gładką masę.

 

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Składniki:

 

Sposób przygotowania:

Banany rozgnieć widelcem. Dodaj owsiankę, masło orzechowe, suszone żurawiny i całość wymieszaj na jednolitą masę. Uformuj ciastka i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut (ciasteczka muszą się lekko zarumienić).

 

Budyń jaglany z owocami

Składniki:

  • kasza jaglana – 1 szklanka
  • mleko roślinne (kokosowe lub migdałowe) – 2 szklanki
  • banan – ½ szt.
  • ulubione owoce, np. truskawki, borówki, jagody, maliny

 

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą, odcedź i przełóż do garnka. Zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu (ok. 15-20 minut) do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko.

Po tym czasie dorzuć banana i całość zblenduj na gładką masę. Przełóż do miseczek i dodaj ulubione owoce, np. truskawki, borówki, jagody, maliny.

 

Ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto:

  • marchewka, starta – 3,5 szklanki
  • mąka owsiana – 1 szklanka
  • jajka – 3 szt.
  • olej kokosowy – 2 łyżki
  • ksylitol – 2,5 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • imbir – szczypta
  • sól – szczypta
  • orzechy włoskie, mielone – 2 garści

Krem:

  • naturalny serek śmietankowy – 125 g
  • miód – 1,5 łyżki
  • płatki migdałów – garść

 

Sposób przygotowania:

Oddziel białka od żółtek. Białka z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę.

Startą marchewkę połącz z żółtkami oraz z olejem i całość wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier kokosowy, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i zmielone orzechy. Dodaj je do mokrych składników i całość ponownie wymieszaj.

Do gotowej masy dodaj ubite białka i całość bardzo delikatnie połącz ze sobą. Masę przełóż na blaszkę (ok. 25 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto odstaw do wystygnięcia.

Przygotuj krem z serka i miodu. Rozsmaruj go na wystudzonym cieście. Posyp płatkami migdałów.

 

Pudding chia z mango

Składniki:

  • nasiona chia/tapioka – 4 łyżki (czubate)
  • mleko roślinne (kokosowe lub migdałowe) – 200 ml
  • mango – ½ szt.
  • gorzka czekolada 80-90% – 1 kostka

 

Sposób przygotowania:

Do mleka wsyp nasiona chia i całość dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby nasiona spęczniały.

Mango obierz ze skórki i zblenduj na gładką masę. Wyłóż ją na schłodzony pudding. Na wierzch zetrzyj kostkę gorzkiej czekolady.

 

Widzisz, jakie to łatwe?! Mamy nadzieję, że spodobały Ci się nasze przepisy i chętnie z nich skorzystasz. W końcu czasami chrupnęłoby się coś słodkiego, co nie? Słodycze zrobione własnoręcznie smakują najlepiej – i, co najważniejsze, wiesz, z jakich składników są zrobione, więc od czasu do czasu możesz się nimi delektować bez wyrzutów sumienia. Smacznego!