Dzień na truskawkowo! Przywitaj sezon na truskawki!

Sezon na truskawki? Nie trwa wiecznie, a przecież większość z nas UWIELBIA te smaczne owoce! Spraw, aby Twój dzień był naprawdę truskawkowy – mamy dla Ciebie trzy propozycje, dzięki którym przygotujesz proste i smaczne dania. To brzmi naprawdę smacznie, więc pędź po truskawki…

…A kiedy już wrócisz, zapewnij im odpowiednie towarzystwo! Produkty OneDayMore będą nadawać się do tego wprost idealnie. Sprawdź, jak dzięki prostym połączeniom sprawić, aby tarta była pożywna i smaczna, a placuszki rozpływały się w ustach!

Jogurt z czekoladowym musli, truskawkami i chia

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

Opcjonalnie:

  • miód do smaku

Sposób przygotowania:

Jogurt mieszamy z nasionami chia. Możemy dodać miód do smaku.

Truskawki kroimy w ćwiartki. Odkładamy kilka do dekoracji. Resztę układamy na dnie pucharków. Na truskawki wykładamy jogurt z chia, pozostawiając ok. 4 łyżek

Musli mieszamy i układamy na jogurcie. Pokrojonego banana układamy na musli. Dekorujemy pozostałym jogurtem, truskawkami i kakao.

Tarta na owsiankowym spodzie z pastą orzechową i truskawkami  

Składniki:

Ciasto

  • musli czekoladowe – 1,5 szklanki
  • pasta orzechowa z kokosem – 100 g
  • truskawki – 1 szklanka
  • masło – 50 g
  • mąka ryżowa – 1,5 szklanki
  • mąka owsiana – ½ szklanki
  • jajka – 2 szt.
  • cukier trzcinowy – 50 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Wypełnienie

  • świeże truskawki – 250 g
  • borówki amerykańskie – 50 g
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • cukier trzcinowy – 2 łyżki

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Składniki ciasta łączymy w misce i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po wyjęciu ciasta zostawiamy 1/3, a resztą wylepiamy dno formy do ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 15 minut.

Owoce mieszamy w misce z mąką i cukrem, a następnie równomiernie rozsypujemy na spodzie tarty.

Startą na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta wysypujemy równomiernie na owoce.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez kolejne 20-25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Placuszki fit z musli i truskawkami

Składniki:

  • Musli Owocowe OneDayMore – 50 g
  • truskawki – 1/3 szklanki
  • mąka pszenna – 1 łyżka
  • miód – 1,5 łyżki
  • jajko – 1 szt.
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • woda – 100 ml

Sposób przygotowania:

Musli zalewamy gorącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na ok. 3-5 minut. Wbijamy jajko do środka, dodajemy miód oraz mąkę i mieszamy.

Dodajemy pokrojone w ćwiartki truskawki.

Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni. Nakładamy dużą łyżką porcje musli. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z wybranymi dodatkami.

Komentarze:

Brak komentarzy