• 25% rabatu w Klubie
  • Darmowa dostawa od 75zł dla Klubowiczów
  • Black Weekend
  • Unia Europejska

Lubczyk: właściwości, zastosowanie, skutki uboczne. Do czego dodawać?

Naturalny wzmacniacz smaku, nieodłączny dodatek wielu potraw, a przy tym roślina pełna prozdrowotnych właściwości. Lubczyk, bo o nim mowa, znany jest od setek lat, a możliwości jego zastosowania są naprawdę szerokie. Sprawdź jak możesz wykorzystać go w kuchni i dowiedz się o jego pozytywnym wpływie na organizm!

Co to jest lubczyk?

Lubczyk, roślina należąca do bylin, to jedna z najpopularniejszych przypraw używanych w polskiej kuchni. Jego ciemnozielone liście przypominają wyglądem liście selera i nie ma w tym nic dziwnego – obie rośliny należą do tej samej rodziny selerowatych. Lubczyk wywodzi się z terenów Afganistanu oraz Iranu, ale zdobył popularność również w Europie, gdzie do dziś jest chętnie uprawiany w przydomowych ogródkach i nie tylko. Stało się tak za sprawą cywilizacji Greckiej, a później również Rzymskiej. Jej przedstawiciele sięgali po lubczyk w celach kulinarnych, a także leczniczych. Następnie rolę popularyzatorów rośliny przejęli średniowieczni mnisi i na stałe przyjęła się ona w wielu europejskich kuchniach.

Do czego tradycyjnie wykorzystywano lubczyk?

Lubczyk nadaje potrawom charakterystycznego aromatu, a jego obecność znajdziemy zarówno w tradycyjnych, jak i zupełnie nowoczesnych przepisach. Warto podkreślić, że kulinarne zastosowanie mają liście rośliny, lecznicze z kolei – korzeń, z którego wywar stanowił niegdyś cenny medykament. Lubczyk zyskał sławę również jako silny afrodyzjak i główny składnik tajemniczych eliksirów miłości. Jego liście wpinano nawet czasem we włosy panien wychodzących za mąż, co miało zapewnić młodej parze szczęście. Wierzono również, że roślina wykopana 1 października o świcie miała wielką moc mogącą poprawić małżeńskie relacje. Obecnie lubczyk wykorzystuje się głównie jako przyprawę, ale olejek sporządzony z korzenia rośliny spotkać można również w perfumach lub jako składnik preparatów do kąpieli.

Lubczyk: właściwości i działanie

Lubczyk jako roślina lecznicza cieszył się uznaniem przez całe wieki. Dawniej stosowano go przede wszystkim jako afrodyzjak oraz remedium na dolegliwości związane z nerkami, a także środek wykrztuśny podczas przeziębień. Z prozdrowotnych właściwości rośliny warto korzystać również dzisiaj, a ich lista jest całkiem spora.

Przede wszystkim lubczyk może wpływać pozytywnie na pracę układu moczowego i pobudzać jego działanie. Ta cenna właściwość pomaga pozbywać się toksyn i zbędnych substancji nagromadzonych w naszym organizmie. W liściach lubczyku możemy znaleźć między innymi kumarynę – organiczny związek chemiczny wykazujący silne właściwości przeciwzakrzepowe. Z kolei fitosterole, czyli sterole roślinne mogą być cenną pomocą w zapobieganiu powstawania w organizmie zmian miażdżycowych.

Prozdrowotne działanie lubczyku docenią z pewnością szczególnie kobiety, ponieważ związki zawarte w roślinie mogą pomóc również w złagodzeniu dolegliwości związanych z bólami menstruacyjnymi. Kolejną cenną właściwością rośliny jest jej działanie wykrztuśne. Oprócz tego lubczyk dodany do potrawy pomoże zwalczyć uczucie niestrawności i zapobiegnie wzdęciom.

Lubczyk: przeciwwskazania i skutki uboczne

Choć pełen prozdrowotnych właściwości i cennych dla organizmu substancji, lubczyk nie jest polecany każdemu. Na jego nadmierne spożycie szczególnie wyczulone powinny być kobiety w ciąży za sprawą substancji o działaniu rozkurczowym – ligustylidowi. Również osoby cierpiące na dolegliwości związane z nerkami powinny dokładnie sprawdzić, czy w ich przypadku roślina nie wpłynie na zdrowie negatywnie. Oczywiście mowa tu o stosowaniu leczniczych preparatów zawierających wysokie stężenie lubczyku, a nie dodatku niewielkiej ilości liści do spożywanego dania.

Do czego stosować lubczyk w kuchni?

Jeśli szukasz naturalnego sposobu na wzmocnienie smaku zup, sosów lub innych potraw, to lubczyk sprawdzi się w tej roli wprost idealnie! Liście rośliny bogate są bowiem w smak umami, który znamy między innymi z sosu sojowego. Jego niewielki dodatek wzmacnia intensywność pozostałych składników i sprawia, że nasze dania będą jeszcze pyszniejsze. Lubczyk zbiera się latem. Liście można spożywać od razu lub też wysuszyć i w takiej formie przechowywać przez długi czas. Dodatek rośliny świetnie uzupełni smak tradycyjnych zup, takich jak na przykład popularny rosół.

Oprócz tego lubczyk komponuje się doskonale z przyprawami kuchni śródziemnomorskiej tworząc mieszanki przeznaczone do marynowania mięsa lub ryb. Można też stosować go jako dodatek do wypieku chleba, a nawet do ziołowych past lub masła. Ze względu na silny i bardzo intensywny aromat nie warto jednak przesadzać z ilością lubczyku – w końcu ma on podkreślać pozostałe smaki potrawy, a nie je dominować.

Komentarze:

Brak komentarzy