• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź naszą aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 25.03.2021

Czosnek niedźwiedzi: właściwości lecznicze, zastosowanie. Gdzie rośnie i jak uprawiać?

Czosnek niedźwiedzi: uprawa, gdzie rośnie i kiedy zbierać?

Mniej znany kuzyn klasycznego czosnku pojawia się dziko w lasach liściastych całej Europy oraz w północnych regionach Azji. Już od starożytności był on wykorzystywany przez mieszkańców Starego Kontynentu jako cudowny środek leczniczy, a później również jako przyprawa. Czosnek niedźwiedzi jest rośliną sezonową. Liście pojawiają się wczesną wiosną i rosną aż do maja, kiedy osiągają idealne do zbiorów rozmiary.

Wygląd czosnku niedźwiedziego znacznie odbiega od jego popularniejszej odmiany. Posiada rozłożyste liście, które mogą osiągać rozmiar nawet 30 centymetrów. To właśnie one są źródłem cennych składników odżywczych. Posiadają również walory smakowe, które coraz częściej odkrywane są w kuchni na różne sposoby. Skąd jednak wzięła się nietypowa nazwa rośliny? Okazuje się, że dziko rosnące liście mają swoich wiernych amatorów. Są to oczywiście występujące w Europie i nie tylko niedźwiedzie brunatne, które wyjątkowo upodobały sobie ten zdrowy przysmak. Obecnie w licznych miejscach czosnek niedźwiedzi nadal występuje naturalnie, jednak w Polsce objęty został częściową ochroną.

Na szczęście wraz ze wzrostem popularności roślinę zaczęto uprawiać. Jeśli chcecie więc skorzystać z jej prozdrowotnych właściwości lub po prostu szukacie nowych smaków, warto zainteresować się wyhodowaniem czosnku niedźwiedziego w przydomowym ogródku.

Właściwości lecznicze czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi od dawien dawna stanowił jeden z najważniejszych elementów europejskiej medycyny ludowej. I nic dziwnego, w końcu obfituje on w mnóstwo cennych składników odżywczych. Co ciekawe, ich ilość przewyższa w niektórych przypadkach nawet tą zawartą w zwyczajnym czosnku. Dziko rosnąca odmiana jest podobno doskonałym naturalnym antybiotykiem, który przez wieki pomagał uporać się z przeziębieniem i chorobami układu oddechowego. To jednak nie jedyne prozdrowotne właściwości, które przypisuje się czosnkowi niedźwiedziemu:

  • regularne spożywanie rośliny może pomóc dostarczyć organizmowi przede wszystkim witaminy C – silnego antyoksydantu, który wspiera wzmacnianie naturalnej odporności oraz kilku witamin z grupy B. Oprócz tego liście zawierają lotne olejki o działaniu antybakteryjnym i grzybobójczym.
  • liczne związki siarki znajdujące się w czosnku niedźwiedzim mogą być niezastąpione, jeśli chodzi o profilaktykę związaną z zapobieganiem chorobom układu krążenia. Wspomagają obniżanie poziomu niepożądanego cholesterolu LDL, mogą zmniejszać ciśnienie krwi, a także przyczyniać się do redukowania ryzyka miażdżycy. Dodatkowo siarka pełni znaczącą rolę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn, a także wzmacnia skórę, paznokcie oraz włosy.
  • w liściach rośliny znajdziemy też żelazo w dobrze przyswajalnej formie – nieocenioną pomoc w walce z anemią.
  • czosnek niedźwiedzi może dostarczyć nam także magnezu, fosforu oraz potasu.

Jak widać lista substancji odżywczych zawartych w niepozornych liściach jest całkiem spora. Zdecydowanie warto więc zainteresować się rośliną i odkryć jej walory – zarówno te prozdrowotne, jak i kulinarne.

Kulinarne zastosowanie czosnku niedźwiedziego

Najlepiej spożywać je na surowo jako dodatek do potraw, a poza sezonem – w formie pesto. Czosnek niedźwiedzi nadaje się też do suszenia, ale to właśnie przyrządzenie pesto jest najlepszym sposobem na zachowanie jak największej ilości składników odżywczych. Liście można wykorzystać jako dodatek podkreślający smak i nadający ostrości we wszelkiego rodzaju zupach, a także sałatkach. Można z ich pomocą przygotować również masło czosnkowe lub nawet wyrazisty majonez. Pesto sprawdzi się z kolei w połączeniu z różnego rodzaju kluskami czy pierogami oraz jako dodatek do mięs.

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego

Aby przygotować pesto z czosnku niedźwiedziego przygotuj pęczek liści, oliwę z oliwek oraz garść orzechów – mogą być to orzeszki pinii, ale sprawdzą się również orzechy włoskie. Posiekaj liście, a orzechy podpraż na patelni. Następnie wymieszaj oba składniki z oliwą, dopraw solą i zblenduj na jednolitą masę. Przełóż ją do słoiczka i zalej oliwą. Gotowe! Ten prosty przepis umożliwia długotrwałe przechowywanie czosnku niedźwiedziego. Pesto możesz bez problemu zamrozić, by cieszyć się jego smakiem i właściwościami przez cały rok.

Komentarze:

Brak komentarzy