Makaron ryżowy – właściwości i zastosowanie

Jeden z podstawowych składników wielu azjatyckich kuchni, również w Polsce od wielu lat cieszący się niesłabnącą popularnością. Makaron ryżowy to doskonała alternatywa dla tradycyjnego makaronu pszennego, a także produkt pełen składników cennych dla naszego organizmu. Sprawdź jakimi prozdrowotnymi właściwościami charakteryzuje się makaron ryżowy i dlaczego warto włączyć go do swojej diety!

Makaron ryżowy – alternatywa dla pszenicy

Tradycja wytwarzania makaronu z mąki ryżowej sięga już starożytnej cywilizacji chińskiej. Według lokalnych historii wynaleziono go, gdy ludność przyzwyczajona do spożywania tradycyjnego makaronu osiedliła się w rejonach, w których uprawa pszenicy okazała się niemożliwa. Znaleziono więc alternatywę w postaci makaronu ryżowego i od tamtej pory cieszy się on popularnością w wielu krajach Azji i nie tylko. Okazuje się jednak, że składający się z mąki ryżowej oraz wody makaron może być wytwarzany na wiele różnych sposobów. W Azji, a szczególnie w ojczyźnie makaronu ryżowego, Chinach, znaleźć można wiele różnych rodzajów tego produktu. Poszczególne odmiany różnią się od siebie przede wszystkim rodzajem użytej mąki i obecnością dodatkowych składników. Możemy znaleźć więc makarony zarówno z ryżu brązowego, jak i białego, a nawet czarnego. Niektóre mogą zawierać również tapiokę, mąkę kukurydzianą lub bardziej egzotyczne dodatki. Najpopularniejsze kształty makaronu ryżowego dostępne w sklepach to cienkie nitki nazywane vermicelli oraz grubsze, w kształcie wstążki.

Właściwości makaronu ryżowego

Makaron ryżowy nie obciąża nadmiernie układu trawiennego. Z tego powodu stanowi doskonały wybór dla wszystkich tych, którzy chcą odżywiać się smacznie, a przy tym lekko. Co szczególnie istotne, jest również produktem niezawierającym glutenu, więc bez obaw mogą go spożywać osoby uczulone na ten składnik lub pozostające na diecie bezglutenowej. Nasz układ trawienny doceni z pewnością znajdujący się w makaronie ryżowym błonnik. Może on pomóc w oczyszczaniu organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii i usprawnić perystaltykę jelit. W makaronie ryżowym znajdziemy też cały szereg cennych dla organizmu składników odżywczych. Jednym z nich jest potas – pierwiastek odpowiedzialny za przewodnictwo nerwowe i niezbędny do utrzymania prawidłowej gospodarki elektrolitycznej. Pyszne makaronowe nitki mogą dostarczyć nam również magnezu. Niweluje on uczucie zmęczenia i znużenia mięśni oraz zapobiega ich skurczom. W makaronie ryżowym może być obecne również żelazo odpowiadające za transport tlenu we krwi, a także cynk. To jednak nie wszystko! Wśród wielu właściwości jakimi charakteryzują się wymienione składniki odżywcze warto wspomnieć, że wpływają one pozytywnie na nasz układ odpornościowy zwiększając jego naturalną moc. W dbaniu o zdrowie może pomóc również jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, czyli witamina E nazywana witaminą młodości. Wspomaga ona hamowanie procesów oksydacyjnych, a dzięki temu może redukować ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych. Badania naukowe wykazały, sprawdzić się także w profilaktyce związanej z zapobieganiem wystąpieniu choroby wieńcowej oraz miażdżycy.

Kulinarne zastosowanie makaronu ryżowego

Makaron wytwarzany z mąki ryżowej stanowi podstawę wielu tradycyjnych dań pochodzących z Azji. Obecnie przestał on być jednak składnikiem egzotycznym i od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością w wielu krajach na całym świecie. Co ciekawe, w przeciwieństwie do makaronów pszennych, nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać go wrzątkiem na kilka minut i od razu można łączyć go z pozostałymi składnikami przygotowywanej potrawy. A do czego można wykorzystać makaron ryżowy? Tradycyjnie używano go przede wszystkim jako dodatku do zup, a także dań opartych o mięso, ryby, czy owoce morza. Makaronu nie łamano, często podając go w formie bardzo długich nitek mierzących nieraz nawet kilkadziesiąt centymetrów. Do najbardziej znanych potraw zawierających makaron ryżowy należy niewątpliwie wywodzący się z Tajlandii Pad Thai, a także wietnamska zupa Pho. Znajdziemy go również w niezliczonej ilości innych dań kuchni azjatyckiej – od Filipin, przez Laos aż po Chiny.

Komentarze:

Brak komentarzy