Pierzga pszczela głównie kojarzy nam się z pokarmem dla pszczół, jednak jest ona coraz częściej i chętniej stosowana przez człowieka. Pierzga posiada cenne składniki mineralne, białko, witaminy i minerały oraz aminokwasy, dzięki czemu wykazuje liczne właściwości prozdrowotnie. Zobacz, jak ze względu na swoje właściwości można ją wykorzystać na co dzień.
Pierzga pszczela: co to jest i jak powstaje?
Pierzga pszczela ma postać twardych granulek o bardzo nieregularnym kształcie i ciemnobrązowej barwie. Powstaje z pyłku kwiatowego – pszczoły zbieraczki transportują pyłek do ula, gdzie mieszany jest ze śliną pszczół i miodem. Następnie pierzga ubijana jest w komórkach plastrów, ulega fermentacji mlekowej z udziałem enzymów i kwasu mlekowego, przez co jest odporna na pleść i procesy gnilne. Taką pierzgę można kupić bezpośrednio od pszczelarza lub w sklepie ze zdrową żywnością. Również w aptekach dostępne są suplementy diety zawierające ten składnik.
Pierzga pszczela: właściwości lecznicze i wartości odżywcze
Ciemnobrązowe, czasem bursztynowe granulki pierzgi pszczelej to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Nic więc dziwnego, że została okrzyknięta polskim superfoodem. Zawiera między innymi:
- białka,
- aminokwasy,
- polifenole,
- witaminy z grupy B, A, E i C,
- mikro- i makroelementy,
- węglowodany.
Właściwości lecznicze pierzgi pszczelej znajdują również szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej:
- wspiera prace układu pokarmowego, oczyszcza wątrobę, często stosuje się ją przy biegunkach i zaparciach,
- zaleca się przyjmowanie pierzgi w przypadkach przewlekłego zmęczenia lub przy niedoborze witamin i minerałów,
- już niewielkie ilości pierzgi pszczelej potrafią wzmocnić i zregenerować nasz organizm,
- pierzga pszczela wspomaga pracę układu nerwowego i może być stosowana przez osoby w stanach depresyjnych,
- osoby cierpiące na anemię często wspomagają się suplementacją diety w postaci kapsułek zawierających pierzgę pszczelą,
- pierzga pszczela działa bakteriobójczo, więc można ją stosować podczas przeziębienia,
- po pierzgę pszczelą sięgają często wegetarianie, uzupełniając w ten sposób poziom żelaza w organizmie.
Mleczko pszczele: właściwości i jak stosować?
Warto jeszcze dodać, że mleczko pszczele, które stanowi wydzielinę gruczołów gardzielowych młodszych pszczół robotnic jest również produktem pszczelim godnym naszej uwagi.
Mleczko pszczele wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe. W składzie mleczka znajdziemy węglowodany, białko, sterole, tłuszcze, witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), D, C, E oraz minerały takie jak: wapń, miedź, żelazo, cynk, siarka, magnez, potas i mangan oraz kwas asparaginowy. Ponadto mleczko pszczele:
- skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi,
- działa moczopędnie,
- pomaga w regulacji ciśnienia krwi,
- pobudza układ odpornościowy,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- regeneruje organizm,
- poprawia jakość snu,
- łagodzi objawy menopauzy,
- przyspiesza gojenie ran,
- przyczynia się do poprawy naszego samopoczucia,
- wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.
Mleczko pszczele to również naturalna alternatywa dla osób borykających się z problemami skórnymi takimi jak trądzik czy łojotok. Stosowanie tego produktu jednak nie jest wskazane dla osób uczulonych na miód czy pyłek kwiatowy. Mleczko pszczele możemy kupić w wielu sklepach stacjonarnych lub internetowych ze zdrową żywnością jako dodatek do miodów lub w aptekach jako uzupełnienie diety – wówczas dostaniemy kapsułki w postaci liofilizowanej.
Pierzga pszczela: jak stosować?
Jednym z najbardziej polecanych sposobów stosowania pierzgi pszczelej jest picie naparów.
Jak przygotować napar z pierzgi? Przygotowanie takiego naparu jest bardzo proste, ale wymaga czasu: łyżkę pierzgi należy zalać wodą i odstawić na kilkanaście godzin, do pełnego rozpuszczenia granulek. Taki napar najlepiej pić na czczo rano, wówczas przyswajalność pierzgi jest najlepsza.
Preparaty z pierzgą pszczelą jako suplementy diety dostępne w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Wzmacniają organizm, wspomagają leczenie chorób wątroby oraz przyspieszają rekonwalescencję np. po operacjach lub przebytych lżejszych zabiegach. Jaka ilość pierzgi jest bezpieczna dla naszego zdrowia? W przypadku osób dorosłych zalecana dzienna dawka pierzgi pszczelej to 30-40 g, czyli około 1 łyżka. Pierzgę pszczelą można też podawać dzieciom, które ukończyły 3. rok życia.
Pierzga pszczela: przeciwskazania
Pierzgi pszczelnej nie powinny przyjmować osoby uczulone na produkty pszczele, ze względu na możliwe wystąpienie reakcji alergicznej. Ostrożność powinni zachować również diabetycy – pierzga pszczela zawiera dużą ilość cukrów prostych i ma wysoki indeks glikemiczny. Pamiętaj – jeśli w trakcie stosowania pierzgi pojawią się jakiekolwiek niepokojące objawy, jak najszybciej skonsultuj się z lekarzem.
Zdrowe przepisy na zdrowie z pierzgą pszczelą
Jak już pisaliśmy, pierzgę pszczelą można spożywać pod postacią naparu albo suplementów diety. Można również wykorzystać ją do jogurtów w formie rozdrobnionej lub płynnej do koktajli – tutaj pamiętając, żeby ją wcześniej namoczyć przez kilka godzin, bo sama w sobie jest dość twarda. My polecamy przyrządzić odżywczy eliksir, który warto spożywać w okresie przeziębienia lub przesilenia.
Jak go przygotować? Przepis jest niezwykle prosty. Wystarczy kilka składników i cierpliwość, gdyż nie od razu można z niego korzystać. Jednak mimo to, zdecydowanie polecamy wykonanie takiego odżywczego eliksiru z pierzgi pszczelej i dawkowanie go codziennie w małych ilościach, dla zdrowotności!
Potrzebne będą:
- 50 g pyłku pszczelego od pszczelarza
- 50 g pierzgi
- 1 łyżka świeża startego imbiru
- 200 ml płynnego miodu
Przygotowanie:
- Zmiel razem pyłek pszczeli i pierzgę w młynku
- Płynny miód umieść w czystym i wyparzonym słoiku
- Do miodu dodaj zmiksowany pyłek i pierzgę oraz starty imbir
- Słoik szczelnie zamknij i od czasu do czasu lekko go okręcaj albo przechylaj, żeby składniki się lepiej wymieszały
- Po około 3 dniach pyłek i pierzga wyraźnie zmiękną, a cała mikstura stanie się widocznie ciągliwa – i o to chodzi!
- Tak przygotowany eliksir przechowuj w temperaturze pokojowej
Komentarze:
Brak komentarzy