Owocowe i warzywne sałatki to nasze ulubione posiłki wiosną i latem. Są pyszne, lekkie, kolorowe, fit i pełne wartościowych składników. Co jednak zrobić zimą, kiedy świeżych warzyw i owoców nie ma? Wtedy możesz przygotować sobie power bowl, czyli miskę mocy!
Miska mocy to połączenie składników, które dostarczą nam wartości odżywczych, a przy tym są dostępne zimą. Nie muszą to być wyłącznie owoce i warzywa! Do skomponowania power bowl możesz wykorzystać także: kaszę, ryż, płatki, musli, makaron oraz superfoods. Nie zapomnij również o sezonowych warzywach, takich jak dynia czy buraki. Nie masz dostępu do świeżych owoców zimą? Wykorzystaj mrożonki! Dorzuć jeszcze kiełki, bakalie oraz nasiona i pyszna przekąska gotowa! Nie wiesz, jak się za to zabrać? Przygotowaliśmy dla Ciebie 3 przepisy na power bowl, które Cię zainspirują. Zerknij poniżej i spróbuj. A później skomponuj swoją miskę mocy. Smacznego!
Power bowl z hummusem, komosą ryżową, awokado i czerwoną fasolą
Składniki:
- komosa ryżowa (przed ugotowaniem) – ½ szklanki
- dynia (olbrzymia, piżmowa lub hokkaido) – 50 g
- chili w proszku – 1 szczypta
- hummus (klasyczny, bez dodatków) – 1 łyżka
- awokado – ¼ szt.
- pomidorki koktajlowe – 4 szt.
- ziarna słonecznika – ½ łyżki
- czerwona fasola (z puszki) – 1 łyżka
- kiełki rzodkiewki – ilość według upodobania
- olej z pestek winogron – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Dynię pokrój na mniejsze kawałki i obierz ze skórki (dyni hokkaido nie musisz obierać). Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie posyp chili w proszku i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 20 minut. Odstaw do wystygnięcia.
- Na dno miski nałóż ugotowaną komosę ryżową. Następnie połóż na niej upieczone kawałki dyni. Obok dyni nałóż hummus.
- Awokado pokrój na długie paski, a pomidorki koktajlowe na połówki. Rozłóż je w misce obok hummusu.
- Dodaj czerwoną fasolę i kiełki rzodkiewki.
- Całość posyp ziarnami słonecznika i skrop olejem z pestek winogron.
Power bowl z owsianką bananową ODM, kakao i pomarańczami
Składniki:
- owsianka bananowa OneDayMore – 65 g (ok. 10 płaskich łyżek)
- mleko roślinne – 170 ml
- kakao – 2 łyżki
- banan – ½ szt.
- orzechy włoskie – 1 garść
- nasiona chia – 1 łyżeczka
- pomarańcza – ½ szt.
- winogrona – 4 szt.
- granat (pestki) – ½ szt.
Sposób przygotowania:
- Owsiankę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodaj do niej kakao i dokładnie wymieszaj.
- Banan pokrój w plasterki, winogrona na połówki, a pomarańczę na cząstki.
- Na dno miski nałóż ugotowaną owsiankę z kakao.
- Na owsiance rozłóż plasterki banana, obok nich połówki winogron i cząstki pomarańczy.
- Z połówki granatu wydobądź pestki, uderzając w niego drewnianą łyżką, i ułóż je obok składników w misce.
- Całość posyp nasionami chia i orzechami włoskimi.
Power bowl z makaronem ryżowym, tofu, brokułami i sosem sojowym
Składniki:
- makaron ryżowy – 20 g
- sos sojowy – 2 łyżki
- brokuł – 5 różyczek
- tofu (naturalne) – ½ kostki
- olej do smażenia – odrobina
- świeża kolendra – 1 łyżeczka
- świeża pietruszka – 1 łyżeczka
- marchewka (mała) – 1 szt.
- rzodkiewki – 5 szt.
- kiełki fasoli mung – ilość według upodobania
Sposób przygotowania:
- Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Różyczki brokułu zanurz w gorącej wodzie na 2-3 minuty.
- Tofu dobrze odciśnij przez ręcznik papierowy lub czystą szmatkę, a następnie pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż tofu, aż się zarumieni. Po usmażeniu odsącz je na ręczniku papierowym.
- Kolendrę i pietruszkę posiekaj.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
- Rzodkiewki pokrój w plasterki.
- Na dnie miski ułóż makron ryżowy, a na makaronie zblanszowane różyczki brokułu.
- Obok wyłóż tofu, startą marchewkę i plasterki rzodkiewki. Dodaj kiełki fasoli mung.
- Całość skrop delikatnie sosem sojowym.
- Na koniec posyp pietruszką i kolendrą.
Sałatka zimą? Teraz to już żaden problem, bo możesz przygotować sobie miskę mocy pełną pyszności, bez względu na porę roku! Codziennie inną i codziennie wypełnioną składnikami, które lubisz, oraz wartościami odżywczymi niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Łącz zatem swoje ulubione składniki i ciesz się ich smakiem także w chłodne i długie zimowe dni. Bo zima może być naprawdę pyszna
Komentarze:
Brak komentarzy