• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź naszą aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep

Sałatka zimą? Przygotuj power bowl!

Owocowe i warzywne sałatki to nasze ulubione posiłki wiosną i latem. Są pyszne, lekkie, kolorowe, fit i pełne wartościowych składników. Co jednak zrobić zimą, kiedy świeżych warzyw i owoców nie ma? Wtedy możesz przygotować sobie power bowl, czyli miskę mocy!

Miska mocy to połączenie składników, które dostarczą nam wartości odżywczych, a przy tym są dostępne zimą. Nie muszą to być wyłącznie owoce i warzywa! Do skomponowania power bowl możesz wykorzystać także: kaszę, ryż, płatki, musli, makaron oraz superfoods. Nie zapomnij również o sezonowych warzywach, takich jak dynia czy buraki. Nie masz dostępu do świeżych owoców zimą? Wykorzystaj mrożonki! Dorzuć jeszcze kiełki, bakalie oraz nasiona i pyszna przekąska gotowa! Nie wiesz, jak się za to zabrać? Przygotowaliśmy dla Ciebie 3 przepisy na power bowl, które Cię zainspirują. Zerknij poniżej i spróbuj. A później skomponuj swoją miskę mocy. Smacznego!

 

Power bowl z hummusem, komosą ryżową, awokado i czerwoną fasolą

Składniki:

  • komosa ryżowa (przed ugotowaniem) – ½ szklanki
  • dynia (olbrzymia, piżmowa lub hokkaido) – 50 g
  • chili w proszku – 1 szczypta
  • hummus (klasyczny, bez dodatków) – 1 łyżka
  • awokado – ¼ szt.
  • pomidorki koktajlowe – 4 szt.
  • ziarna słonecznika – ½ łyżki
  • czerwona fasola (z puszki) – 1 łyżka
  • kiełki rzodkiewki – ilość według upodobania
  • olej z pestek winogron – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i obierz ze skórki (dyni hokkaido nie musisz obierać). Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie posyp chili w proszku i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 20 minut. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Na dno miski nałóż ugotowaną komosę ryżową. Następnie połóż na niej upieczone kawałki dyni. Obok dyni nałóż hummus.
  4. Awokado pokrój na długie paski, a pomidorki koktajlowe na połówki. Rozłóż je w misce obok hummusu.
  5. Dodaj czerwoną fasolę i kiełki rzodkiewki.
  6. Całość posyp ziarnami słonecznika i skrop olejem z pestek winogron.

 

Power bowl z owsianką bananową ODM, kakao i pomarańczami

Składniki:

  • owsianka bananowa OneDayMore – 65 g (ok. 10 płaskich łyżek)
  • mleko roślinne – 170 ml
  • kakao – 2 łyżki
  • banan – ½ szt.
  • orzechy włoskie – 1 garść
  • nasiona chia – 1 łyżeczka
  • pomarańcza – ½ szt.
  • winogrona – 4 szt.
  • granat (pestki) – ½ szt.

Sposób przygotowania:

  1. Owsiankę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodaj do niej kakao i dokładnie wymieszaj.
  2. Banan pokrój w plasterki, winogrona na połówki, a pomarańczę na cząstki.
  3. Na dno miski nałóż ugotowaną owsiankę z kakao.
  4. Na owsiance rozłóż plasterki banana, obok nich połówki winogron i cząstki pomarańczy.
  5. Z połówki granatu wydobądź pestki, uderzając w niego drewnianą łyżką, i ułóż je obok składników w misce.
  6. Całość posyp nasionami chia i orzechami włoskimi.

 

Power bowl z makaronem ryżowym, tofu, brokułami i sosem sojowym

Składniki:

  • makaron ryżowy – 20 g
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • brokuł – 5 różyczek
  • tofu (naturalne) – ½ kostki
  • olej do smażenia – odrobina
  • świeża kolendra – 1 łyżeczka
  • świeża pietruszka – 1 łyżeczka
  • marchewka (mała) – 1 szt.
  • rzodkiewki – 5 szt.
  • kiełki fasoli mung – ilość według upodobania

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Różyczki brokułu zanurz w gorącej wodzie na 2-3 minuty.
  3. Tofu dobrze odciśnij przez ręcznik papierowy lub czystą szmatkę, a następnie pokrój w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż tofu, aż się zarumieni. Po usmażeniu odsącz je na ręczniku papierowym.
  5. Kolendrę i pietruszkę posiekaj.
  6. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
  7. Rzodkiewki pokrój w plasterki.
  8. Na dnie miski ułóż makron ryżowy, a na makaronie zblanszowane różyczki brokułu.
  9. Obok wyłóż tofu, startą marchewkę i plasterki rzodkiewki. Dodaj kiełki fasoli mung.
  10. Całość skrop delikatnie sosem sojowym.
  11. Na koniec posyp pietruszką i kolendrą.

 

Sałatka zimą? Teraz to już żaden problem, bo możesz przygotować sobie miskę mocy pełną pyszności, bez względu na porę roku! Codziennie inną i codziennie wypełnioną składnikami, które lubisz, oraz wartościami odżywczymi niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Łącz zatem swoje ulubione składniki i ciesz się ich smakiem także w chłodne i długie zimowe dni. Bo zima może być naprawdę pyszna

Komentarze:

Brak komentarzy