• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep

Nasiona słonecznika: wartości odżywcze i właściwości

Słonecznik to wyjątkowo pożyteczna i popularna w Polsce roślina, którą często widujemy w przydomowych ogrodach. Cennym „dobrem” są nasiona słonecznika – niewielkie ziarenka, które obrane ze skorupek mają jasny, kremowy kolor. Jakie właściwości słonecznika łuskanego powinny zwrócić naszą uwagę? Dlaczego wartości odżywcze jego nasion mają tak duże znaczenie?

Nasiona słonecznika: wartości odżywcze i właściwości

Okazuje się, że właściwości nasion słonecznika mogą zrobić na nas naprawdę spore wrażenie! Pestki słonecznika nie tylko są bardzo smaczne, lecz także stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych – które mają duże znaczenie w naszej diecie. Ziarna słonecznika zawierają kwasy omega-6. Inne właściwości ziaren słonecznika, na które powinniśmy zwrócić uwagę, to między innymi obecność witaminy E. Warto dodać, że witamina ta pełni funkcję przeciwutleniacza i ma bardzo duży wpływ na to, w jakiej kondycji znajduje się nasza skóra.

W nasionach słonecznika znajdziemy również kwas foliowy, czyli witaminę B9. Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny? Jego niedobór może skutkować na przykład pojawieniem się anemii. Kwas ten odgrywa też kluczową rolę w diecie kobiet planujących ciążę, zapewnia bowiem prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu.

Tabela 1. Wartości odżywcze w 100 g nasion słonecznika [1]

Składnik odżywczy Wartość odżywcza Referencyjna Wartość Spożycia [%]
Wartość energetyczna 584 kcal 29
Tłuszcz 51,5 g 74
Węglowodany 20,0 g 8
Cukry 2,6 g 3
Błonnik 8,6 g 20 – 40 g
Białko 20,8 g 42
Witamina E 35,17 mg 293
Tiamina (B1) 1,48 mg 135
Niacyna (B3) 11,18 mg 70
Kwas foliowy (B9) 227 µg 114
Potas 645 mg 32
Fosfor 660 mg 94
Magnez 325 mg 87
Cynk 5 mg 50

 

Na tym jednak nie koniec! Jakie jeszcze wartości odżywcze pestek słonecznika należy znać? Mają one wiele innych ciekawych właściwości, m.in. wysoką zawartość tiaminy (witaminy B1) oraz niacyny (witamina B3). Ponadto obecne są w nim fosfor – który ma ogromny wpływ na to, w jakim stanie znajdują się nasze zęby oraz kości – oraz potas, makroelement ważny dla ciśnienia tętniczego krwi. Wartość odżywcza pestek słonecznika jest więc z całą pewnością imponująca. Należy dodać, że ziarna słonecznika zawierają także magnez, który jest istotny ze względu na działanie układu nerwowego. Są one również źródłem cynku, odpowiedzialnego za dobrą kondycję włosów, skóry oraz paznokci.

Czytaj także: Dieta na zdrową skórę – co jeść, aby poprawić jej kondycję?

Do czego możemy wykorzystać pestki słonecznika?

Wiemy już, jakie wartości odżywcze posiada ziarno słonecznika. Teraz spróbujmy sobie przybliżyć kwestię wykorzystania tych nasion we własnej diecie. Są one zamknięte w twardej, szarej skorupce, więc żeby móc je zjeść, należy je najpierw z niej wyłuskać. Łuskane ziarna słonecznika to doskonała zdrowa przekąska. Kupimy je w sklepach w paczuszkach różnej wielkości, które bez problemu możemy zabrać ze sobą w podróż, do szkoły lub na uczelnię. W sklepach dostępne są naturalne pestki słonecznika lub pestki w wersji solonej.

Istnieje mnóstwo przepisów kulinarnych z wykorzystaniem łuskanych nasion słonecznika. Na ich bazie można przygotować pyszne i bardzo różnorodne pod względem składników pasty kanapkowe, które dodatkowo będą dla nas źródłem cennych elementów odżywczych. Nasiona słonecznika można dodawać do domowych ciasteczek lub posypać nimi kanapkę. Wyłuskane ziarna słonecznika w ciekawy sposób uzupełnią też smak zup kremów – zwłaszcza jeśli brakuje nam w nich jakiegoś chrupiącego dodatku i chcemy, aby stały się jeszcze bardziej pożywne oraz sycące.

Reasumując: łuskane ziarna słonecznika mają wielu miłośników i mogą być pałaszowane jako szybka przekąska lub dodawane do różnego rodzaju potraw. Wrażenie może zrobić na nas ich wartość odżywcza, ponieważ w ziarenkach tych znajdziemy między innymi fosfor, potas, magnez, kwas foliowy czy witaminę E oraz witaminy z grupy B. Składniki odżywcze słonecznika są więc jednym z powodów, dla których jest on tak ceniony. Oczywiście nie bez znaczenia pozostają również ciekawy smak oraz chrupkość nasion. Latem często można natknąć się również na całe główki słonecznika. Już sam proces wyłuskiwania ziarenek ze skorupki jest w stanie dostarczyć wiele radości!

 

 

Bibliografia:

  1. Dane za: USDA – United States Department of Agriculture Branded Food Products Database.
array(3) { [0]=> int(621288) [1]=> int(1817848) [2]=> int(2101054) }
Komentarze:

Brak komentarzy