• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Ostatnia wysyłka przed Wielkanocą 28.03. kolejna 02.04.
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 07.04.2019

Jagody goji: właściwości, jak je jeść i z czym smakują najlepiej?

Nie są w naszej kuchni zupełnie nowym, nierozpoznanym gościem. Coś już o nich wiemy, raczej kojarzymy ich smak i orientujemy się, że jagody goji tworzą pyszne, śniadaniowe kompozycje z płatkami owsianymi, orzechami, innymi suszonymi owocami i jogurtem lub mlekiem.

Jagody goji (kolcowój pospolity): co to za roślina?

Jagody goji (czerwone diamenty) to owoce krzewu o nazwie kolcowój pospolity. Owoce, czyli podłużne jagody o długości 2 cm, są bardzo delikatne i aby ich nie uszkodzić strząsa się je z krzewów, zamiast zrywać. Cała roślina uchodzi za trującą, również świeże owoce, ze względu na zawartość atropiny, która zostaje dezaktywowana w czasie obróbki termicznej, np. suszenia.

Najbardziej popularny sposób ich spożywania to suszone owoce, a w Azji stosuje się je również do gotowania zup. Te małe owoce (spokrewnione z pomidorami i papryką!) mają jednak znacznie więcej zastosowań, o których dowiecie się w dalszej części artykułu!

Jagody goji: właściwości

Jagody goji są bogate w błonnik pokarmowy, który ułatwia procesy trawienne, usprawnia pracę jelit i tym samym może wspomagać proces odchudzania.

Najcenniejszym składnikiem jest jednak kompleks polisacharydowy LBP. Działa on korzystnie na wątrobę, zatrzymując uszkodzenia oksydacyjne i oczyszczając ją z toksyn. Stymuluje też układ odpornościowy i wykazuje właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu jagody goji zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych i spowalniają tempo rozwoju choroby.

Badania laboratoryjne pokazały również, że związek ten odpowiada za zmniejszenie insulinooporności oraz hiperglikemii u cukrzyków.

Jagody goji korzystnie wpływają na narząd wzroku. Zeaksantyna, z podgrupy karotenoidów, chroni siatkówkę oka przed promieniowaniem UV. Luteina z kolei chroni oko przed działaniem wolnych rodników i zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy.

Wśród innych korzyści można wymienić pozytywny wpływ na pracę serca ze względu na zawartość betainy. Jagody goji zawierają składniki odpowiedzialne za wzrost stężenia dobrego cholesterolu HDL, jak również za obniżanie poziomu trójglicerydów i cholesterolu LDL w surowicy krwi.

Jagody goji: dawkowanie

Mimo swoich cennych właściwości leczniczych zaleca się umiarkowane spożywanie jagód goji (ok. 12 g owoców na dobę). Nie powinny ich spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią, gdyż nie ma pewności, czy są dla nich bezpieczne. Zbyt duże spożycie jagód goji ma niestety swoje skutki uboczne i obniżają poziom cukru we krwi.

Poza tym owoce mogą wejść w reakcję z lekami przeciwzakrzepowymi i lekami na cukrzycę, więc jeśli bierzemy tego typu leki, powinniśmy być ostrożni. Wystarczy jednak zachować umiar, by móc czerpać moc z tych małych czerwonych owoców, pełnych dobroczynnych składników!

Jak jeść jagody goji?

Jeśli zastanawiacie się jak jeść jagody goji to spieszymy z wyjaśnieniem – jak tylko macie ochotę! Jagody goji sprawdzą się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych potrawach, w napojach i sałatkach ze zdrową żywnością, a dodane do domowych batonów, kulek mocy i ciasteczek sprawiają, że zwykła słodka przekąska zamienia się w wartościowe superfood!

Co ważne, dla osób dbających o zbilansowaną dietę owoce goji są źródłem naprawdę wielu cennych wartości odżywczych. W jaki sposób wprowadzić je do codziennego menu, by wyjść poza wielokrotnie wypróbowane przepisy?

W Tajlandii jagody goji dodaje się do zup jako przyprawę, która – tak jak nasz liść laurowy – sprawia, że potrawa zyskuje charakterystyczny smak. My podzielimy się z Wami równie nieoczywistymi przepisami – mamy nadzieję, że dzięki nim rozsmakujecie się w jagodach goji na wiele sposobów!

Przepis #1 Sałatka z jagodami goji, batatami i jarmużem

Słodko-wytrawne połączenia świetnie sprawdzają się w sałatkach. Dlatego też suszone jagody goji mogłyby trafiać do nich znacznie częściej – tak jak gruszki, winogrona czy żurawiny. Ich lekko słodkawy smak będzie przyjemnym akcentem w warzywnych kompozycjach. Warto dodatkowo podkreślić smak wyrazistym winegretem na bazie octu jabłkowego, oliwy, miodu, soli i pieprzu.

Wygląd jagód goji powinien zainteresować sałatkożerców-estetów – są wręcz stworzone do tego, by ożywiać potrawy! Świetnie komponują się z zielenią i pobudzają nasz apetyt na pierwszy i kolejny kęs! Do jakiej sałatki będą pasować najlepiej? Połączenie jarmużu, batatów i komosy ryżowej z suszonymi jagodami goji, miodowym dressingiem i świeżymi ziołami będzie świetnym pomysłem na lunch.

Sposób przygotowania:

Pokrojone w kostkę bataty podsmaż z odrobiną gałki muszkatołowej (ostrożnie z ilością, ma bardzo wyrazisty smak!). Dodaj jarmuż i szalotkę, a gdy warzywa lekko zmiękną, połącz je z ugotowaną komosą ryżową, jagodami goji i winegretem. Wymieszaj i podaj z posiekaną natką pietruszki.

Przepis #2 Lemoniada z jagodami goji

Próbowaliście kiedyś herbacianych mieszanek z suszonymi jagodami goji w składzie? Tak, tam też można je znaleźć – świetnie nadają się bowiem do przyrządzania naparów o właściwościach oczyszczających. Zalane wrzątkiem, podane z cytryną i imbirem rozgrzeją niejeden chłodny wieczór.

Na bazie naparu możemy przygotować antidotum na upalne dni – lemoniadę z jagodami goji! Jak to zrobić?

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę i dodaj do niej syrop klonowy. Zalej jagody goji, wymieszaj i odstaw całość do wystudzenia. Gdy napar ostygnie, schładzaj go w lodówce. Dodaj sok z cytryny i zimną wodę – gazowaną, jeśli lubisz lemoniady z bąbelkami!

Na koniec kilka listków świeżej mięty i lód, a opcjonalnie – syrop z kwiatów czarnego bzu. Hyćka, bo tak brzmi ludowa i lokalnie wracająca do łask nazwa tego syropu, to prawdziwy pogromca upałów. Świetnie podkreśli smak lemoniady z jagodami goji, ale zanim dodasz ją do naszego napoju, sprawdź, czy nie jest on wystarczająco słodki.

Przepis #3 Domowe słodycze z jagodami goji

Jeśli pozwalać sobie na słodkie przekąski, to najlepiej na takie, których misja nie kończy się na trosce o nasze kubki smakowe! O czysty skład słodyczy zadbasz najlepiej, gdy przygotujesz je od podstaw, starannie dobierając surowce. Niech na ich liście znajdą się również jagody goji – bogactwo witaminy C, cynku i żelaza. Z jakimi słodyczami komponują się najlepiej?

Suszone jagody goji możesz dodać do słodkiej masy na domowe kulki mocy, batony musli lub śniadaniowe ciasteczka. Te ostatnie przygotujesz z kilku łatwo dostępnych i zdrowych składników, np. naszych musli w połączeniu z nasionami chia, pestkami dyni, jajkami, rozpuszczonym olejem kokosowym i cynamonem.

Sposób przygotowania:

Połącz suche i mokre składniki w osobnych miskach, a następnie wymieszaj ze sobą ich zawartość tak, by uzyskać jednolitą masę. Uformuj ciasteczka za pomocą łyżki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Najlepiej smakują po kilku dniach, więc nie przejmuj się, jeśli przygotujesz ich nieco więcej. Zabierz ciasteczka ze sobą do pracy, przechowuj w zamkniętym pojemniku i sięgaj po zdrowy kęs słodyczy przy śniadaniu i kawie.

Przepis #4 Smoothie i koktajle z jagodami goji

Smoothie to smaczny zastrzyk witamin, który chętnie przyjmujemy u progu wiosny – to właśnie wtedy najbardziej przydaje się nam wsparcie płynące z wartościowych składników diety, takich jak świeże owoce. Włączenie suszonych jagód goji w skład koktajlu to świetny pomysł! Dzięki nim z każdym łykiem owocowego napoju mocy jeszcze bardziej zadbasz o kondycję swojego organizmu, dostarczając mu porcję minerałów i antyoksydantów.

Smak jakiego smoothie najlepiej uzupełnią jagody goji?

Świetnym połączeniem będzie napój, do którego trafią truskawki, banan i świeży sok z pomarańczy. Nasze małe czerwone bohaterki komponują się również z ananasem i limonką – to idealne smoothie, gdy lubisz bardziej egzotyczne smaki.

O płynną konsystencję napoju zadbasz, dodając do składników wodę kokosową lub mleko, np. migdałowe. Proporcje dostosuj do własnych preferencji: Twoje smoothie może być bardziej owocowe, gęste, przypominające napój lub koktajl. Wybierz smak i formę, która najbardziej Ci odpowiada.

Co ważne, jagody goji warto namoczyć w letniej wodzie przed blendowaniem, by nabrały miękkości – smoothie powinno być aksamitne, pozbawione twardszych kawałków suszonych owoców.

Przepis #5 Owsianka z jagodami goji

Każdy ma swój ulubiony przepis na owsiankę – by zbyt szybko się nie znudziła, warto co jakiś czas zaserwować ją sobie z innymi dodatkami. Obok orzechów, świeżych owoców, nasion i innych ulubionych dodatków ułóż w śniadaniowej miseczce suszone owoce i… korzystaj z cennych właściwości jagód!

Energetyczny, czerwony akcent na dobry początek dnia może okazać się lepszy niż łyk kawy. Zwłaszcza gdy masz świadomość, jak wiele cennych składników odżywczych możesz sobie dostarczyć, gdy wprowadzisz jagody goji do diety. Od której inspiracji zaczniesz?

Komentarze:

Brak komentarzy