• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 26.10.2021

Zielona herbata: właściwości lecznicze i działanie. Na co pomaga i jak parzyć?

Ten napój o jasnej, zielonej barwie znają chyba wszyscy. Pochodzi z południowych Chin, a uprawiana jest w Azji i Afryce Środkowej. Jak można wykorzystać zieloną herbatę inaczej niż tylko do picia? Poznajcie kilka oryginalnych, ale przepysznych przepisów i zaskoczcie znajomych i przyjaciół przy najbliższej okazji.

Na co pomaga zielona herbata: właściwości lecznicze

Pijąc zieloną herbatę i delektując się jej smakiem, zyskujemy nie tylko kilka chwil dla siebie, ale wspomagamy nasz organizm, dostarczając mu cennych składników. W zielonej herbacie znajdują się bowiem między innymi witaminy z grupy B, C oraz E. Obecne są również związki mineralne m.in. potas, wapń, glin, czy mangan. Warto też wspomnieć, że zielona herbata to bogactwo flawonoidów.

Codziennie spożywanie 2-3 filiżanek naparu z liści zielonej herbaty:

  • może działać przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie,
  • działa pobudzająco lub relaksująco,
  • może wykazywać działanie obniżające wystąpienie chorób sercowo- naczyniowych,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji,
  • wspomaga działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Trzeba pamiętać, że zawarta w zielonej herbacie teina działa pobudzająco, tym samym poprawiając naszą koncentrację. Jeśli chcemy uzyskać efekt podobny do działania kofeiny, należy parzyć herbatę przez 2-3 minuty. Jeśli, z drugiej strony, chcemy się zrelaksować, musimy ją parzyć znacznie dłużej, aż uzyska nieco gorzkawy smak.

Zielona herbata: przepisy warte poznania

Zielona herbata to nie tylko rozgrzewający napój. Można z niej zrobić znacznie więcej. Na przykład:

  • zupę,
  • lody,
  • ciasto czekoladowe z polewą z zielonej herbaty,
  • przepyszną panna cottę, domowe ptasie mleczko albo puszysty sernik,
  • odżywczego shake’a albo zdrowe smoothie,
  • a nawet tort.

Nie bójcie się próbować, inspirować, czarować w kuchni – połączenie zdrowia i przyjemności zawsze wychodzi wszystkim na dobre!

#1 Lody o smaku zielonej herbaty

Gdy następnym razem przyjdą do Was znajomi i zapytają, czy macie zieloną herbatę, z dumą odpowiecie, że tak i zaskoczycie ich podając im pyszne i szybkie w przygotowaniu lody z zielonej herbaty matcha (sprawdź też, jakie właściwości i działanie ma matcha).

Potrzebne będą:

  • 500 ml lodów waniliowych waszej ulubionej marki
  • 5 gramów zielonej herbaty matcha

Sposób przygotowania:

  1. Lekko rozmrożone lody waniliowych połączcie z 5 gramami zielonej herbaty matcha.
  2. Wszystko dobrze wymieszacie i podajcie pięknie przystrojone np. świeżymi malinami.
  3. Gotowe – szczęście i przyjemność w jednym.

#2 Rozgrzewająca zupa z zielonej herbaty

Jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliście ani nie robiliście zupy z zielonej herbaty – teraz jest odpowiedni moment. Idealna na zbliżające się jesienne dni, rozgrzewająca, pożywcza i niezwykle oryginalna. Jest to klasyczna potrawa, rodem z Japonii. Możecie ją modyfikować jak tylko chcecie – podstawą jest ryż i zielona herbata. Reszta zależy tylko od Waszej wyobraźni.

Potrzebne będą (przepis na 2 porcje):

  • 500 ml naparu mocnej zielonej herbaty
  • 1 łyżka pasty miso,
  • 2 centymetrowy, obrany kawałek imbiru
  • 5 średniej wielkości pieczarek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z ½ limonki
  • 1 opakowanie makaronu udon
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • garść świeżego szpinaku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej 500 ml wrzątku, wsyp 2 łyżki liści herbaty i zaparz napar.
  2. W osobnym garnku ugotuj makaron udon według instrukcji na opakowaniu.
  3. Pieczarki oczyść, pokrój w około 0,5 centymetrowe plasterki i podsmaż je na patelni z olejem sezamowym i szpinakiem. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę sosu sojowego. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  4. Podgrzej napar ponownie i dodaj łyżkę pasty miso, starty na tarce kawałek imbiru oraz sok z limonki. Wymieszaj wszystko i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Ugotowany makaron przepłucz zimną wodą, aby się nie kleił.
  6. Na dnie miski ułóż makaron, następnie pieczarki ze szpinakiem i zalej wszystko naparem.
  7. Podawaj gorące. Zakochaj się bez pamięci.

#3 Śniadaniowe smoothie z zielonej herbaty

To smoothie nie tylko będzie wspaniale smakowało, ale zadziała pobudzająco i będziesz mógł swoim dobrym humorem i energią rozpocząć idealnie dzień.

Potrzebne będą:

  • 2 duże, dojrzałe banany
  • ½ dojrzałego, miękkiego awokado
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka zielonej herbaty matcha
  • 150 ml napoju roślinnego (kokosowe, ryżowe, owsiane, migdałowe)

Przygotowanie:

Najprostsze na świecie – wszystko wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Weź smoothie ze sobą do pracy albo wypij w domu. Weź kilka głębokich oddechów, pomyśl za co jesteś wdzięczny dzisiaj światu i pamiętaj, że zielona herbata to nie tylko napój!

Komentarze:

Brak komentarzy