Płatki owsiane:
właściwości i wartości odżywcze

 

 

Płatki owsiane w ostatnim czasie zyskały dużą popularność wśród osób dbających o prawidłowe odżywianie. Są szeroko polecane przez dietetyków i specjalistów ds. żywienia, ze względu na ich korzystne wartości odżywcze [1].

 

Płatki te wytwarza się z obłuskanego ziarna owsa siewnego – Avena sativa L. [2]. Istnieją dowody na to, że owies uprawiano w północnej i środkowej Europie już w epoce brązu, czyli 1800–700 lat p.n.e. Jeszcze w średniowieczu owsianka była podstawą wyżywienia ludności Europy, a dla górników stanowiła idealny posiłek dający siłę i wytrzymałość – niezbędne w czasie ciężkiej pracy. Same płatki owsiane natomiast są znane od dwóch tysięcy lat i należą do podstawowych składników codziennej diety.

 

Na tle innych płatków wyróżniają się one wyższą wartością odżywczą i energetyczną. Zwraca też uwagę zawartość tłuszczu, która jest 2–3 razy wyższa niż w innych płatkach. W składzie wyróżnia się 4% kwasu linolowego, 35% oleinowego oraz 20% palmitynowego. Ponadto ilość białka jest tu wyższa niż w innych płatkach zbożowych – średnia zawartość białka w płatkach owsianych wynosi powyżej 10% [2].

 

Zawierają one witaminy E oraz witaminy z grupy B: B1 i B5. Co więcej, występują w nich znaczne ilości składników mineralnych – ich zawartość jest wyższa niż w pszenicy, życie i jęczmieniu. Owies stanowi źródło potasu, magnezu, żelaza, cynku, manganu i miedzi [1]. Składniki odżywcze płatków owsianych mogą więc robić wrażenie!

 

 

Wartości odżywcze

 

 

Tabela 1. Wartości odżywcze płatków owsianych [3], [4]

 

Składnik Zawartość w 100 g RWS
Energia 373 kcal 19%
Białko 13,22 g 26%
Węglowodany 59,51 g 23%
W tym cukry 0,71 g 0,8%
Błonnik 9,66 g zalecane 20–40 g dziennie
Witamina K 0,063 mg 84%
Witamina B1 0,562 mg 51%
Witamina B5 1,09 mg 18%
Potas 382 mg 19%
Magnez 121 mg 32%
Żelazo 4,437 mg 32%
Cynk 3,64 mg 36%
Miedź 3,64 mg 634%
Mangan 4,93 mg 247%
Witamina E 0,8 mg 7%
β-glukany 2,6–4,6 g zalecane 3 g dziennie

 

 

 

Tabela 2. Profil tłuszczowy płatków owsianych [3]

 

Składnik Zawartość w 100 g
Tłuszcz ogółem 6,65 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,105 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 2,19 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2,208 g
Omega-3 0,051 g
Omega-6 2,157 g