Lato coraz bliżej. Już niedługo zmienimy garderobę na tę lekką i zwiewną. Słońce i wysokie temperatury zachęcą do wypoczynku na plażach nad brzegiem morza czy też w pobliżu jezior. Wdrażamy plany treningowe w życie, stawiamy na wartościowe posiłki, ale czasem jednak przychodzi ochota na coś słodkiego. Po jakie przysmaki sięgać, by zaspokoić pragnienie zjedzenia słodyczy, a jednocześnie nie łamać swoich postanowień na drodze ku zdrowiu? Pokażemy Ci trzy łatwe w przygotowaniu przepisy na niskokaloryczne desery, którymi osłodzisz sobie życie!
Sprawdź także przepisy na ciasteczka owsiane, które zrobisz w 15 minut i będą pyszną przekąską w domu!
Lody bananowe – fit deser idealny na upał!
Są tacy, co nie mogą sobie wyobrazić lata bez lodów! Mimo że istnieje duży wybór lodów naturalnych, rzemieślniczych, warto sprawdzić, w jaki sposób przygotować je w domu. Aby wpisywały się w nasz plan dietetyczny, warto sięgnąć po banan. Wystarczy ten jeden składnik, by przygotować pyszne wegańskie lody. Banan zawiera naturalną słodycz, więc nie musimy korzystać z dodatkowych substancji słodzących. Dodatkowym plusem jest to, że znając podstawowy przepis, możesz go urozmaicić. Dodaj maliny lub nasionka laski wanilii. Łyżka kakao zamieni lody bananowe w czekoladowe. Daj się ponieść wyobraźni! Podpowiadamy – jeśli kupisz za dużo bananów i ich nie zużyjesz lub poleżą nieco dłużej i zaczną się pojawiać ciemne plamki na ich skórce – obierz banany i włóż je do zamrażalnika. W każdej chwili będziesz mógł ich użyć – do lodów, koktajli. Z rozmrożonych możesz również upiec chlebek bananowy!
Składniki:
- banany – 2 szt.
Tego potrzebujesz:
- malaksera lub blendera kielichowego
- woreczków strunowych do mrożenia
Sposób przygotowania:
Banany obierz ze skórki, każdego przekrój na pół. Banany przełóż do woreczka strunowego i włóż do zamrażalnika, najlepiej na 12 godzin.
Zmrożone banany wyjmij i ostrym nożem pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. Przełóż je do blendera i zmiksuj na gładką, kremową masę. Jeśli chcesz uzyskać inny smak – dodaj wybrane dodatki i zmiksuj masę raz jeszcze. Lody przełóż do miseczek i od razu podawaj.
Zapiekane jabłka z musli
Jabłka świetnie smakują zarówno na surowo, jak i na ciepło. Nasze jabłka nie dość, że zapieczemy, to jeszcze nafaszerujemy! Jako farsz posłuży nam miąższ wycięty z jabłek oraz Musli OneDayMore. Nie zawierają dodatku cukru, natomiast płatki owsiane, jęczmienne i otręby pszenne z dodatkiem suszonych owoców stanowią świetne wypełnienie. Deser będzie smaczny i sycący. Dodamy odrobinę masła i dosłownie szczyptę cukru, by farsz ładnie się przypiekł.
Składniki:
- jabłka – 2 szt.
- dowolne Musli OneDayMore
- masło – 2 łyżki
- cukier – 4 szczypty
- sok z cytryny
- mielony cynamon
Tego potrzebujesz:
- piekarnika rozgrzanego do 180°C
Sposób przygotowania:
Jabłka przekrój na pół. Wytnij gniazda nasienne. Poszerz otwór za pomocą łyżeczki lub łyżki do wydrążania melona. Skrop jabłka sokiem z cytryny. Wycięty miąższ pokrój w drobną kostkę.
Jabłka umieść w naczyniu żaroodpornym na kawałku papieru do pieczenia. Oprósz je cynamonem. W otworach umieść miąższ razem z musli. Na każde faszerowane jabłko połóż pół łyżeczki masła i posyp szczyptą cukru. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj przez ok. 20-30 minut. Podawaj na ciepło.
Mus czekoladowy z malinami
Wszyscy kochamy czekoladę! Jak się obejść bez niej, gdy jesteśmy na diecie? Oczywiście od czasu do czasu możemy sięgnąć po czekoladę z wysoką zawartością kakao. Pamiętaj jednak, że wszelkie kupne batony z dużą ilością karmelu i nadzienia czy też gotowe ciasteczka zaliczają się do żywności wysoko przetworzonej. Zawierają duże ilości cukru, tłuszczu, są kaloryczne i nie dostarczają żadnych wartościowych składników naszemu organizmowi. Dlatego jeśli zamarzysz o czekoladowym deserze – wybierz mus z awokado. Razem z malinami i wiórkami kokosowymi stworzą świetną słodką przekąskę. Taki mus możesz wykorzystać również jako krem czekoladowy na kanapkę!
Składniki:
- awokado hass – 1 szt.
- gorzkie kakao – 2 łyżki
- miód – 1 łyżka
- maliny – 1 garść
- wiórki kokosowe
Tego potrzebujesz:
- blendera
Sposób przygotowania:
Miąższ awokado, kakao i miód zblenduj na gładką masę. Rozdziel do miseczek, ułóż maliny i obsyp całość wiórkami kokosowymi.
Komentarze:
Brak komentarzy