Zdecydowana większość z nas kocha słodkości. Znacie wiele osób, które twierdzą, że nie lubią i nie jedzą słodkiego?! My też nie. ?
Większość z nas przynajmniej raz dziennie, czasem częściej, sięga po jakieś łakocie. Trudno pozbyć się tego nawyku. Całe szczęście na ratunek przybywają płatki owsiane! A właściwie pyszności, które możemy z nich przygotować. Mamy dla Was trzy przepisy. Od razu też wyjaśniamy, że nie wymagają one żadnych specjalnych kulinarnych umiejętności, a w jednym przypadku nie potrzebujemy nawet piekarnika!
Nasze propozycje są doskonałą zdrową alternatywą dla słodyczy, więc zakasujemy rękawy i do dzieła!
Składniki:
Przygotowanie:
Wlej mleko do garnuszka, dodaj ksylitol i kakao, podgrzewaj, mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj masło i dobrze wymieszaj!
Teraz dodaj płatki owsiane i bakalie. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
Formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je w płaskim naczyniu wyłożonym folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Każdą kulkę nieco rozpłaszcz spodem łyżki.
Pozostaw w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Smacznego!
Składniki:
Banany rozgnieć widelcem lub zblenduj, następnie do bananowego musu dodaj płatki owsiane, suszone wiśnie lub żurawiny, orzechy włoskie, cynamon i olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj. Masa powinna być zwarta. Odstaw ją na ok. 10 minut, aby płatki spęczniały.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Formuj okrągłe ciastka i układaj je na blasze. Z uzyskanej ilości masy powinno wyjść ok. 15 ciastek.
Piecz ok. 12-15 minut.
Pozostaw do wystygnięcia i gotowe!
Składniki:
Suche:
Mokre:
Dodatki:
Przygotowanie:
Połącz wszystkie suche składniki w misce i wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj wszystkie mokre składniki. Następnie połącz zawartość obu misek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Włóż miskę z masą do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Wyjmij masę z lodówki, dodaj do niej kawałki czekolady i inne dodatki, jeśli masz na nie ochotę.
Dobrze wymieszaj, następnie podziel ciasto i uformuj ciasteczka. Piecz ok. 8-10 minut lub dopóki się nie zarumienią.
Pozostaw do ostudzenia i gotowe! Bon appétit!
Ciasteczka przygotowane według tych trzech przepisów można przechowywać w zamykanych pojemnikach wielorazowego użytku nawet przez kilka dni. Choć mamy dziwne wrażenie, że i tak nie przetrwają tak długo. ? Smacznego!
Komentarze:
Brak komentarzy