Ciasteczka owsiane – fitratunek dla łasuchów!
(3 przepisy)

Zdecydowana większość z nas kocha słodkości. Znacie wiele osób, które twierdzą, że nie lubią i nie jedzą słodkiego?! My też nie. 😊

Większość z nas przynajmniej raz dziennie, czasem częściej, sięga po jakieś łakocie. Trudno pozbyć się tego nawyku. Całe szczęście na ratunek przybywają płatki owsiane! A właściwie pyszności, które możemy z nich przygotować. Mamy dla Was trzy przepisy. Od razu też wyjaśniamy, że nie wymagają one żadnych specjalnych kulinarnych umiejętności, a w jednym przypadku nie potrzebujemy nawet piekarnika!

Nasze propozycje są doskonałą zdrową alternatywą dla słodyczy, więc zakasujemy rękawy i do dzieła!

 

1. Ciasteczka owsiano-kakaowe z bakaliami – bez pieczenia!

Składniki: 

  • ¼ szklanki mleka lub napoju roślinnego (owsianego lub migdałowego)
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • ⅓ szklanki ksylitolu
  • 1 szklanka płatków owsianychmus
  • 4 łyżki bardzo drobno posiekanych bakalii – rodzynek, orzechów, migdałów, daktyli – wg uznania
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Wlej mleko do garnuszka, dodaj ksylitol i kakao, podgrzewaj, mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj masło i dobrze wymieszaj!

Teraz dodaj płatki owsiane i bakalie. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
Formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je w płaskim naczyniu wyłożonym folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Każdą kulkę nieco rozpłaszcz spodem łyżki.

Pozostaw w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Smacznego!

 

2. Ciasteczka owsiane bez mąki i dodanego cukru

 

Składniki:

  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 1½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki posiekanych suszonych wiśni lub żurawin
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

 

Banany rozgnieć widelcem lub zblenduj, następnie do bananowego musu dodaj płatki owsiane, suszone wiśnie lub żurawiny, orzechy włoskie, cynamon i olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj. Masa powinna być zwarta. Odstaw ją na ok. 10 minut, aby płatki spęczniały.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Formuj okrągłe ciastka i układaj je na blasze. Z uzyskanej ilości masy powinno wyjść ok. 15 ciastek.

Piecz ok. 12-15 minut.

Pozostaw do wystygnięcia i gotowe!

 

3. Owsiane chocolate chip cookies

Składniki: 

Suche:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1½ szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Mokre:

  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki naturalnego miodu
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie aromatu waniliowego

 

Dodatki:

  • ½ szklanki drobno posiekanej gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
  • Opcjonalnie:
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

 

Przygotowanie:

Połącz wszystkie suche składniki w misce i wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj wszystkie mokre składniki. Następnie połącz zawartość obu misek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Włóż miskę z masą do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Wyjmij masę z lodówki, dodaj do niej kawałki czekolady i inne dodatki, jeśli masz na nie ochotę.

Dobrze wymieszaj, następnie podziel ciasto i uformuj ciasteczka. Piecz ok. 8-10 minut lub dopóki się nie zarumienią.

Pozostaw do ostudzenia i gotowe! Bon appétit!

 

Ciasteczka przygotowane według tych trzech przepisów można przechowywać w zamykanych pojemnikach wielorazowego użytku nawet przez kilka dni. Choć mamy dziwne wrażenie, że i tak nie przetrwają tak długo. 😉 Smacznego!