Poranne wybory są trudne. Co wybrać na ten najważniejszy posiłek dnia? Zazwyczaj chcemy, żeby śniadanie było zdrowe i zarazem pożywne. Stajemy wtedy często przed wyborem – musli czy klasyczne kanapki? Wszyscy, którzy zrywają się ze swoich łóżek skoro świt, wiedzą, że to wcale nie taki łatwy wybór.
Dlatego chcemy Wam ułatwić dokonanie wyboru i podrzucić ciekawe pomysły na połączenie tych dwóch składników w formie pieczywa na bazie musli.
Możecie skorzystać z przepisów i mieć gotowy pomysł na kolejne śniadania!
Przepis #1 Ciasto z musli i owocową nutą
Składniki:
- 150 g razowej mąki pszennej (np. typ 2000)
- 200 ml mleka
- 180-200 ml wody
- 100 g musli BIO Owocowego One Day More
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 350 g mąki pszennej
- 20 g oleju roślinnego
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj razową mąkę pszenną, musli, mąkę pszenną i sól.
- Drożdże rozpuść w mleku, połącz z wodą i olejem. Następnie wszystkie składniki połącz w jedną całość – mokre dodaj do suchych.
- Zagnieć odpowiednio ciasto – użyj np. miksera i oceń, czy należy dodać nieco wody, by miało idealną konsystencję.
- Weź odpowiednią do pieczenia chleba formę (około 35 cm długości) i posmaruj olejem roślinnym.
- Przełóż do niej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię.
- Odstaw na 45 minut i poczekaj, aż wyrośnie.
- Piekarnik musi się nagrzać do 200 stopni – gdy to się stanie, wstaw do niego formę z ciastem i piecz przez kolejne 45 minut.
Przepis #2 Bułeczki z czekoladowym musli prosto z piekarnika
Składniki:
- 1/2 szklanki musli czekoladowego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie (około 10 g) drożdży suszonych
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę razem z drożdżami i musli, dodając jednocześnie do tej mieszanki miód oraz sól.
- Mieszając, dodawaj wodę. Potem zagnieć ciasto, zwróć uwagę, czy jest już elastyczne, nie klei się i jest gotowe do formowania. Potem przykryj miskę z przygotowanym ciastem i odczekaj 1 h do momentu, gdy ciasto wyrośnie.
- Po godzinie wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i powtórnie zagnieć.
- Podziel je na części i uformuj z nich bułeczki.
- Ułóż bułeczki na blasze do pieczenia, posmaruj je mlekiem i poczekaj do ich wyrośnięcia.
- W piekarniku nagrzanym do 200 stopni pozwól im się piec – około 20-25 minut. Po tym czasie zakończ pieczenie i ostudź bułeczki, by były gotowe do jedzenia.
Przepis #3 Chlebek bananowy pełen protein
Składniki:
- 5 przejrzałych bananów
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka musli Proteinowego OneDayMore
- 70 g rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego
- 3 łyżeczki kakao
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Obierz banany i zrób z nich papkę o konsystencji purée.
- Następnie wymieszaj papkę z wszystkimi pozostałymi składnikami i mieszaj do momentu uzyskania lejącego się ciasta.
- Weź formę do pieczenia, tzw. keksówkę, i umieść w niej przygotowane ciasto.
- Wcześniej rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę z ciastem wstaw do środka na około 40-50 minut.
Możesz skorzystać z tych przepisów i przekonać się, jak świetnie smakuje musli w formie pieczywa. Połączenie smaków zależy tylko i wyłącznie od Twojej kulinarnej fantazji!
Gotowym pieczywem z musli możesz cieszyć się podczas każdego śniadania bez konieczności borykania się z kłopotem porannego wyboru, co lepiej zjeść. Smacznego!
Komentarze:
Brak komentarzy