Chrupiące, zdrowe i pożywne. Orzechy to znakomite źródło witamin i składników mineralnych, które sprawiają, że mamy więcej energii. Nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, witamina B i E oraz żelazo, cynk, magnez – to wszystko skrywają pod twardą skorupką. Na półkach sklepowych znajdziemy wiele rodzajów orzechów, m.in.: włoskie, brazylijskie, pekan, makadamia czy orzechy nerkowca. Warto więc korzystać z ich dobrodziejstw i chrupnąć odrobinę zdrowia każdego dnia.
W szczególności powinniśmy zadbać o to jesienią, kiedy nasz organizm potrzebuje wsparcia, aby uodpornić się na wszelkie wirusy – to właśnie dzięki orzechom możemy wzmocnić nasz układ odpornościowy. Ale to nie wszystkie ich zalety! Orzechy wspomagają również pracę naszego mózgu, wpływając na poprawę pamięci. Wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają stan cery i opóźniają procesy starzenia. Dodatkowo wzmacniają serce i usprawniają pracę układu krążenia, chroniąc nas przed chorobą wieńcową. Orzechy to także przyjaciel naszej tarczycy, ponieważ dbają o jej właściwą pracę.
To wszystko sprawia, że nie możemy o nich zapominać w naszym codziennym menu i powinniśmy korzystać z ich wyjątkowych właściwości. Do jakich dań warto zatem dodać orzechy? W jakich kompozycjach sprawdzą się znakomicie? Poznajcie nasze sposoby na pyszną, zdrową i chrupiącą jesień!
Carpaccio z dyni z parmezanem i orzechami włoskimi
Składniki:
– surowa dynia – ok. 0,5 kg
– ocet winny – 1 łyżka
– sok z cytryny – 1 łyżka
– oliwa z oliwek – 2 łyżki
– parmezan – 1 łyżka
– orzechy włoskie – 1 garść
– ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Tarta z burakami, serem kozim i orzechami pekan
Składniki:
Kruche ciasto:
– mąka – 250 g
– masło – 150 g
– jajko – 1 szt.
– sól – szczypta
– woda – 1 łyżka
Farsz:
– ugotowane buraki – 2 szt.
– ser kozi – ok. 150 g
– jajka – 3 szt.
– gęsta śmietana – 100 g
– orzechy pekan – garść
– świeży tymianek – kilka gałązek
Sposób przygotowania:
Mamy nadzieję, że polubicie nasze propozycje i przygotujecie pyszne dania z dodatkiem orzechów. To świetny składnik, który sprawdzi się jako dodatek zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich deserów. Jeśli zatem uwielbiacie orzechy, koniecznie wypróbujcie powyższe przepisy. Pamiętajcie także, że w mieszankach OneDayMore również znajdziecie chrupiące orzechy, np. orzechy ziemne i włoskie w Musli Skoncentrowanych, orzechy nerkowca w Musli Męskim, orzechy pekan w Musli Superfoods lub mieszankę różnorodnych orzechów w Granoli Orzechowej. Niech ta jesień będzie pełna orzechowych smaków!
Komentarze:
Brak komentarzy