• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 06.10.2019

Zasmakuj w jesieni! Pyszne dania z orzechami

Chrupiące, zdrowe i pożywne. Orzechy to znakomite źródło witamin i składników mineralnych, które sprawiają, że mamy więcej energii. Nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, witamina B i E oraz żelazo, cynk, magnez – to wszystko skrywają pod twardą skorupką. Na półkach sklepowych znajdziemy wiele rodzajów orzechów, m.in.: włoskie, brazylijskie, pekan, makadamia czy orzechy nerkowca. Warto więc korzystać z ich dobrodziejstw i chrupnąć odrobinę zdrowia każdego dnia.

W szczególności powinniśmy zadbać o to jesienią, kiedy nasz organizm potrzebuje wsparcia, aby uodpornić się na wszelkie wirusy – to właśnie dzięki orzechom możemy wzmocnić nasz układ odpornościowy. Ale to nie wszystkie ich zalety! Orzechy wspomagają również pracę naszego mózgu, wpływając na poprawę pamięci. Wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają stan cery i opóźniają procesy starzenia. Dodatkowo wzmacniają serce i usprawniają pracę układu krążenia, chroniąc nas przed chorobą wieńcową. Orzechy to także przyjaciel naszej tarczycy, ponieważ dbają o jej właściwą pracę.

To wszystko sprawia, że nie możemy o nich zapominać w naszym codziennym menu i powinniśmy korzystać z ich wyjątkowych właściwości. Do jakich dań warto zatem dodać orzechy? W jakich kompozycjach sprawdzą się znakomicie? Poznajcie nasze sposoby na pyszną, zdrową i chrupiącą jesień!

Carpaccio z dyni z parmezanem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • surowa dynia – ok. 0,5 kg
  • ocet winny – 1 łyżka
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • parmezan – 1 łyżka
  • orzechy włoskie – 1 garść
  • ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

  1. Ocet winny mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą.
  2. Dynię obieramy, kroimy na cienkie plasterki i wkładamy do marynaty na min. 4 godziny.
  3. Następnie wyciągamy dynię z marynaty i układamy na talerzu.
  4. Parmezan ścieramy na tarce i posypujemy nim plastry dyni.
  5. Orzechy siekamy i posypujemy nimi całe danie.
  6. Całość delikatnie polewamy octem balsamicznym.

 

Tarta z burakami, serem kozim i orzechami pekan

Składniki:

Kruche ciasto:

  • mąka – 250 g
  • masło – 150 g
  • jajko – 1 szt.
  • sól – szczypta
  • woda – 1 łyżka

Farsz:

  • ugotowane buraki – 2 szt.
  • ser kozi – ok. 150 g
  • jajka – 3 szt.
  • gęsta śmietana – 100 g
  • orzechy pekan – garść
  • świeży tymianek – kilka gałązek

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, masła, jajka i soli wyrabiamy ciasto, w międzyczasie stopniowo dolewając wodę. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
  2. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Dno tarty nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy ciasto jeszcze ok. 10 minut, aż się zarumieni.
  3. Śmietanę mieszamy z jajkami.
  4. Na podpieczonym cieście układamy pokrojone w plasterki buraki i zalewamy je śmietaną z jajkami. Posypujemy kawałkami koziego sera, posiekanymi orzechami i świeżym tymiankiem.
  5. Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 12-15 minut.

 

Mamy nadzieję, że polubicie nasze propozycje i przygotujecie pyszne dania z dodatkiem orzechów. To świetny składnik, który sprawdzi się jako dodatek zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich deserów. Jeśli zatem uwielbiacie orzechy, koniecznie wypróbujcie powyższe przepisy.

Komentarze:

Brak komentarzy