• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Sprawdź aktualną promocję!
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 10.06.2020

3 przepisy na wypieki z dodatkiem musli

Poranne wybory są trudne. Co wybrać na ten najważniejszy posiłek dnia? Zazwyczaj chcemy, żeby śniadanie było zdrowe i zarazem pożywne. Stajemy wtedy często przed wyborem – musli czy klasyczne kanapki? Wszyscy, którzy zrywają się ze swoich łóżek skoro świt, wiedzą, że to wcale nie taki łatwy wybór.

Dlatego chcemy Wam ułatwić dokonanie wyboru i podrzucić ciekawe pomysły na połączenie tych dwóch składników w formie pieczywa na bazie musli.

Możecie skorzystać z przepisów i mieć gotowy pomysł na kolejne śniadania!

 

Przepis #1 Ciasto z musli i owocową nutą

Składniki:

  • 150 g razowej mąki pszennej (np. typ 2000)
  • 200 ml mleka
  • 180-200 ml wody
  • 100 g musli BIO Owocowego One Day More
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 g mąki pszennej
  • 20 g oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj razową mąkę pszenną, musli, mąkę pszenną i sól.
  2. Drożdże rozpuść w mleku, połącz z wodą i olejem. Następnie wszystkie składniki połącz w jedną całość – mokre dodaj do suchych.
  3. Zagnieć odpowiednio ciasto – użyj np. miksera i oceń, czy należy dodać nieco wody, by miało idealną konsystencję.
  4. Weź odpowiednią do pieczenia chleba formę (około 35 cm długości) i posmaruj olejem roślinnym.
  5. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię.
  6. Odstaw na 45 minut i poczekaj, aż wyrośnie.
  7. Piekarnik musi się nagrzać do 200 stopni – gdy to się stanie, wstaw do niego formę z ciastem i piecz przez kolejne 45 minut.

 

Przepis #2 Bułeczki z czekoladowym musli prosto z piekarnika

Składniki:

  • 1/2 szklanki musli czekoladowego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie (około 10 g) drożdży suszonych

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę razem z drożdżami i musli, dodając jednocześnie do tej mieszanki miód oraz sól.
  2. Mieszając, dodawaj wodę. Potem zagnieć ciasto, zwróć uwagę, czy jest już elastyczne, nie klei się i jest gotowe do formowania. Potem przykryj miskę z przygotowanym ciastem i odczekaj 1 h do momentu, gdy ciasto wyrośnie.
  3. Po godzinie wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i powtórnie zagnieć.
  4. Podziel je na części i uformuj z nich bułeczki.
  5. Ułóż bułeczki na blasze do pieczenia, posmaruj je mlekiem i poczekaj do ich wyrośnięcia.
  6. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni pozwól im się piec – około 20-25 minut. Po tym czasie zakończ pieczenie i ostudź bułeczki, by były gotowe do jedzenia.

Przepis #3 Chlebek bananowy pełen protein

Składniki:

  • 5 przejrzałych bananów
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka musli Proteinowego OneDayMore
  • 70 g rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Obierz banany i zrób z nich papkę o konsystencji purée.
  2. Następnie wymieszaj papkę z wszystkimi pozostałymi składnikami i mieszaj do momentu uzyskania lejącego się ciasta.
  3. Weź formę do pieczenia, tzw. keksówkę, i umieść w niej przygotowane ciasto.
  4. Wcześniej rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę z ciastem wstaw do środka na około 40-50 minut.

 

Możesz skorzystać z tych przepisów i przekonać się, jak świetnie smakuje musli w formie pieczywa. Połączenie smaków zależy tylko i wyłącznie od Twojej kulinarnej fantazji!

Gotowym pieczywem z musli możesz cieszyć się podczas każdego śniadania bez konieczności borykania się z kłopotem porannego wyboru, co lepiej zjeść. Smacznego!

Komentarze:

Brak komentarzy